Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza

Leasing društva klijentima nude odgodu plaćanja obaveza

 

Pandemija koronavirusa i razoran potres koji je pogodio Zagreb i okolicu ostavio je posljedice na domaće gospodarstvo pa tako i na poslovanje leasing društava. Stoga je Udruženje leasing društava HGK na preporuku HANFA-edonijelo set mjera potpore potrošačima i poslovnim subjektima na čije je poslovanje i osobna primanja negativno utjecala pandemija koronavirusa.

„Za uspjeh mjera potreban je zajednički i solidarni pristup svih vjerovnika kako bi se pomoglo svim pogođenim građanima i poduzetnicima,“ istaknuo je Vladimir Kristijan, predsjednik Udruženja leasing društava HGK.

Prva mjera tiče se prioritetne obrade zahtjeva potrošača i poslovnih subjekata za odgodu plaćanja glavnice od tri mjeseca, za one klijente čiji je bonitet ozbiljno narušen zbog gubitka ili smanjenja izvora prihoda ili čiji je prihod značajno umanjen s obzirom na ukupan prihod u prethodnom razdoblju. Za vrijeme odgode plaćanja obračunavat će se ugovorene kamate (financijski leasing) i naknade (operativni leasing). Uz odgodu plaćanja glavnice, na raspolaganju su i druge opcije s obzirom na djelatnost i stupanj utjecaja pandemije na poslovanje.

Svaki zahtjev za odgodom plaćanja obrađivat će se pojedinačno prema internim politikama pojedinog leasing društva i s obzirom na preporuke regulatora. HANFA-ine preporuke odnose se na primatelje leasinga koji su uredno podmirivali obveze do 31. prosinca prošle godine, kojima je utvrđena nemogućnost plaćanja obveza temeljem jasnih kriterija, primjerice pad prihoda u ožujku ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle, kao i kojima je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno zbog pandemije ili potresa u Zagrebu.

Iz Udruženja pozivaju sve klijente da se jave matičnim leasing društvima i informiraju o načinu realizacije odgode plaćanja glavnice, ali i da se upoznaju s mjerama drugih državnih tijela i institucija koje su im na raspolaganju za očuvanje likvidnosti i radnih mjesta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.