Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet

Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet

U petak 10. srpnja Hrvatska i svijet obilježit  će 164. obljetnicu rođenja jednog od najvećih svjetskih umova Nikole Tesle, a u njegovu rodnom gradu Gospiću taj vikend priprema se pravi spektakl. Čak tri dana zaredom – u petak, subotu i nedjelju, nakon što padne mrak, u Gospiću će se održati manifestacija naziva Tesla power of Lights na glavnom gradskom trgu.

Od 21 sat spektakl svjetlosti pokazat će ne samo sve Tesline zasluge čovječanstvu već i omogućiti posjetiteljima da zamisle tu munjevitu noć davne 1856. godine kada je Tesla rođen u malom selu Smiljanu kraj Gospića.

U sklopu svjetlosnog spektakla posjetitelji će moći vidjeti laser show, izvanredne svjetlosne efekte koji će prošarati nebo sve do Smiljana, a sve zgrade u kojima je Tesla živio ili radio bit će posebno osvijetljene u večernjim satima.

Također,  na trgu će biti postavljen Interaktivan panel pomoću kojeg će djeca laserom bojiti sprave u parku. Svi posjetitelji pozvani su da se prošetaju ulicama grada, gdje je slavni izumitelj, elektrotehničar i fizičar ostavio veliki trag. 

U Memorijalnom centru otvorit će se izložba Kad sam bio dječak, a dokumentarni dio ove izložbe bit će postavljen i na gradske reklamne panoe, pa će građani u šetnjama gradom moći vidjeti fragmente izložbe. Radi se o popularno-edukativnoj izložbi koja se bavi drugom polovicom 19. stoljeća, odnosno razdobljem kada je Nikola Tesla boravio u Smiljanu prije nego je otišao u svijet.

Cilj izložbe je kroz evociranje anegdota Teslinog djetinjstva, spominjanje njegovih poznatih suvremenika te predstavljanje povijesti i kulture ovog kraja promovirati Nikolu Teslu, Memorijalni centar Nikola Tesla, Smiljan i Gospić.

U Galeriji Likovne udruge Lika bit će otvorena izložba „Geometrija prirode“ u organizaciji Likovne udruge Lika. Sva događanja održat će se uz maksimalno poštivanje preporuka o javnim okupljanjima.

Njegove zasluge za čovječanstvo svevremenske su i neizmjerno vrednovane umotvorine pretočene u izume kojima je zadužio svjetsku znanost, kako sadašnjost tako, zasigurno, i budućnost. Zahvaljujući njemu danas je električna struja dostupna svima, znamo i da se vrlo rano bavio bežičnim prijenosom, ostvario je za života cijeli niz patenata. No, sva su ta dostignuća mahom iz područja fizike. Za Teslu se može reći da je i indirektni pokretač Les Paula, Lea Fendera, a onda i Elvisa Presleya, Chucka Berryja, Ikea Turnera, Jimija Hendrixa i mnogih drugih, dakle i  rock' n' rolla.

Čovjek za kojeg se može reći da je do te mjere izmijenio svijet da se civilizacija zbog njegovih izuma razvijala munjevitom brzinom, da je neke stvari, za ondašnje vrijeme, toliko daleke i nedostižne, učinio tako lako dostupnima. Rođen u Smiljanu pokraj Gospića od oca Milutina, pravoslavnog svećenika, i majke Đuke, ličke kućanice, 10. srpnja 1856. u pola noći dok su lički kraj obasjavale munje koje su ga sudbinski i usmjerile, u kraju dalekom od europskih centara znanosti, a opet za njega tako blizu, nije ni mogao slutiti da će stotinjak godina od njegova rođenja biti “krivac” za početak kulturnog fenomena – rock’ n’ rolla. Ukrotiti silnu Niagaru Da je Tesla bio roker, dokazuje i činjenica da je poslije studiranja u Grazu 1879. boravio u Mariboru (današnja Slovenija) i navodno je često bio viđen u društvu zgodnih žena, igrao je biljar i poker u kojima je bio nepobjediv, kockao, konzumirao alkohol “Kod veselog kmeta” i to sve dok nije uslijedila deportacija 1879. natrag u Gospić.  Godinu dana poslije počeo je studirati u Pragu, a 1881. raditi u Budimpešti u centralnom telegrafskom uredu. U Pariz odlazi 1882. u jedno od Edisonovih poduzeća, a 1884. napustio je Europu i zaputio se u New York ravno k Edisonu. Počinje američka borba s Edisonom. Nakon kratkog boravka u Edisonovoj kompaniji Tesla shvaća da Thomas Alva Edison više fura country (Tesla je ostao bez obećanih 50.000 dolara za obavljeni posao, a Edison mu je izjavio: “Kad postanete pravi Amerikanac, shvatit ćete i američki humor”) aludirajući na obećani iznos, pa dolazi do razlaza koji je potencirao prvo osnivanje Tesline kompanije 1885 godine.

Sa sigurnošću možemo reći da je Nikola Tesla bio jedan od  najvećih svjetskih izumitelja. Osmislio je više od 700 izuma od kojih su neki, na žalost, manje poznati javnosti. Tesla je zaslužan za nastanak modernog svijeta, izuma iz područja elektrotehnike i drugih područja kao što su: 

 daljinsko upravljanje, aeromobil, radar, bežični prijenos energije, kontrola atmosferskih prilika, superprovodljivost, priroda kosmičkih zraka, svjetski informativni sustav, gromobran, točkasti elektronski mikroskop, korištenje energije atoma, korištenje sunčeve energije i energije iz ionosfere, korištenje X zraka, tumačenje prirode etera, komunikacijski sateliti, elektroterapija, detektor laži, umjetne munje (obične i loptaste), frižider, svjetlosni efekti, aparat za proizvodnju ozona, podvodni prijenos PTT informacija, korištenje energije rotacije zemlje, laseri, projektori misli, ozonska kupatila, električna puška, otkrivanje tijela u mraku, roboti, neonsko osvjetljenje, pisaći stroj pokretan ljudskim glasom, džepni oscilator, uređaj za komunikaciju s drugim svjetovima, navigacijski sustav, neprobojni energetski zid, fontana, električni automobil, Internet, radio, uređaj za automatsko prevođenje na druge jezike tzv. prevoditelj...

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.