Potvrđen je koronavirus u Zagrebu

KORONA

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je u Hrvatskoj potvrđen koronavirus i nalazi se u Zagrebu. Radi se o mlađem čovjeku. Njegovo stanje je dobro, rekao je nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite i napomenuo da će javnost biti promptno izvješćivana o svemu što je bitno,objavio je HRT.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je koronavirus potvrđen kod muškarca koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu. Pacijent se nalazi u klinici "Dr. Fran Mihaljević".
- On u ovom trenutku pokazuje blaže znakove bolesti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ovim  činom detekcije virusa u našem prostoru podižemo stupanj naše pripreme i obrane te mjera koje poduzimamo. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je mladić ostvario i postupati prema njima na adekvatan način, kaže ministar.
Poručio je da Hrvatska ulazi u višu fazu pripravnosti, a njezin zdravstveni sustav ima sve mogućnosti odgovora na ugrozu. "Riječ je o bolesti koja je po kliničkim karakteristikama slična gripi i ne očekuje se veći pobol i komplikacija od sličnih infekcija gripe", ustvrdio je Beroš te dodaje da se ne očekuju veći pobol ili komplikacije. 

Božinović u srijedu saziva načelnike županijskih stožera civilne zaštite

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vodi stožer civilne zaštite. Kazao je da taj stožer počinje svoj rad i da će biti smješten u prostorijama Civilne zaštite u Nehajskoj ulici. Premijer je rekao da će se stožer sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti na središnjoj razini. Napomenuo je da će ministar Božinović sazvati sve načelnike županijskih stožera civilne zaštite kako bi se i oni maksimalno uključili u sve aktivnosti vezane za prevenciju širenja koronavirusa. 
- S obzirom na događanja u Italiji mi ćemo osigurati da sve nadležne službe, od ministarstava zdravstva, unutarnjih poslova, inspektorata, svih nadležnih tijela, osobito epidemioloških, budu u punoj pripravnosti te da budemo aktivni u sprečavanju širenja virusa, kaže Plenković.
Epidemiolozi se raspoređuju na neke granične prijelaze

Hrvatski krizni stožer za praćenje zaraze koronavirusom preventivno je postrožio zaštitne mjere. Epidemiolozi se raspoređuju na neke granične prijelaze. Županije imaju zadatak razmisliti o prostorima za karantene budu li zatrebale. Ministar Beroš je kazao da se prema odluci premijera od 11 sati podiže stupanj pripravnosti na veći.

https://vijesti.hrt.hr/585382/preventivno-postrozene-zastitne-mjere-zbog-koronavirusa

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.