U Hrvatskoj u posljednjih 24 sata 10 novoboljelih, deset županija bez propusnica, oprezno i nadalje

U Hrvatskoj u posljednjih 24 sata 10 novoboljelih, deset županija bez propusnica, oprezno i nadalje

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata evidentirano 30 novoboljelih, unutar deset županija kretanje je dozvoljeno bez propusnica, ali stožer upozorava na oprezno ponašanje i nadalje, Evo i kronologije HRT-a:

U proteklih 24 sata u republici Hrvatskoj deset je dijagnosticiranih novih bolesnika od Covida 19, što daje ukupan broj bolesnika od 1881. Oporavljenih je u ovom trenutku 771, što znači da je trenutno oboljelih 1110. Izvijestio je to na redovnoj konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš. Testiranih je ukupno 25.610 od čega u proteklih 24 sata 1424. Preminulih u posljednja 24 sata nema.

- Kao dodatno objašnjenje zbog ovih medijskih napisa o dva bolesnika koja su preminula u Splitu, možemo reći da su oni preminuli u periodu nakon jučerašnje presice Splitskog stožera, a do naše koja je bila nakon njihove. Tako da su ovi brojevi egzaktni, napomenuo je Beroš.

U ovom trenutku u bolnicama je na liječenju 324 bolesnika, kod kuće je na liječenju 786, u samoizolaciji 13593, što je manje za 277 u odnosu na jučer, izvijestio je.

Na respiratoru je 18 bolesnika, što je pet manje u odnosu na jučer.

Iz minute u minutu pratite razvoj situacije s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu.

• Od ponoći u 10 županija, građani će se moći kretati bez e-propusnica: opširnije.

• Prijave prebivališta i boravišta dozvoljene u opravdanim žurnim slučajevima, izvijestio je MUP.

• U Primorsko-goranskoj županiji situacija je malo drugačija. Kretanje unutar Primorsko-goranske županije nije u potpunosti bez ograničenja.

Ta je županija podijeljena u tri sub-regije: jedna je Primorje odnosno Rijeka i riječki prsten od Moščeničke Drage do Novog Vinodolskog, druga regija su otoci, a treća je Gorski kotar. Unutar Rijeke i riječkog prstena može se danas ići bez e-propusnice, no ona je i dalje potrebna za odlazak do na otoke ili u Gorski kotar.

Građani se unutar otoka i Gorskog kotara mogu kretati bez propusnica. Policija na nekoliko punktova kontrolira poštuju li građani nove mjere. Gorski kotar i dalje nema niti jednu zaraženu osobu. 

• Istra, Međimurje, Virovitičko-podravska, Bjelovarsko-bilogorska i Požeško-slavonska županije - bez novooboljelih. U Krapinsko-zagorskoj četiri nova slučaja, u Vukovarsko-srijemskoj jedan, baš kao i u Osječko-baranjskoj.

- I to je medicinski djelatnik koji je već bio u samoizolaciji što će reći da ovog trenutka imamo 110 pozitivnih na Covid-19, kaže Goran Ivanović, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

Iako opasnost nije prošla, jutro u zemlji obilježilo je popuštanje mjera u 10 županija kretanje bez e-propusnica.

Treći dan zaredom nema novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji. I ondje su zatražili ukidanje e-propusnica.

- Sukladno našem traženju, cijela županija je jedno tijelo, u prometnom smislu funkcioniramo bez ikakvih ograničenja, bez obzira radi li se o otocima, obali ili zagori, ističe Goran Pauk, šibensko-kninski župan.

Ukidanje propusnica zatražilo je 10 županija, na listi su još tri zahtjeva koje će Stožer razmotriti tijekom dana.

- Ocijenjeno je da te naše mjere zabrane ili otežavanja kretanja unutar županije ljudima kompliciraju život i usporavaju gospodarstvo pa poljoprivrednicima koji, ako sada ne naprave što trebaju, to neće moći cijelu godinu napraviti, smatra Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Sve se više govori o novim popuštanjima, no iz Nacionalnog stožera zasad ne otkrivaju detalje.

- Prijevoz će sasvim sigurno biti pušten, ali pod strogim epidemiološkim mjerama, ali je to ono što moramo riješiti jer bez toga ljudi ne mogu na posao, kaže Capak.

Kakva god popuštanja bila, ona će biti uz veliki oprez - iz Stožera kažu - bit će to "novo normalno."

• Požeško-slavonska županija bilježi pozitivan rekord - već 20. dan zaredom bez novoobljelih od koronavirusa. Tri osobe i dalje su zaražene od kojih jedna hospitalizirana, a dvoje s blagim simptomima pod kućnim nadzorom. U samoizolaciji je 310 osoba, a kako je dopušteno kretanje bez propusnica unutar županije, pojačana su testiranja u dvije ambulante. Osobito djelatnika ustanova za socijalnu skrb o starima i nemoćnima, a takvih je registrirano čak 22.

• U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla su 24 sata evidentirane 4 osobe pozitivne na koronavireus. Sve su četiri osobe iz Oroslavja, a riječ je o obiteljskim kontaktima. Ukupno su u ovoj županiji do sada evidentirane 122 pozitivne osobe, a izliječeno ih je petero. Županijski je Stožer Civilne zaštite na današnjoj sjednici odlučio predložiti Nacionalnom stožeru ukidanje propusnica za kretanje unutar cijele županije.

• Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od četiriju u Hrvatskoj s najmanjim brojem oboljelih od koronavirusa. Već peti dan u njoj nema novooboljelih. Dosad je potvrđeno 10 oboljelih osoba od kojih je 4-ero izliječeno. Povoljna epidemiološka situacija rezultirala je ukidanjem e-propusnica i unutar Bjelovarsko-bilogorske županije.

