Koronavirus: U Varaždinskoj županiji, do 12,30 sati – 14 osoba s potvrđenom zarazom

županija

U Varaždinskoj županiji su u posljednja 24 sata potvrđena 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se ukupni broj osoba s potvrđenom zarazom danas do 12.30 sati povećao na 14.- Radi se o jednoj starijoj osobi, jednoj osobi srednjih godina i jednoj maloljetnoj osobi, koje trenutno imaju vrlo blagu kliničku sliku. Sve tri osobe su bliski kontakti prethodno zaraženih osoba, pri čemu se radi o dvije različite osobe. Očito je potrebno dodatno naglasiti da osobe koje imaju simptome nalik prehladi ili gripi s povišenom temperaturom nikako ne napuštaju svoj dom u bilo koju svrhu, nego trebaju telefonski kontaktirati svojeg liječnika. U jednom slučaju morali smo iz mjera predostrožnosti zatvoriti jednu ambulantu i maknuti tim obiteljske medicine te preraspodijeliti pacijente drugim liječnicima – rekao je Robert Vugrin, načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije.

Upozorio je i da je izuzetno važno kod kuće poštovati sve mjere uvedene s ciljem da spriječe, odnosno maksimalno reduciraju mogućnost zaraze ukućana.- U situaciji kad je više od 900 osoba s izrečenom mjerom samoizolacije, policija proaktivno provjerava poštovanje mjera na kućnim adresama. U posljednja 24 sata provjereno je 110 osoba, a potvrđena su 3 kršenja, pri čemu se radi o osobama bez simptoma. Veći problem vidimo zapravo u nepoštovanju preporučenih mjera unutar domova, a koje se očito shvaćaju olako. Simptomi se neće pojavljivati samo kod osoba kojima su izrečene mjere samoizolacije i toga moramo biti svjesni. Dakle, osobe s bilo kakvim respiratornim problemima te s povišenom temperaturom u obvezi su, bez da čekaju moguću potvrdu zaraze, svoje ponašanje prilagoditi na način da ne ugroze svoje ukućane, dok osobe koje žive u kućanstvu s njima trebaju poštovati iste mjere koje nalaže samoizolacija – naveo je Vugrin.

Dodao je da od građana također traže da, u cilju lakšeg mapiranja i praćenja razvoja širenja epidemije, prije svega ograniče svoje kontakte, a potom da obraćaju pozornost na bliske kontakte koje ostvaruju tijekom posljednjih dana, kako bi u slučaju potrebe te kontakte mogli proslijediti epidemiologu.

- Upravo sada kada se zatvaraju granice i kada se minimizira kretanje među županijama, imamo veliku prednost da dokažemo i potvrdimo razinu osobne odgovornosti, jer sami možemo utjecati ne brzinu razvoja epidemije u Varaždinskoj županiji. Iskoristimo to u najboljoj mogućoj mjeri! – apelira Vugrin.

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.