Šundov: Let nije povezan sa švercom oružja

Šundov: Let nije povezan sa švercom oružja

Predsjednica i vrhovna zapovjednica oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović zbog afere 'Municija' umirovila je prvog čovjeka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnog generala Matu Mikića i za njegova nasljednika imenovala brigadnog generala Michaela Križanca. Razriješen je i zapovjednik 93. krila HRZ-a, baze u Zemuniku, Mario Pleša.

Hrvatska vojska odgovornost i profesionalno provodi svoje zadaće, sve ćemo učiniti kako se sličan događaj ne bi ponovio. Utvrđeni su propusti u 93. krilu hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a ne u cijeloj hrvatskoj vojsci, rekao je Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

- Čim sam dobio pisanu informaciju od vojne policije za ovaj događaj izviješten je bio i ministar obrane i ja sam po svojoj službenoj dužnosti izvijestio i predsjednicu RH.

Bio je neovlašteni ulazak civilnih osoba u vojni objekt i neovlašteno letenje helikopterom što je sigurnosni propust i grubo kršenje procedura, osobito mjera plana zaštite snaga koje su zapovjeđene, naveo je Šundov.

- Neovlašteno ulaženje civilnih osoba i let helikopterom kako je utvrđeno istragom ni u kom slučaju nisu povezani sa švercom odnosno krijumčarenjem streljiva i naoružanja. Isključivo se radilo o letenju helikoptera u redovno odobrenom letu. Kriminalističkim istraživanjem nije pronađeno ilegalno oružje kod prijavljenih osoba.

- Utvrđeno je nedopušteno manipuliranje streljivom, za što se provodi dalje kriminalističko istraživanje, rekao je Šundov.

- Dosadašnje istraživanje je pokazalo da je bilo ulazak dvije civilne osobe i da je bio jedan neovlašteni let u kojem je sudjelovale te civilne osobe.

- Helikopterima nije prevoženo streljivo il naoružanje, ali je bilo manipuliranja streljivom kod bojevih gađanja, međutim , kriminalističko istraživanje je u tijeku pa čim budemo imali dodatnih informacija bit ćete obaviješteni, rekao je Šundov.

Smijenjen je načelnik HRZ-a po zapovjednoj odgovornosti, a na pitanje zašto nije smijenjen i načelnik vojne policije po zapovjednoj odgovornosti, Šundov odgovara kako je smijenjen obnašatelj dužnosti zapovjednika voda vojne policije koji je odgovoran i koji je raspoređen u 93. krilu. To je njegova odgovornost zašto vojni policajac koji je bio na dužnosti na prijavnici nije radio svoj posao kako treba, rekao je Šundov.

Bit ću iskren, mi smo to doznali početkom studenog, međutim rekao sam već da je ovo rezultat rada civilne i vojne policije. U to vrijeme je još trajalo kriminalističko istraživanje i bili smo zamoljeni da ne poduzimamo kao zapovjedna crta ništa da ne bi ugrozili tijek istrage. Čim sam dobio pisano izvješće vojne policije o tome, ja sam poduzeo sve ono što je u mojoj nadležnosti. A ovo sam rekao, izvanredni događaj se dogodio u 93. krilu i dogodio se u grani hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nije u cijeloj hrvatskoj vojsci.

- Protiv tri pilota vojna policija je dala prijavu vojnom stegovnom sudu i mi smo temeljem toga donijeli odluku i oni su suspendirani s dužnosti.

Vidi li svoju odgovornost i je li razmišljao o tome da podnese odgovornost, Šundov je ponovio kako je odgovornost utvrđena u 93. krilu hrvatskog ratnog zrakoplovstva u jednoj grani, a ne u cijeloj hrvatskoj vojsci.

Podsjetimo, šestoricu muškaraca, među njima i tri vojne osobe, zadarska policija kazneno je prijavila zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, a vezano za istragu o vojnim pilotima koji su u vojnom helikopteru navodno prevozili švercera oružja.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/561688/konferencija-za-medije-slucaj-piloti

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.