Deset oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj, prvi slučaj zabilježen u Sloveniji, a dvoje u eu-administraciji

beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da je u Hrvatskoj deset osoba pozitivno na koronavirus. Danas je potvrđen  i drugi varaždinski slučaj  zaraze  koronavirusom kod vozača koji se vratio iz Italije. a prvi slučaj potvrdila je i Slovenija. Italija je zatvorila škole i fakultete. 

Vozač koji se 29. veljače vratio iz Italije razvio je vrlo blage simptome,  testiran je i pozitivan je. To je 10. bolenik kod kojeg je potvrđena infekcija koronaviruisom. U tijeku je 266 testiranja, 9 nije gotovo, u izradi su, ali nema kliničkih pokazatelja koji bi sugerirali da će biti novih pozitivnih, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- Svih 10 pacijenata je dobro, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Dodala je kako većina oboljelih nema simptome. Dvoje bolesnika u Rijeci i dalje imaju temperaturu, pod povećanim su nadzorom, a svi ostali su s blagim oblikom bolesti. U Klinici je, rekla je, održan sastanak s Društvom za infektivne bolesti, šefovima svih infektoloških klinika u RH. Raspravljali su o problemima struke, donijeli niz internih smjernica, bit će kontinuirano u većem kontaktu i svaku od kliničkih stvari raspraviti, pomoći maksimalno jedni drugima. 

Novi koronavirus posljednjih se dana širi brže izvan Kine, nego u toj zemlji, u kojoj su prvi slučajevi zaraze zabilježeni potkraj prošle godine. U svijetu je zabilježeno 93.000 zaraženih koronavirusom i 3200 smrtnih slučajeva. U Kini je zaraženih 80.270, a umrla je 2981 osoba. U Iranu je 2336 zaraženih i 77 smrtnih slučajeva. U Južnoj Koreji, prema danas objavljenim podacima, zaraženih je 5328, a umrle su 32 osobe. U Japanu je broj zaraženih premašio tisuću. 

Zaraza koronavirusom u EU agenciji u Bruxellesu, javlja HRT

Službenik Europske obrambene agencije, koji je boravio u Italiji, zaražen je koronovirusom, potvrdila je u srijedu Europska komisija. Glasnogovornica Komisije Dana Spinant potvrdila je tu informaciju, koja od jutra kruži društvenim mrežama.

Riječ je o službeniku Europske obrambene agencije, čije je sjedište u Bruxellesu, ali se nalazi malo izvan europske četvrti. To je prvi dosad potvrđeni slučaj. Europski parlament je do sada jedina institucija koja je preventivno zatvorila svoja vrata za posjetitelje. Zbog toga je otkazano preko stotinu javnih događaja koji su se trebali održati u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu. 

U Vijeću EU-a jedna osoba zaražena koronovirusom

U srijedu je potvrđen još jedan slučaj koronovirusa u zgradi Vijeća Europske unije, u kojoj se održavaju ministarski sastanci. Prema riječima glasnogovornika Vijeća, riječ je o osobi za koju se pretpostavlja da je zaražena u Belgiji. U srijedu popodne u toj se zgradi održava se izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova zbog migrantske krize, a u petak se održava izvanredni sastanak ministara zdravstva zbog koronovirusa. Glasnogovornik Vijeća je rekao da se ne razmišlja o odgodi ili otkazivanju tih sastanaka.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn je u govoru u Bundestagu proglasio globalnu pandemiju zbog koronavirusa.


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.