U zadnja 24 sata u RH 66 novodetektiranih, ukupno 1600, te dva preminula bolesnika - muškarca i ženu stare 66 i 70 godina

BEROŠ

U zadnja 24 sata imamo 66 novodetektiranih bolesnika, ukupno 1600, te dva preminula bolesnika, muškarca i ženu stare 66 i 70 godina, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati, prenosimo kronologiju HRT-a.  
Novopreminuli su bili kronični bolesnici s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu, a ukupni broj preminulih od koronavirusa u Hrvatskoj je sada 23.

● U Zagreb je danas izravnom letom iz Šangaja stigao zrakoplov s oko 60 tona zaštitne opreme koja je potrebna hrvatskom zdravstvenom sustavu i drugim službama koje sudjeluju u naporima na suzbijanju epidemije koronavirusa, priopćeno je iz Vlade RH. Teretnim zrakoplovom kineske tvrtke SF Airlines dopremljene su veće količine zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica, kao i beskontaktni toplomjeri koji će se koristiti za trijažu i dijagnostiku pacijenata. Opširnije

● Obolio je i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, ujedno i član Stožera CZ Karlovačke županije. Opširnije

● U Virovitičko-podravskoj županiji već 11. dan nema novooboljelih
Na području Virovitičko-podravske županije i dalje nema novooboljelih od koronavirusa, 11. dan zaredom, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Opširnije

● Osječko-baranjska županija za Uskrs ne bilježi nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, s obzirom da se negativnima pokazalo svih 77 uzoraka koji su poslani na testiranje, pa je broj oboljelih u županiji ostao na 103 osobe. Opširnije

● Na području Zadarske županije u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih nalaza tako da je ukupan broj zaraženih koronavirusom i dalje 72, izvijestili su iz Stožera Civilne zaštite Zadarske županije. Opširnije

● Prema jučerašnjim podacima, u Hrvatskoj je zabilježeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najmanji porast u posljednja 22 dana. Dosad je ukupno zaraženo 1.534 ljudi. Prvi put od početka epidemije u našoj zemlji u jednom je danu bilo više izliječenih nego novozaraženih - 92, što znači da se ukupno 323 ljudi oporavilo.

● Virus je nažalost ušao među najranjivije - u domove za starije osobe. Počela je evakuacija štićenika iz splitskog doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici. Teže pokretni, njih 86, ostat će po jedan u sobi u Domu, a ostali će biti preseljeni, u samoizolaciji, svatko u svojoj sobi sa zasebnim sanitarnim čvorom u hotelu "Zagreb" na Duilovu. Iz preventivnih razloga svaki će korisnik biti pojedinačno testiran. Opširnije

● U koprivničkom domu dvoje je oboljelih, a prvi slučaj zaraze zabilježen je i u Domu umirovljenika u Dubrovniku - riječ je o jednom nepokretnom štićeniku. Pozitivno je i svih 12 korisnika privatnog doma za starije u Pločama i prebačeni su u Dubrovnik. Od 6 djelatnika, 3 su pozitivna. Iz Nacionalnog stožera upozorili su da, uz zdravstvene probleme, oboljelima ne treba još i osuda okoline.

● Tri su novooboljela u Šibensko-kninskoj županiji. Riječ je o pacijentima iz Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" u Kninu. Za sada je 12 pacijenata iz kninske bolnice pozitivno na koronavirus. Ukupno je u toj županiji 67 oboljelih, na odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 11 pacijenata, jedan je na respiratoru. Dva pacijenta iz Šibensko-kninske županije na respiratoru su u KBC Split.

● Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području te županije do nedjelje, 12. travnja, do 11 sati evidentirano je 110 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o 5 osoba više. Do sada je izliječeno 15 osoba, a dvije su preminule.