- Također u okviru ove odluke, a time se omogućava kretanje svih nas po županiji, donijeli smo i drugu, a to je da se svim opg-ovima omogućava prodaja preko kućnog praga. To znači da će proizvode stanovništvo, temeljem činjenice da se može putovati, kupiti direktno kod njih, rekao je Damir Bajs, bjelovarsko-bilogorski župan.

• Treći dan zaredom nema novooboljelih na području Šibensko-kninske županije. Koronavirusom je dosad ukupno zaražena 81 osoba, a trenutačno ih je 10 hospitalizirano na Odjelu infektologije šibenske bolnice. Građani ove županije odsad se mogu slobodno kretati unutar županijskih granica - od Dinare do otoka, bez e-propusnica! Odluku o ukidanju mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta najlakše će primijetiti po izostanku policijskih punktova koji su dosad bili na prilazima gradovima i općinama. E-Propusnice su potrebne samo za odlazak na područje druge županije, ali i linijskim brodskim prijevozom na otoke - za one koji na otoku nemaju prebivalište.

• U Međimurju šesti dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom, izvijestili su iz Županijske uprave u ponedjeljak te nakon ukidanja e-propusnice za kretanje unutar županije pozvali na strogo poštivanje svih uputa i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera Civilne zaštite. Opširnije

• U Istri je nastavljen pozitivan trend vezan uz infekciju koronavirusom jer ni danas nema nijednog potvrđenog novog slučaja zaraze - negativnima se pokazalo svih 55 testiranih uzoraka brisa koji su uzeti u subotu. Opširnije

• Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Split preminule su dvije osobe starije životne dobi (ženska osoba rođena 1933. godine i muška osoba rođena 1935. godine). Uz nekoliko kroničnih bolesti osobe su imale i infekciju COVID19. Preminula osoba 1933. godišta bila je korisnica Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ od ukupno 142 obrađena testa još je 10 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4, Makarske 2, Solina 2, Dicma 1 i Muća 1. Među novooboljelim osobama dvoje je zdravstvenih djelatnika i to jedan privatni fizioterapeut, jedna medicinska sestra iz Doma u Vukovarskoj koja je bila u samoizolaciji i nije imala kontakt niti sa korisnicima niti sa djelatnicima.

Među novooboljelim osobama sedam osoba je iz samoizolacije, 72 osobe na području Splitsko-dalmatinske županije su izliječene, a 97 osoba je hospitalizirano. Sedam osoba se nalazi na respiratoru i to 5 iz Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. U samoizolaciji se nalaze 93 zdravstvena djelatnika. Trinaest osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu. Na dan 20.4.2020. na području Splitsko-dalmatinske županije ukupno je 419 osoba zaraženo koronavirusom.

• U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 1 nova pozitivna osoba na COVID-19, te je tako ukupno 37  oboljelih osoba. U protekla 24 sata testirane su 3 osobe, a njihovi nalazi su negativni. Do sada na području županije imaju 638 testiranih osoba. Novooboljela osoba ima mjesto prebivališta u Vinkovcima, a živi Zagrebu već duže vrijeme, te je u zdravstvenim ustanovama navedenog grada i bila testirana, stoga se statistički samo vodi kod nas i pribrojava se ukupnom broju oboljelih u našoj županiji. U samoizolaciji na području županije nalazi se 358 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju samoizolacije. U objektima za karantenu osoba se nalaze 4 osobe, a u objektima za karantenu vozača kamiona se ne nalazi niti jedna osoba. COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 19 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19. Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih djelatnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik. Ukupan broj zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari. Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19.

•  Jedan novi slučaj zaraženog u Osijeku, od početka epidemije ukupno je 110 evidentinranih zaraženih. Vijest je i da trenutno u osječkom KBC na respiratoru nema oboljelih od Covida 19.

• I u Brodsko-posavskoj županiji od danas nisu potrebne e-propusnice, ukoliko želite otići iz grada u grad ili u drugu općinu. U Stožeru Civilne zaštite kažu kako će to olakšati lokalnim stožerima brigu o provodjenju mjera socijalne distance, a smanjit će se obim rada na izdavanju propusnica. Policija i dalje zadržava nekoliko kontrolnih točaka.

• Kako opasnost još nije prošla, građani će još dva tjedna, do 4. svibnja, živjeti pod većinom donesenih mjera. Najvažniji su oprez i socijalno distanciranje. Dječja i sportska igrališta i dalje su izvan uporabe. Stožer je produljio i mjere o načinu održavanja vjenčanja i sprovoda.

Ukidanje e-propusnica na svojem području tražilo je 10 županija, i to im je Nacionalni stožer odobrio. Imaju još tri zahtjeva koja će razmotriti. Ukinute su i propusnice za kretanje između područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

• Najveća žarišta i dalje su domovi za starije i nemoćne. U karlovačkom Domu "Sv. Antun" prvi su uveli mjeru sedmodnevne karantene za radnike na poslu. U domu će boraviti kao i štićenici. Iz resornog Ministarstva svim su domovima preporučili tu mjeru, ali oni će o njoj ipak autonomno odlučivati, ovisno o mogućnostima organizacije takvog načina rada. 

• Nakon što je inspekcija proteklih dana zatvorila više ugostiteljskih objekata, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upute za ugostiteljske objekte - kojima se dopušta rad uz poštovanje protuepidemijskih mjera i strogog socijalnog distanciranja. Zabranjeno je posluživanje jela i pića u samom objektu, a naručitelj preuzima kupljeno na vratima ili prozoru objekta. Potrebno je osigurati i poštovanje najviših higijenskih standarda te držanje razmaka i ograničenog broja kupaca, a preporučuje se i plaćanje beskontaktnim karticama.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/606267/koronavirus-epidemija-iz-minute-u-minutu-12

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.