U Hrvatskoj je od jučer 52 novooboljelih,prvi u Međimurju, ukupno 306 bolesnika, zabrana napuštanja prebivališta

korona

U Hrvatskoj je od jučer 52 novooboljelih od koronavirusa što je ukupno 306 bolesnika - rekao je na jutrošnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite, ministar Vili Beroš. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o donijetoj odluki o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj. - Brojevi zaraženih ipak rastu, očekujemo i daljnji rast, tako da su ovo nužne mjere, rekao je Božinović.

Iz zabrane napuštanja mjesta prebivališta, dodao je, izuzet će se osobe i djelatnosti koje su bitne za promet i kretanje koje je nužno za opskrbu područja, dnevne migracije, zaposlenih u bitnim službama za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova, sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, izvješćivanje javnosti, dakle novinar, stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, vitalnih obiteljskih razloga, putovanje na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, i žurne operativne službe koje sudjeluju u sprečavanju širenja bolesti, javlja HRT, koji informacije o dvjema velikim krizama u Zagrebu i Hrvatskoj prikuplja iz minute u minutu.

Beroš je rekao da je nakon jučerašnjeg potresa u Zagrebu utvrđeno da Klinika za plućne bolesti Jordanovac predstavlja određeni rizik te je 36 bolesnika premješteno na Rebro. Isto je učinjeno i s bolesnicima Klinike za ortopediju na Šalati.Sletio je zrakoplov s drugim dijelom vrijedne donacije vlade UAE-a, dodao je Beroš.Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je Stožer donio odluku o podizanju rada epidemiološke službe na najvišu moguću razinu - svi epidemiolozi u Hrvatskoj u sklopu javnog zdravstva u trajnoj su pripravnosti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se Stožer bavi dvjema kriznim situacijama - koronavirusom i jučerašnjim potresom u Zagrebu. U potresu je 27 građana ozlijeđeno, od toga 18 teže, a od tih 18, 12 je hospitalizirano.- Nažalost, djevojčica od 14 godina još uvijek je u kritičnom stanju, dodao je.Štete su velike, više je od 250 oštećenih objekata, rekao je Božinović. Svi građani koji nisu mogli spavati u svojim kućama su vrlo brzo zbrinuti.Božinović je rekao da je od jučer u 6.24 do jutros zaključno u 3 bilo je 37 potresa, što je i očekivano kad je prvi potres snage 5,5 stupnjeva po Richteru. Naglasio je da građani trebaju biti oprezni jer je područje seizmološki aktivno u ovom trenutku.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.