Reakcije HND i organizatora Fažana Media festa: Opasno je kada se zbog satire uhićuje novinare

HND

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje policijsko postupanje prema novinaru Indexa Gordanu Duhačeku, koji je jutros kao okorjeli kriminalac priveden u zagrebačkoj zračnoj luci zbog dvije satirične objave na svom Twitter-profilu.

Kako je objavio portal Index, Duhaček je jučer pri ulasku u Hrvatsku iz BiH obaviješten o tome da ga traži policija. Sinoć je sam otišao u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici u Zagrebu kako bi se ondje dogovorio oko detalja, a s obzirom na to da je danas trebao ići na put. No, policajci su ga jutros dočekali u zagrebačkoj zračnoj luci te ga priveli na Općinski prekršajni sud, gdje su mu zakazana dva ročišta.

Duhaček je priveden zbog jednog tweeta iz ljeta 2018. godine u kojem se osvrnuo na postupanje policije u Zadru uz spornu skraćenicu "ACAB" te zbog prepjeva pjesme "Vila Velebita", koju je objavio prije nekoliko tjedana, a koja se ne može smatrati ničim drugim nego satirom.

Hrvatsko novinarsko društvo upozorava kako je policijsko postupanje prema Duhačeku bez presedana i ne može se tumačiti nikako drukčije nego kao zastrašivanje.

Za Izvršni odbor HND-a

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

 

I Organizori i sudionici Fažana Media Festa Fažani osuđuju skandaloznu odluku o policijskom privođenju novinara portala Index Gordana Duhačeka zbog satirične objave na Twitteru 

Organizori i sudionici Fažana Media Festa, 1. Međunarodnog multimedijalnog novinarskog festivala koji se od 13. do 22. rujna održava u Fažani osuđuju skandaloznu odluku o policijskom privođenju novinara portala Index Gordana Duhačeka zbog satirične objave na Twitteru i optužbe zbog objaljivanja satirične pjesmice. Nalog za privođenje, a time i sam čim privođenja tim su nevjerojatniji i potpuno bizarni i s obzirom na to da se objava dogodila prije više od godinu dana.

Kažnjavanje satire je nedopustivo  u slobodnom društvu, a kad je žrtva kažnjavanja novinar smatramo to i dodatno opasnom prijetnjom slobodi javnog izražavanja. 

Na Fažana Media festa sudjeluje više od pedeset novinara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crna Gore, Slovenije, Srbije i Italije, a u sklopu festivalskog  programa 19. rujna (petak) bit će održan okrugli stol “Satira i mediji” na kojem su sudjelovanje potvrdili Boro Kontić, prvi urednik Top liste nadrealista; Domagoj Zovak i Borna Sor, urednici emisije Prime time na N1 Hrvatska; zamjenik glavnog urednika 24 sata Ivan Buća; stand up komičar Peđa Bajović te odvjetnica Vesna Alaburić.

Na otvaranju Fažana Media Festa Općina Fažana proglašena je prvim mjestom na svijetu  koje je - prijatelj novinara. 

Za organizatore i sudionike Fažana Media Festa: 

Saša Leković; glavni koordinator festivala

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.