Predsjednik RH Zoran Milanović pri obilasku šatora ispred KB Dubrava pozvao građane na odgovorno ponašanje

PREDSJEDNIK MILNOVIĆ
 Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obišao je danas u pratnji ministra obrane, načelnika Glavnog stožera i ravnatelja KB Dubrava ekspedicijski kamp i šatore koje Hrvatska vojska podiže ispred Kliničke bolnice Dubrava za prihvat pacijenata zaraženih koronavirusum. 

“Hvala vojsci i hvala liječnicama, liječnicima i medicinskim sestrama na svemu što rade. Nadam se da se više ne vidimo u ekspedicijskom kampu ispred KB Dubrava i da će ovo biti samo jedna vojna vježba” istaknuo je predsjednik Republike.Predsjednik je naglasio kako nije za olako potezanje vojske koja bi trebala pomoći policiji u kontroli građana kao i da trenutno nije za uvođenje totalne karantene, istaknuvši da je ključno da su ljudi odgovorni i ponašaju se kao da su zaraženi, a nisu.

“ključno je da ako svatko da takav doprinos, problem će biti puno manji. Znamo sada puno više, svi obolijevaju, tko umire, to su nažalost starije osobe ili u težim stanjima. Ali lekciju smo naučili, neke stvari ipak sada znamo. Socijalna distanca. Družiti se isključivo s malim brojem ljudi, ne izlaziti van… To je to. Ostalo će biti matematika na neki način i strpljenje,” izjavio je predsjednik Republike.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsjednik je istaknuo kako nije za uvođenje totalne karantene, “Totalna karantena u ovom trenutku ne. Za sada ne vidim tu potrebu, i to ne samo jer želim reći dobre vijesti nego u ovom trenutku to još uvijek ne vidim. Ovo su situacije u kojima ne treba biti prvi. Možda je dobro biti malo i oportunist bar nekad. Suzdržanost u donošenju odluka ima smisla, svi se tako ponašaju. Instruktivno je gledati reakcije u SAD-u. Ponavljaju iste greškice kao Europa prije mjesec dana. Nema najpametnijih. Nitko ne zna sve. Tu čak više nema ni klasične struke. U ovom trenutku nisam za totalnu karantenu”.

Osvrnuo se i na najave rezanja plaća u javnom sektoru “političari su jedno, činovnici drugo. Meni možete smanjiti plaću ako će to imati simboličku ulogu, ali smanjivati plaće ljudima u javnom sektoru je smrt sustava, tko god je to predložio nije velika pamet. To nisu uhljebi. Netko tko kupuje u dućanu, to je korisno. Možete smanjiti plaću predsjedniku i premijeru, ministru zdravlja ne jer on radi više nego ja u ovoj fazi”.

Predsjednik je istaknuo kako treba izbjeći prestanak rada Sabora “Sabor je tu da brine o drugima, a ne drugi o nama. Oni uz mjere opreza, sanitarne mjere mogu raditi. To je zadnje što se treba razići, ne vidim to u ovom trenutku. Ako Sabor ne može raditi, onda nažalost imamo situaciju kada zemlju vode dvije osobe, ali to ne vidim. Ako bude nužda, o tome neću odlučivati ja nego netko drugi. Demokracija smo i odluke se u ovim situacijama, koje su opasne, ali još ne masovno pogibeljne, donose nešto sporije, nekad i metodom pokušaja i pogreške i uvijek se za to plati i neka cijena. Čak i uz neodgovornost pojedinih, bitno je da se ogromna većina toga pridržava, a velika većina se pridržava. Apeliram na mir, ne na lakovjernost i naivnost, nego na smirenost”.

UP 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.