● U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih od Covida-19, a u toj je županiji do sada zabilježeno ukupno 19 zaraženih koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite. Opširnije

● Iz Stožera civilne zaštite Istarske županije priopćeno je da je ukupno ispitano 52 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Nema novooboljelih. Osam pacijenata je izliječeno, što čini ukupno 30 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji. Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 12 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koja su dostavljena u laboratorij u Zagreb. Iz Istarske županije apeliraju da se građani i tijekom današnjeg dana drže poštivanja propisanih mjera ponašanja, odnosno držanja socijalne distance i da se ne okupljaju na javnim mjestima.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji dvije su pozitivne osobe od COVIDA-19 iz Vinkovaca, ukupno je 34 oboljelih. U protekla 24 sata testirano je 48 osoba, sveukupno dosad na području županije 498. U samoizolaciji na području  županije nalazi se 476 osoba, tijekom jučerašnjeg dana bilo je četiri prijave o kršenju samoizolacije od kojih je jedna utvrđena kao osnovana. U objektima za karantenu nalaze se 2 osobe i 2 vozača kamiona. COVID-19 ambulante su imale 2 poziva osoba te su im dani odgovarajući savjeti. Opća županijska bolnica Vinkovci ima 5 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti. Na COVID-19 pozitivna su 4 liječnika, 2 medicinske sestre, 3 druga zdravstvena  i 1 nezdravstveni djelatnik. Ukupno su 3 liječnika, 8 medicinskih sestara i 2 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji.

● Na području Krapinsko - zagorske županije dosad je evidentirano ukupno 100 osoba pozitivnih na koronavirus s prebivalištem na području županije. U odnosu na dan ranije, s današnjim danom novoevidentirane su 4 osobe: jedna iz Đurmanca, 2 iz Krapine i 1 iz Stubičkih Toplica. Nalaze čeka 10 osoba, od kojih 6 u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 618 osoba. Krapinsko-zagorska županija objavila je i stanje po gradovima. Navode i kako je u razdoblju od 11. do 12. travnja evidentirano kršenje mjera Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj. Vezano za navedenu Odluku utvrđeno je 13 kršenja od strane građana koji nisu imali propusnice.

● Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je na začelju ljestvice hrvatskih županija kada je riječ o broju osoba zaraženih koronavirusom. Jučer su u Općoj bolnici Bjelovar testirane dvije osobe. Jedan nalaz je negativan, a drugi se očekuje tijekom dana. Za sada je u Općoj bolnici Bjelovar na koronavirus pozitivno testirano 9 osoba, osam njih je s područja županije, a jedna osoba živi i radi u Zagrebu i trenutno se liječi u samoizolaciji u Garešnici. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 510 osoba, a zabilježeno je 35 slučajeva kršenja mjera samoizolacije. Broj je to koji već danima značajnije ne raste zahvaljujući tome što se građani koji se nalaze u samoizolaciji  pridržavaju svih mjera i uputa koje su dobili, i to je ono što treba pohvaliti, ali i istaknuti da se tim putem mora nastaviti i dalje, priopćeno je iz te županije.

● U Primorsko-goranskoj županiji dva su novooboljela iz iste obitelji, i jedan stranac, što čini ukupno 51 oboljelih. Broj samoizoliranih građana je 400-tinjak.

● Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije priopćeno je da od jučer nema novih pozitivnih nalaza, tako da je ukupan broj zaraženih na području Zadarske županije 72. Do sada su na tom području testirane ukupno  643 osobe. Od 72 pozitivne osobe 9 ih je na COVID odjelu zadarske Opće bolnice od kojih 2 na respiratoru. Policijski  službenici su na području PU zadarske u protekla 24 sata obavili 326 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije i utvrdili kako se u tom vremenu jedna osoba nije pridržavala izrečene mjere. U odnosu na nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirano je 40 osoba koje su pristupile policijskoj kontroli, a da pri  tome nisu imali valjane propusnice. Iz Stožera još jednom mole građane da ne borave i ne zadržavaju se na bilo kojoj javnoj površini, kako se ne bi stvorila velika koncentracija ljudi, jer tada neće biti u mogućnosti poštivati pravila distance i izbjegavanja kontakata. Još jednom iz Stožera apeliraju na građane da se ne zadržavaju u velikom broju na svim javnim površinama gdje se može kretati i zadržavati veći broj osoba.

● Zbog tri nova slučaja zaraze Stožer civilne zaštite Ličko-senjske županije donio je odluku o proglašenju karantene na području općine Udbina. Iz Nacionalnog stožera kažu da nema opuštanja i pozivaju na oprez.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.