Nevrijeme diljem zemlje, zbraja se šteta

Nevrijeme diljem zemlje, zbraja se šteta

Dijelove Jadrana zahvatilo je novo nevrijeme - olujno jugo, plima, jaki udari vjetra! U Vodicama je poplavljena riva, a Umag je, osim obilne kiše, pogodio i olujni vjetar koji je rušio drveće i crjepove sa zgrada. Jak vjetar stvara probleme u pomorskom prometu, zbog čega su duž cijelog Jadrana u prekidu mnoge trajektne, brodske i katamaranske linije. Jugo će dodatno ojačati, a vrhunac se očekuje sutra ujutro.

Vremenske neprilike noćas su izazvale probleme u Umagu i Labinu, rekao je za Hrvatski radio vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac.

- U središtu Umaga zbog jakih naleta vjetra srušeno je šest stabala. Oštećena je i zgrada grada. Na intervencije su izašle Javna vatrogasna postaja Umag i Dobrovoljno vatrogasno društvo Umag. Održavaju i obranu od mora u Starom gradu, postavljene su vreće, nasipi, poručuje Kozlevac.

Također u središtu Labina u naletima vjetra oštećena su dva krova te desetak automobila od pada komada s krovova. Danas će se, dodaje, procjenjivati šteta ističući da je u ostatku Istre bilo mirno, no da su isto intervenirali vatrogasci.

Nevrijeme se nastavlja pa Kozlevac poziva građane na strpljenje uz poruku da će vatrogasci i komunalne službe reagirati te da će dobiti pomoć na vrijeme.

Ministratsvo unutarnjih poslova, točnije Ravnateljstvo civilne zaštite, izdalo je upozorenje na opasne vremenske pojave za 16. studenog.

U upozorenju stoji sljedeće:

Na srednjem i južnom, a navečer i na sjevernom Jadranu jako (v> 10 m/s) i olujno (v> 17m/s) jugo, s udarima od 20 do 29 m/s.

Obilna kiša, od 40 do 80 mm, lokalno i više, na sjevernom Jadranu, u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Gorskom kotaru i unutrašnjosti Dalmacije, a mjestimice i izraženiji pljuskovi s grmljavinom uz prolazno pojačan vjetar i obilnu kišu u kratkom vremenu pa može biti bujičnih poplava i poplavljivanja riva.

Veća količina kiše od 30 do 50 mm tijekom jutra i prijepodneva i u središnjoj Hrvatskoj.

Grad Zagreb: Kiša će na širem području grada biti obilna, osobito rano ujutro i tijekom prijepodneva. Do 7 sati palo je između 20 i 30 mm, na Sljemenu 35 mm.

Zbog vjetra prekinute mnogobrojne trajektne linije

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, ponegdje ima i magle, ZBog vjetra u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski auto klub (HAK).

Zbog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila) na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika i lokalnoj cesti LC Križišće-Kraljevica.

Za sve skupine vozila otvoreni su: autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče; A6 Rijeka-Zagreb; Jadranska magistrala (DC8); Paški most; Krčki most; most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja. Zbog radova na GP Goričan tranzitni teretni promet preusmjerava se preko čvora Goričan i dalje obilaznim pravcem na stari GP Goričan (obilazni pravac: čvor Goričan-ŽC2026-DC3-stari GP Goričan), a radovi traju do 15.11.2019.godine.

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.

Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati ovdje.

Zbog vjetra, u prekidu brojne trajektne, katamaranske i brodske linije

Linije u prekidu:

trajektne: Sućuraj-Drvenik, Stinica-Mišnjak, Šibenik-Kaprije-Žirje, Zadar (Gaženica)-Ist (Kosirača)-Olib-Premuda (Krijal)-Mali Lošinj (putovanje će se izvršiti u nedjelju 17.11.2019. ako vremenski uvjeti dopuštaju), Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir-Soline;

brodske: Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice; Ilovik-Mrtvaška, Mali Lošinj-Unije-Susak; Komiža-Biševo;

katamaranske: Split-Rogač-Milna, Rab-Lun-Tovarnele (Novalja)-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split; Split-Hvar-Korčula.

Zbog jakog juga promet na državnoj brodskoj liniji 415 Vrgada-Pakoštane-Biograd održavat će se prema plovidbenom redu za Biograd.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/559125/zbog-vjetra-u-prekidu-brojne-trajektne-linije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.