Beroš proglasio opasnost od epidemije koronavirusa

Beroš proglasio opasnost od epidemije koronavirusa

Održana je redovita konferencija za novinare Stožera civilne zaštite u kojoj su se javnosti obratili stručnjaci vezano za zarazu koronavirusom u Hrvatskoj.

- Dosad je oboljelo 10 osoba, danas nema novih potvrđenih oboljenja. Izvijestili smo predsjednika Vlade o mjerama koje smo poduzel, kaže Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.

- Ministar zdravstva Vili Beroš donio je odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zarazne bolesti COVID-19 kao administrativnu mjeru, na prijedlog HZJZ-a. To omogućava ministru da u slučaju potrebe preraspodjeljuje ljude i opremu u sustavu zdravstva, ističe Maja Grba Bujević, načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. 

Damir Trut podsjetio je da je u Hrvatskoj do sada zabilježeno deset oboljelih osoba od koronavirusa - troje je u Zagrebu, pet u Rijeci te dvoje u Varaždinu.

Alemka Markotić naglašava kako nema bitnijih promjena kod oboljelih. Stanje dosad oboljelih i zaraženih je nepromijenjeno.

- Dosad je u naš laboratorij stiglo 280 uzoraka, od toga je 273 testirano. Lijepa je vijest da muškarac s kruzera, sutra mu izlazi 14 dana karantene i kao zdrav čovjek može ići kući. Nema relevantnih podataka u literaturi može li se dvaput zaraziti koronavirusom. Upitno je hoće li se virus u budućnosti ponašati kao gripa ili će mutirati. Ako u zatvoru netko ima koronavirus mora biti upućen ili u zatvorsku bolnicu ili bolnici gdje bi bio pod nadzorom, ističe Markotić.  

Damir Trut kaže kako je opća preporuka zbog trenutačne epidemiološke situacije u svijetu za sada, da se do daljnjeg ne preporučuje organizirana putovanja u inozemstvo.

- Prevencija je ključna te molimo građane da se drže svih navedenih smjernica i upita koji se svakodnevno ažuriraju i mogu se naći na web stranicama. Građani se mole da se pridržavaju svih smjernica i uputa. Sutra će u 14 sati biti održana telefonska konferencija sa županijskim centrima civilne zaštite, na kojem će biti i ministar turizma Gari Cappelli, a u županijskim stožerima bit će predstavnici županijskih turističkih zajednica, objašnjava Damir Trut.

Damir Trut komentirao je problem nedostatka higijenskih sredstava u školama.

- Dali smo nalog prema odgovornim ravnateljima škola koji moraju osigurati sredstva za održavanje higijene u školama, zaključuje Damir Trut.

Vlada o koronavirusu

O trenutačnoj situaciji s koronavirusom, dosad poduzetim mjerama te planovima za dalje razgovaralo se i na današnjoj sjednici VladeGrađani su pozvani na oprez, te da poštuju preporuke kako se zaštititi od zaraze.

Ministar zdravstva Vili Beroš podnio je izvješće o epidemiološkoj situaciji s koronavirusom ocijenivši da je ona trenutno obećavajuća i zadovoljavajuća s obzirom na 10 oboljelih.

● Na sjednici Vlade o dosad poduzetim mjerama u borbi s koronavirusom
● Beroš: U Hrvatskoj deset zaraženih
● Kineski znanstvenici izolirali dva soja koronavirusa
● U briselskoj administraciji dva slučaja zaraze koronavirusom

● Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da postoji plan prema kojem će sve škole voditi nastavu preko interneta ako se situacija s koronavirusom u Hrvatskoj pogorša.

● Raste broj oboljelih od koronavirusa u Europi i Sjedinjenim Državama koje su za borbu protiv bolesti namijenile više od 8 milijarda dolara, a Švicarska i Irak bilježe prve smrtne slučajeve izazvane virusom službenog naziva Covid-19, javljaju u četvrtak agencija.

● U Sloveniji je, nakon jučerašnjeg prvog, zabilježen i drugi slučaj zaraze koronavirusom, kazao je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar zdravstva Aleš Šabeder. Novi zaraženi bio je u kontaktu s prvim bolesnikom, muškarcem starim oko 60 godina koji je inficiran u Maroku, odakle je 29. veljače avionom bolestan doputovao u Veneciju.

● U Bosni i Hercegovini potvrđena su prva dva slučaja zaraze koronavirusom. Slučajevi su potvrđeni u Republici Srpskoj.  

● Gotovo tristo milijuna učenika u svijetu ne ide na nastavu, a Italija je zadnja u nizu zemalja koje zatvaraju škole ne bi li zaustavile širenje virusa Covida 19 koji sije paniku diljem planeta i prijeti svjetskom gospodarstvu.

● U emisiji HR-a "U mreži Prvoga" ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da zasad nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Još uvijek je 10 oboljelih. Beroš je rekao da ima još sumnji na zarazu, testirana su 272 uzorka, a za 10-ak se još čekaju nalazi. Za sada je 3,98% pozitivnih uzoraka od ukupnog broja testiranih, rekao je ministar. Najavio je da će danas proglasiti opasnost od epidemije širenja koronavirusom, ali da je to samo administrativna mjera te da se ne odnosi na zatvaranje škola.

● Broj žrtava koronavirusa u kontinentalnoj Kini premašio je granicu od 3000 s 31 novom smrću, objavile su u četvrtak kineske vlasti. Većina žrtava te epidemije u Kini, njih 2.305, umrla je upravo u Wuhanu.

●  U Sloveniji je zabilježen treći slučaj zaraze koronavirusom.

●  Jučer je i Mađarska potvrdila prva dva slučaja koronavirusa kod dvojice iranskih studenata.
●  A broj zaraženih u Italiji narastao je na gotovo 3100, umrlo je 107 osoba. Talijanska vlada potvrdila je da do 15. ovog mjeseca zatvara sve škole, kina i kazališta te zabranjuje javna događanja u cijeloj zemlji.   
●  Summit Europske unije i Indije koji se trebao održati u Bruxellesu u ožujku s indijskim premijerom Narendrom Modijem odgođen je zbog koronavirusa, kao i zajedničke vojne vježbe Sjedinjenih Država i Izraela. Italija zbog koronavirusa odgodila referendum o smanjenju broja zastupnika, javljaju agencije.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/588098/broj-oboljelih-u-hrvatskoj-nepromijenjen

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.