Mjesta u epicentru pretrpjela velike štete, oštećena crkva u Čučerju prijeti urušavanjem

CRKVA U ČUČERJU
 Crkva u Čučerju, gdje je gotovo pa bio epicentar potresa, pretrpjela je ogromna oštećenja toranj je popucao, urušio se veći dio krova, no srećom nije bilo veće štete kao na zagrebačkoj katedrali, javila je Iva Magušić Dumančić u "Zajedno za zdravlje".Magušić Dumančić se javila iz mjesta Vugrovec Donji, mjestu nedaleko od Čučerja koje je također blizu epicentra jučerašnjeg potresa. Rekla je da su najviše nastradali krovovi kuća, crjepovi, dimnjaci, popucana stakla. Dodaje da su vatrogasci imali dosta posla, pomagali su ljudima u intervencijama, raščistiti sve što je trebalo.Stanovnici su još uvijek u šoku, a strah se ne dogodi još jači potres još je prisutan, kao i strah od  koronavirusa, pa ljudi ne izlaze iz svojih kuća, dodala je i da mnogi čekaju procjene da vide hoće li uopće moći nastaviti živjeti u svojim domovima, dodala je.
 Građani su javili da je u epicentru potresa situacija jako loša - kuće su uništene, nitko se ne javlja na njihove pozive i ne znaju što im je činiti. Riječ je o mjestima Kašina, Medvedski Breg, Trnava, Popovec, Vidovec i Markuševec.

 Najveće štete imaju na krovovima kuća i na dimnjacima, popucala su stakla, no lako za to jer je strah bio neopisiv nakon prvog potresa.
Zvonik crkve u Čučerju gotovo je u epicentru je u jako lošem stanju, statičari još nisu stigli da procjene stvarno stanje - neki stanovnici kažu da će ju trebati rušiti, drugi vjeruju da se može obnoviti. No najviše štete pretrpjelo je samo središte Zagreba gdje su na terenu vojska, vatrogasci i ostale interventne službe koje otklanjaju otpalu žbuku i cigle s ulica.Na pojedinim lokacijama u prijeti opasnost od daljnjeg urušavanje dijelova zgrada.

- U  raščišćavanju Zagreba angažirano je oko 150 vojnika i 10 inženjerijskih stojeva. U dogovoru s gradskim vlastima koje su izrazile prioritete raščišćavamo uglavnom haustore i dvorišne prostore koji su još uvijek zatrpani,kaže ministar obrane Damir Krstičević.Gradonačelnik Milan Bandić najavio je mogućnost progašenja elementarne nepogode, no razmjeri štete još nisu poznati. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
Volume 90%
 
 

 

 

 

https://vijesti.hrt.hr/594712/gotovo-svaka-kuca-u-cucerju-je-ostecena

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.