Priopćenje Stožera civilne zaštite Međimurske županije o jedinstvenoj zoni kretanja

stožer

Priopćenje Stožera civilne zaštite Međimurske županije na netočne tvrdnje gradonačelnika Čakovca, Preloga i Murskog Središća.

Temeljem priopćenja koje su potpisali gradonačelnici Čakovca, Preloga i Murskog Središća kao reakciju na inicijativu uvođenja jedinstvene zone kretanja za cijelu Međimurje, a koje je puno netočnih podataka, te s  ciljem točne, istinite i cjelovite informacije šaljemo Vam kronološki redoslijed događaja i aktivnosti.

U ponedjeljak, 06.travnja u 16:36 sati, Stožer civilne zaštite Međimurske županije uputio je Nacionalnom Stožeru inicijativu za jedinstvenu zonu kretanja bez propusnica na području Međimurja. Razlozi za tom inicijativom leže u broju općina i gradova, te njihovim granicama, stvaranju problema građanima u obavljanju neodgodivih poslova, činjenici da se brojna domaćinstva bave nekim oblikom poljoprivredne proizvodnje te preveliki angažman policije u kontroli građana umjesto čuvanja javnog reda i mira. Također, uporište je bilo i u načinu kako je to organizirala Istarska županija u kojoj je situacija vezana uz epidemiju korona virusa neusporedivo lošija. Prednost Međimurja je kompaktna cjelina, povoljna epidemiološka situacija i mišljenje struke (epidemiologa) bez kojih se niti jedna odluka do sada nije i neće biti donesena. Mogućnost za takvu organizaciju postoji i u Zakonu o sustavu civilne zaštite.

Nacionalni Stožer je u srijedu, 08.travnja u 10:36 sati poslao odgovor kako Sukladno članku 18. Zakona o sustavu civilne zaštite moguće je sporazumom između lokalnih samouprava zajednički urediti obavljanje poslova iz djelokruga civilne zaštite. Potpisani sporazum je potrebno dostaviti Ministarstvu, odnosno RCZ-u na odobrenje.“

Odmah, istog trenutka, stručne službe Međimurske županije i Stožer civilne zaštite Međimurske županije pripremile su Sporazum o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite na području Međimurske županije, te su telefonski i pismeno kontaktirane sve općine i gradovi kojima je u 11:15 sati e-mailom poslan prijedlog Sporazuma sa zamolbom da ukoliko su suglasni dođu potpisati Sporazum u zgradu Međimurske županije. Također, istog trenutka je Stožer zatražio mišljenje epidemiološke struke koji su se nakon zajedničkog Kolegija pozitivno očitovali.

U vrlo kratkom roku mnogi načelnici općina su osobno dolazili u zgradu Međimurske županije potpisati i pečatirati Sporazum, odnosno SVI načelnici su dali pisanu suglasnost, osim 3 gradonačelnika. Sa gradonačelnicima Preloga i Murskog Središća osobno telefonom razgovarali su načelnik Stožera Josip Grivec i župan Matija Posavec koji je gradonačelnika Preloga obavijestio kako postoji suglasnost epidemiološke struke. Taj razgovor vođen je u srijedu oko podneva. U telefonskim razgovorima rečeno je kako će još malo razmisliti i javiti.

Međutim, pisana očitovanja o odbijanju takvog prijedloga stigla su od gradonačelnika Murskog Središća Dražena Srpaka u 12:45 sati, od gradonačelnika Preloga Ljubomira Kolareka u 13:57 sati, te od gradonačelnika Čakovca Stjepana Kovača u 15:40 sati. 

Napominjemo, kako je u dopisu gradonačelnika Preloga od 13:57 sati navedeno „u razgovoru sa gradovima Čakovec i Mursko Središće, primili smo njihovo mišljenje te se i oni slažu sa ovakvim prijedlogom“. Dakle, razvidno je da su gospoda gradonačelnici bili o svemu informirani, međusobno se dogovarali, a i teško se oteti dojmu i malo je čudno da su mnogi načelnici općina diljem Međimurja u srijedu oko podneva već došli u Čakovec, potpisali i pečatirali Sporazum, a da gradonačelnici još u srijedu popodne, kako oni sami tvrde, nisu ništa znali.

Još jedna vrlo važna činjenica. Svaki dan u 10 sati odvija se koordinacija svih Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske putem motorola uređaja. Taj uređaj mora cijelo vrijeme biti upaljen kod načelnika svih Stožera civilne zaštite u općinama, gradovima i županijama. Još u utorak na toj koordinaciji je načelnik Stožera Josip Grivec službeno uputio tu inicijativu i raspravljao o tome sa Nacionalnim Stožerom tako da su taj razgovor čuli svi u Hrvatskoj. Toliko o tome da nisu ništa znali.

Dakle, očito je kako je rečenica iz priopćenja gradonačelnika „Nacionalni stožer civilne zaštite mogućnost ukidanja propusnica za stanovnike određenog područja, omogućio tek u srijedu poslijepodne, naravno ukoliko se slože svi lokalni stožeri civilne zaštite“ NETOČNA. 

Također, rečenica „Posavčev dopis koji je poslan lokalnim stožerima u kojima traži suglasnost za ukidanje propusnica unutar Međimurja, dostavljen nam je kad takva mogućnost nije postojala te nije mogla biti provedena“ je NETOČNA jer takva mogućnost ima uporište u članku 18. Zakona o sustavu civilne zaštite, samo je potrebno čitati Zakone.

Naravno, postoji i niz drugih netočnih i neprovjerenih tvrdnji.

Vjerujem da ćemo daljnjim pozitivnim razvojem epidemiološke situacije u Međimurju svi zajedno ubuduće biti jedinstveni oko stvari koje mogu pridonijeti lakšoj svakodnevici naših građana, poštujući pritom sve upute i preporuke struke i Nacionalnih stožera kao što Županijski Stožer civilne zaštite Međimurske županije čini od prvog dana.

Podsjećamo sve da je Međimurje dovoljno veliko da ne bude malo ako smo zajedno.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.