Grupacija dimnjačara HGK: Tijek sanacije je jasno definiran pravilnikom

Grupacija dimnjačara HGK: Tijek sanacije je jasno definiran pravilnikom

„U ispitivanja nema potrebe uključivati dimnjake koji su vidljivo snažno oštećeni ili se nalaze u zgradama koje nisu za daljnje korištenje. Za ostale je nužno provjeriti stanje dimnjaka pa na temelju podataka iz prijašnjih kontrola i sadašnjeg stanja odrediti jasne kriterije koje su sljedeće aktivnosti nužne,“ rekao je predsjednik Grupacije dimnjačara HGK Dejan Lončarić povodom sanacije, obnove i pregleda dimnjaka oštećenih potresom u Zagrebu i okolici i često nejasnih i kontradiktornih informacija oko ispravnih koraka u sanaciji.

Nužne aktivnosti određuju se prema Pravilniku o obavljanju dimnjačarskih poslova Grupacije dimnjačara HGK kako bi se izbjegli dodatni nepotrebni troškovi i kako bi se ubrzao proces sanacije. Što se tiče informacija o cijenama troškova kontrole postojećeg stanja dimnjaka koje su proteklih dana izašle u javnost, Lončarić napominje da je to definirano Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova i cjenikom koji je sastavni dio Odluke Grada Zagreba.

Ako dimnjak ne zadovoljava kriterije na ispitivanjima, postoje dvije opcije, od kojih je prva ekonomičnija, sanacija dimnjaka i prilagodba za novo trošilo uključujući sustav dozračivanja. Druga je izgradnja novih dimnjaka u sklopu objekta ili na fasadi objekta, uz mogućnost priključenja više trošila na jednu vertikalu, uvažavajući zahtjeve konzervatora ili drugih gradskih odluka.

Kod sanacije i izgradnje gornjih dijelova dimnjaka važan faktor su stabilnost, otpornost i sigurno korištenje, stoga je obavezno uključiti struku, prije svega dimnjačare, a potom i građevinske i strojarske inženjere te u pojedinim slučajevima i arhitekte te konzervatore oko prihvatljivog izgleda dimnjaka.

Kod višestambenih zgrada održavanje dimnjaka je u nadležnosti tvrtki upravitelja zgrada, stoga bi se sve radnje trebale usklađivati s nadležnim upraviteljima zgrada. Kod obiteljskih kuća tijek sanacije dimnjaka i prilagodba novom kondenzacijskom trošilu je u većini slučajeva organizacijski jednostavniji i manje financijski zahtjevan postupak.

„Zbog utjecaja krize s koronavirusom na poslovanje, želimo naglasiti i da je rekonstrukcije dimnjaka moguće izvesti s materijalima koji su isključivo hrvatski proizvodi,“ rekao je Lončarić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.