Vraćena trajektna linija prema Anconi

Vraćena trajektna linija prema Anconi

Trajektna linija iz Zadra za Anconu, kojaje obustavljena zbog epidemije koronavirusa, ponovno će nastaviti prometovati od 26. travnja dva puta tjedno.Rezultat je to inicijative Hrvatske gospodarske komore na temelju prijedloga tvrtki članica i u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Jadrolinijom. Detaljnije ispitivanje interesa koje je provela HGK pokazalo je da više od 30 tvrtki iz sektora cestovnog teretnog prijevoza tražipovratak trajektne linije s Italijom.

Tjedno na ovoj liniji prometuje oko 70 kamiona iz svih dalmatinskih županija. Radi se o značajnoj vremenskoj i financijskoj uštedi za mnoge prijevoznike budući da je čekanje na granici u ovakvoj vrsti teretnog prijevoza kraće te je manji broj prijelaza i pojačanih graničnih kontrola, kao što je i manja potreba za formiranjem praćenih konvoja vozila u tranzitu. Odluka je značajna i za lokalnu prehrambenu industriju, kojoj je ovime olakšan prijevoz posebice lako kvarljivih proizvoda, poput svježe ribe.

„Ponovno uvođenje trajektne linije svakako će pridonijeti bržem protoku roba i normalizaciji i boljoj prometnoj povezanosti i gospodarskoj suradnji dviju zemalja,“ rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj.

Zbog prometnog položaja Dalmacije, trajektne linije predstavljaju značajna žarišta gospodarske aktivnosti ne samo između Hrvatske i Italije, već i za međunarodne prometne tokove prema središnjoj i južnoj Italiji i prijevoznike drugih zemalja, poput BiH, Srbije, Crne Gore i Mađarske.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.