Načelnik stožera CZ Grada Varaždina Zlatan Avar izvijestio o tri nove odluke Nacionalnog stožera

avar

Načelnik stožera Civilne zaštite Grada Varaždina Zlatan Avar izvijestio je danas medije o tri nove odluke Nacionalnog stožera, vezano uz koronavirus.

Određuje se novo radno vrijeme svim trgovinama s prehrambenim proizvodima. Radi kvalitetnije organizacije smjenskog rada i skrbi za zaposlenike novo radno vrijeme ograničeno je na osam sati te će prodavaonice biti otvorene od 8 do 17 sati. 

Određuje se uspostava linijskog prijevoza radnika na posao uz poduzimanje mjera dezinfekcije vozila nakon svake vožnje, dezinficijensa za putnike te osiguravanja adekvatnog razmaka  (1 do 2 metra) između putnika. 

Pružatelji taxi usluga moraju osigurati sljedeće specifične mjere zaštite: Održavati udaljenost u socijalnom kontaktu tako da se putnik smjesti dijagonalno od vozača, rukovati prtljagom i stvarima putnika u zaštitnim jednokratnim PVC rukavicama, tijekom vožnje osigurati adekvatnu ventilaciju. Vlasnici moraju osigurati u vozilu dovoljno papirnatih maramica, dezinfekcijskih sredstava i jednokratnih PVC rukavica, osigurati dovoljno maramica za čišćenje površina u vozilu, kao i POS uređaja. Između klijenata potrebno je raditi stanke od 15 minuta te provjetriti vozilo ako vremenske prilike to dozvoljavaju. Potrebno je održavati higijenu vozačkog mjesta i kabine tako da se površine prebrišu dezinficijensom.Poslodavci su dužni upoznati i educirati svoje zaposlenike o bolesti COVID-19 i preporukama i mjerama zaštit. Poslodavci su dužni osigurati propisane uvjete rada kako za vozila i pozivne centre tako i za prostore tvrtke .Pružatelji taxi usluga dužni su gore propisane mjere imati istaknute na vidljivom mjestu u svojim vozilima.Dodao je da će dječji vrtići u ponedjeljak primati djecu koju roditelji nemaju gdje ostaviti, a moraju na posao.  Za djecu iz Dječjeg vrtića Varaždin dežuran je vrtić u Dravskoj, a privatni vrtići ukoliko moraju prihvatiti djecu zaposlenih roditelja trebaju se pridržavati istih uputa kao i gradski.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.