Konkurentska prednost domaćih proizvoda u službi obnovi razrušenog Zagreba

Konkurentska prednost domaćih proizvoda u službi obnovi razrušenog Zagreba

„Hrvatska gospodarska komora i dalje stoji iza toga da se Zakonom o obnovi Zagreba nakon potresa omogući da proces javne nabave uzmu u obzir kriteriji brzine i hitnosti, tj. odabira onoga dobavljača koji može u što kraćem roku isporučiti potrebne materijale. To bi značilo iznimnu konkurentsku prednost za hrvatske tvrtke, kojima u ovakvim okolnostima svaki posao zlata vrijedi,“ rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj povodom današnjega sastanka u Vladi o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa s predstavnicima Grada Zagreba i građevinskom i arhitektonskom strukom. Konzultacije su održane s ciljem što bržeg donošenja kvalitetnog zakonskog okvira kako bi obnova oštećenih zgrada mogla početi, a regulirat će obveze Grada Zagreba i državete vlasnika stanova.

Čagalj je naglasila da imamo iskustvo s obnovom od potresa u Dubrovniku i Stonu i da je ovo i prilika da riješimo probleme koje nismo adresirali godinama, poput otpornosti na potres kod zgrada u centru glavnoga grada.

„Struka je naglasila da će se pristup razlikovati kod svake pojedine zgrade ovisno o namjeni i stupnju oštećenja  i da postoje razlike u pristupu problemu kada govorimo o inženjerima građevine, arhitektima, konzervatorima i strojarima. No, svi se slažu da hitne slučajeve treba riješiti čim prije, za što je važan kvalitetan i održiv zakonski okvir,“ naglasila je Čagalj.

S ciljem lakšeg pregleda domaćih proizvoda dostupnih za izgradnju i obnovu, HGK je još 2016. izradila Katalog hrvatskih proizvoda snamjerom upoznavanja naručitelja roba i usluga, posebno investitora i projektanata s proizvodima koji se proizvode u Hrvatskoj te im olakšati rad (pripremu natječajne dokumentacije) tako da na jednom mjestu mogu naći korisne informacije o domaćoj ponudi. S obzirom na novonastalu situaciju, na portalu je kreirana i posebna kategorija s domaćim proizvodima koji se mogu koristiti u obnovi od potresa.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.