Ministar Božinović: Od ponoći odobreno kretanje bez propusnica za 10 županija

Ministar Božinović: Od ponoći odobreno kretanje bez propusnica za 10 županija

U ponoć je relaksirana mjera oko e-propusnica, u županijama koje su to zatražile te će se moći kretati bez propusnica, no putovanje između županija i dalje nije moguće bez propusnica. Nakon procjene da je epidemiološka situacija povoljna miniistar Božinović je tijekom dana potvrdio da će e-propusnice biti ukinute za svih deset županija koje su to zatražile.

U Međimurju stožer Civilne zaštite izvijestio je u nedjelju da tijekom dana očekuje potvrdu Nacionalnog stožera na zahtjev o kretanju bez propusnica u toj županiji od ponedjeljka, jer peti dan nemaju novooboljelih.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Josip Grivec naglasio je da je epidemiološka situacija u Međimurju povoljna i dodao da su još 6. travnja predložili da cijela županija bude jedinstvena zona kretanja.  Ukidanje propusnica zbog povoljne epidemiološke situacije zatražila je i Varaždinska županija.

U Karlovačkoj županiji tijekom Županijski stožer Civilne zaštite predložio je ukidanje propusnica vodeći se gospodarskim razlozima, vodeći brigu o svim stanovnicima Karlovačke županije jer smatraju da je epidemiološka situacija na području županije povoljna, posebno uzimajući u obzir podatak da već sedmi dan nije zabilježila niti jedan novi slučaj zaraze. 

Uslijed povoljne epidemiološke situacije (deset dana zaredom bez novozaraženih koronavirusom), brodsko-posavski županijski Stožer civilne zaštite od Nacionalnog stožera čeka odobrenje za kretanje županijom bez propusnica.

U prilog ocjeni dobre epidemiološke situacije ide i činjenica što na području županije nije bilo slučajeva proboja zaraze u ustanove koje skrbe o starima i nemoćnima.
Istarski stožer Civilne zaštite popustio je mjeru o ograničavanju kretanja te omogućio da cijela Istra bude jedno područje na kojem se ljudi mogu kretati bez propusnica. Do 4. svibnja sve mjere ostaju na snazi osim mjere ograničavanja kretanja, te se od ponoći može kretati na području cijele Istarske županije”, rekao je Kozlevac na konferenciji za novinare.
Vukovarsko-srijemski Stožer civilne zaštite podnio je zahtjev prema Stožeru civilne zaštite RH za ukidanjem mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka te slobodno kretanje unutar cijelog teritorija županije, priopćeno je u nedjelju iz Županijskog stožera  obzirom da je situacija stabilna, priopćeno je. Zahtjev za ukidanjem mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka podnosi se kako bi se omogućila veća gospodarska aktivnost.

Stožer Splitsko-dalmatinske županije u nedjelju ujutro uputio je Nacionalnom stožeru prijedlog za ukidanje e-propusnica. Ako im se odobri građani bi se već u ponedjeljak mogli slobodno kretati unutar županije, potvrdio je šef županijskog Stožera Luka Brčić za Radio Dalmaciju.

Ipak, čak i nakon ukidanja e-propusnica u toj županiji na snazi će i dalje ostati mjera ograničenja za putovanja s otoka i na otoke. Međutim, unutar pojedinog otoka kretanje će biti slobodno, potvrdio je Brčić.

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba zatražit će od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da procijeni epidemiološku situaciju u dvije susjedne županije – Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj, nakon čega će Nacionalnom stožeru uputiti zahtjev za ukidanjem propusnica među tim županijama”, ističu u Gradu Zagrebu.

 Inače, ministar Božinović u subotu je rekao kako su u slučaju povoljne epidemiološke situacije ostavili i mogućnost ukidanja propusnica i zbog gospodarskih razloga, kao primjerice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, o čemu se također moraju dogovoriti lokalni stožeri.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović u subotu je nakon sastanka županijskog Stožera civilne zaštite iznio inicijativu da područje cijele županije postane zona slobodnog kretanja, unutar koje bi se građani kretali bez e-Propusnica.

 „Tako će im se olakšati život i gospodarska aktivnost. Bila bi to nagrada svim građanima županije i onima koji brinu i skrbe za naše zdravlje. Imam samo dvoje zaraženih Covidom-19 i već 17 dana bez novooboljelih, što nema nitko u Hrvatskoj“, rekao je virovitičko-podravski župan.

Županijski stožer Primorsko goranske županije uputio je Nacionalom stožeru prijedlog da se građani nesmetano kreću na području Primorja, od Mošćeničke Drage do Novog Vinodolskog i u riječkom prstenu, a očekuje se pozitivan odgovor iz Zagreba, rekao je načelnik Županijskog stožera Marko Boras Mandić. Na taj bi se način unutar dogovorenog područja nesmetano moglo kretati 85 posto građana Primorsko-goranske županije, odnosno oko 250 tisuća ljudi.

Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije donio je odluku da će poslati zahtjev prema Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske vezano uz ukidanje e-propusnice.“Moram naglasiti i da će ta odluka omogućiti i našim gospodarstvenicima, obrtnicima, ali posebice našim poljoprivrednicima da lakše obavljaju svoje redovite poslove. To nipošto ne znači da se može olako shvatiti ono što je pred nama. Treba biti discipliniran. A upravo zbog našeg pridržavanja mjera koje su nam propisane sada možemo i predložiti takvu odluku“ rekao je župan Damir Bajs.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.