Načelnik Stožera CZ Varaždinske županije Robert Vugrin objasnio dozvolu za kretanje bez propusnica

vugrin

- U posljednjih 24 sata nema novooboljelih od korona virusa na području Varaždinske županije, a zabilježen je jedan slučaj oporavka i do sada su u županiji oboljele 33 osobe, a 24 ih je ozdravilo. Na liječenju u varaždinskoj Općoj bolnici je osam osoba i dobrog su općeg stanja dok je i dalje jedna osoba na respiratoru u Zagrebu. Što se tiče posljednje oboljelog muškarca srednjih godina koji nije bio pod mjerom samoizolacije, a zbog povišene tjelesne temperature i respiratornih problema upućen je u COVID ambulantu na testiranje i njegov nalaz je bio pozitivan. Imamo mapirano njegovih 16 kontakata i svi su stavljeni pod mjeru samoizolacije. S obzirom na to da njegov izvor zaraze nije mogao biti utvrđen. a nema nikakve poveznice s inozemstvom, ovdje trenutačno govorimo o lokalnoj transmisiji.

Testirane su do sada ukupno 924 osobe tek svaki 28 testiran pozitivan,što je 3,5 posto od testiranih. trenutačno je 1 255 osoba pod samoizolacijom što Varaždinsku županiju i dalje svrstava u sam vrh u Hrvatskoj U protekla nova imali smo nova 2 slučaja kršenja samoizolacije te je zabilježeno 67 slučaja kretanja vez valjane propusnice - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Načelnik Vugrin osvrnuo se na današnjoj press konferenciji i na događanja unutar Varaždinske županije za vrijeme vikenda, a vezano za e propusnice.

Županijski stožeri su u subotu poslijepodne, nakon 15 sati i 30 minuta, zaprimili nove odluke nacionalnog stožera,među kojima je bila jedna kojom se aktualizirala mogućnost kretanja bez propusnica područjem više općina i gradova. U dva navrata smo prema Nacionalnom stožeru, a prema važećim procedurama uputili zahtjeve za omogućavanjem kretanja područjem više općina i gradova bez e-propusnica, nijedan nije tada još dobio suglasnost. Na žalost u petak i subotu ponovno smo svjedočili nespretnim izjavama i objavama, koje su bile zbunjujuće za građane jer su zapravo nudile mogućnost interpretacije da je već dogovoreno i odobreno nesmetano kretanje županijom bez e - propusnica. zato posebno naglašavam da je u kriznim vremenima to vrelo opasno jer građani više ne znaju kome što vjerovati i na to svi moramo više paziti - rekao je Vugrin i nastavio:

 - S obzirom na to da je županijski stožer jučer oko podneva dobio informaciju da niti sporazumi za više u zadnje poslanom obliku neće biti odobreni sazvana je izvanredna hitna sjednica užeg stožera Civilne zaštite Varaždinske županije nakon kojeg je stožeru civilne zaštite RH upućen novi prijedlog. S obzirom na gospodarske razloge i epidemiološku situaciju Županijski stožer je iskoristio mogućnost koju mu je dao nacionalni stožer i zauzme stav da se od stožera CZ RH zatraži suglasnost za kretanjem cijelim područjem Varaždinske županije bez e-propusnice ali zadržavaju si mogućnost revidiranja tog stava ako se nakon sedam dana od dobivanja suglasnosti dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije. na taj je zahtjev sinoć u 21 44 dobivena suglasnost i time je Varaždinska županija već jučer navečer postala jedinstvena zona kretanja bez potrebe e propusnice za njene stanovnike , rekao je Vugrin te naglasio:

Želimo istaknuti da smo u Varaždinskoj županiji upravo kroz ograničenje kretanja uspjeli držati epidemiju pod kontrolom, zbog toga će se narednih dana pratiti efekti provođenja te odluke o mogućnosti kretanja bez e - propusnice cijelom županijom, ali ako dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije od nacionalnog stožera će se tražiti da se odrede dodatne epidemiološke mjere među kojima jedna svakako može biti i ograničenje kretanja unutar četiriju prethodne predloženih zona, a to su tone koje obuhvaćaju područja bivših općina Varaždin Ivanec, Ludbreg i Novi Marof.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.