U Svetom Ivanu Zelini održava se 13. Međunarodni viteški turnir

vitezovi zelingradski

Više od 400 sudionika, kostimiranih vitezova iz šest zemalja i Hrvatske upriličilo je danas još jedan izniman kulturno-turistički događaj - 13. međunarodni viteški turnir u Svetom Ivanu Zelini. Uzbudljive viteške borbe, natjecanja u srednjovjekovnim vještinama, igre za djecu, srednjevjekovna gastronomija samo je dio bogatog programa koji su posjetitelje svih generacija danas podsjetili na veličanstveno doba vitezova i srednjega vijeka. Posjetitelji tog veličanstvenog kulturno-povijesnog događanja - 13. zelinskog viteškog turinira uživali su u šetnji živopisnim srednjovjekovnim trgovištem u kojem će svoje tradicijske proizvode ponuditi kovači, stolari, lončari, travari, medari i drugi zanatlije.

 

Ljubitelji gastronomije upoznali su se s okusima srednjovjekovnih delicija i uživali u medenom pivu, aromatiziranim vinima Hipokras ili nekim drugim pićima spravljenim po originalnim srednjovjekovnim recepturama u sklopu festivala srednjovjekovnih pića.Poslužen je vol s ražnja, viteški pladanj sa žara, hrskava piletina sa žara u umaku od koprive, valjušci od mesa u pogačici, zelingradsko meso sa žara s medom, hajdinska kaša sa začinskim biljem, ječmena kaša sa špekom i gljivama ...

Djeca su uživala u igri i kroz zabavu se upoznala kako se živjelo u srednjem vijeku, dan ranije u gradskoj su knjižnici mogla poslušati priče o galantnosti, hrabrosti i odvažnosti  vitezova. Najodvažniji mališani imali su priliku i sami postati vitezovi u dječjoj opsadi srednjovjekovne utvrde za koju su bili prikladno naoružani – papirnatim kuglama i drvenim mačevima. Publika je mogla pogledati i dječju opsadu grada i brojne radionice, igraonice i igre za djecu u organizaciji udruge Corvi Belli i Društva naša djeca Sv. Ivan Zelina. VVitezovi zelingradski ugostili su 400-tinjak gostiju iz nekoliko susjednih zemalja, a turnir su organizirali u suradnji s Turističkom zajednicom grada Sveti Ivan Zelina. Predstoji još samo spektakularno noćno osvajanje utvrde te druženje uz glazbu Patrick Walker Tria.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.