U Hrvatskoj je devet novooboljelih od Covida -19, a preminule su četiri osobe

U Hrvatskoj je devet novooboljelih od Covida -19, a preminule su četiri osobe
stožer cz hrt uživo

U protekla 24 sata dijagnosticirano je devet novooboljelih od Covida-19, a preminule su četiri osobe, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Kako je naveo Beroš, u Koprivnici je preminula žena rođena 1937. godine, u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu žena rođena 1934., a u KBC-u Split dvije žene, 1923. i 1931. godište.

- Svi bolesnici su bolovali od teških bolesti i kroničkih patoloških stanja, a jedna osoba je bila na respiratoru, rekao je Beroš.

U Hrvatskoj je ukupno 2039 bolesnika, a dosad je preminulo 59 ljudi. Iz zdravstvenih ustanova otpušteno je 517 ljudi, devet više nego jučer, a kod kuće je oporavljeno njih 649, 54 više nego jučer. Ukupno je oporavljeno 1166 ljudi. Srednja životna dob oboljelih je 51,24 godine, a 53,8 posto su žene. Postotak pozitivnih je 6,23.

O drugom valu

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti drugog vala koronavirusa Capak je rekao da postoje različiti scenariji - stariji brat Covida-19 SARS je iznenada nestao, ali taj virus je imao drukčije karakteristike. Ovo je pak podmukla bolest i tu će to biti puno teže, naveo je Capak.

- Ako se nakon ljetne pauze, gdje mi epidemiolozi očekujemo da će biti manje oboljelih i da ćemo biti malo mirniji nego što je to sada, virus vrati s istim svojim karakteristikama, vrlo je vjerojatno da će doći do drugog vala, rekao je Capak, ali i naglasio da ćemo tada znati puno više nego sada i da ćemo možda imati neko oružje da se bolje zaštitimo.

- Ja bih rekao da po sadašnjoj epidemiološkoj situaciji i po broju osoba koje su preboljele bolest mi možemo očekivati taj drugi val ako se s virusom nešto ne dogodi ili promijeni, rekao je Capak.

Danas je prvi dan popuštanja zaštitnih mjera, a vezano za to ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako prve informacije govore da svi kojih se to tiče i koji su dužni provoditi mjere rade bez većih uočenih nedostataka.

Hoće li se otkazivati festivali?

Na pitanje novinara o tome hoće li biti otkazani festivali, kao što je otkazan Oktoberfest, Capak je odgovorio da je Oktoberfest ogroman festival s više milijuna posjetitelja te da u ovom trenutku ne mogu ni potvrditi ni opovrgnuti hoće li se festivali održavati ili ne.

- Ali tko god treba nešto dugoročno planirati, rekao bih da u ovom trenutku nije pametno planirati održavanje takvih festivala, rekao je Capak.

Na pitanje o sajmovima poput jakuševačkog Capak je rekao da je održavanje otvorenih sajmova u ovom trenutku rizik te da zasad neće popuštati mjere koje se tiču takvih događaja.

- To će biti negdje pri kraju popuštanja mjera ako nam epidemiološka situacija to dozvoli, rekao je Capak.

Komentirajući optužbe o politizaciji Stožera Božinović je rekao da politizacija može doći samo kroz pitanja i da je potiče netko kome ona odgovara.

- Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo i neće biti, poručio je Božinović.

Capak o maskama

Capak je pojasnio kako su kirurške maske jednokratne, kirurzi ih mijenjaju nakon dva sata, i ne mogu se prati. S druge strane, obične platnene i slične mogu se prati i višekratno upotrijebiti, a treba ih zamijeniti kad postanu vlažne. Ta maska, naglasio je, ne zaustavlja virus u prodoru jer nema tako sitne pore kao kirurška i druge zaštitne maske.

- To su maske koje ne pružaju stopostotnu zaštitu, nisu za medicinsku upotrebu i netko tko se stvarno treba zaštiti, koji svakodnevno radi s aerosolom i kapljicama zaraženih bolesnika, ne može se tom maskom zaštititi. Ali ta maska sprečava širenje kapljica i aerosola svih nas dok govorimo, kišemo, kašljemo, trčimo, hodamo i tako dalje, i ta maska je korisna u tom smislu, rekao je Capak.

Što se tiče prodora koronavirusa u domove za starije i nemoćne, Beroš je rekao da to nije samo hrvatski problem.

Komentirajući najavu uvođenja takozvanih koronaputovnica u Europskoj uniji Capak je rekao da su to prodiskutirali na Stožeru i među stručnjacima. Naveo je da oni koji su preboljeli mogu putovati s puno manjim rizikom da će prenijeti koronavirus, ali da prema sadašnjim saznanjima to pak nije stopostotna garancija.

Liječenje krvnom plazmom

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se i u Hrvatskoj planira liječenje zaraženih krvnom plazmom onih koji su preboljeli. Međutim, napomenula je, morate imati zdravog čovjeka da mu izvadite krv u potrebnoj količini, i to više njih, a mnogi koji su bolesni su još u oporavku i pitanje je koliko bi bili spremni. Usto moraju biti i dobrovoljci.

- Postoji tehnologija i kod nas i može se primijeniti, ali trebat će vidjeti i koja je zaštitna vrijednost te plazme, rekla je Markotić.



• Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite popušta dio mjera zaštite od pandemije koronavirusa radi djelomičnog pokretanja gospodarstva. Omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Opširnije

• Podaci po županijama

Preminula jedna osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

U Koprivničko-križevačkoj županiji dvije su novooboljele osobe, dok je jedna preminula.

U Međimurskoj županiji, nema novooboljelih

U Međimurskoj županiji od 27. travnja 2020. nema novooboljelih od koronavirusa te se nastavlja povoljna epidemiološka situacija. Naša županija i dalje je na dnu ljestvice hrvatskih županija po broju oboljelih koronavirusom, priopćeno je iz Županije.

Na zadarskom području drugi dan bez pozitivnih

Drugi dan zaredom na zadarskom području nema pozitivnih testova na koronavirus pa je ukupan broj zaraženih od početka epidemije 85, izvijestili su u ponedjeljak iz Stožera Civilne zaštite Zadarske županije te dodali da je policija zatekla 16 osoba s nevaljanim propusnicama. Dosad je izliječeno 37 osoba, na COVID odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je četvero pacijenata i nitko nije na respiratoru. U Specijalnoj bolnici za ortopediju smješteno je sedmero pacijenata s lakšim simptomima.

Vukovar: U županiji 10 osoba izliječeno, bez novozaraženih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u prošla 24 sata izliječene su dvije osobe od Covida- 19 pa ih je sada ukupno deset, dok novozaraženih nema, priopćio je županijski stožer Civilne zaštite. U županiji je od Covida-19 oboljelo 39, dok je testiranih 925 osoba, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite dodajući kako je u samoizolaciji  269 osoba. Tijekom jučerašnjeg dana zaprimljena je jedna prijava o kršenju samoizolacije i provjerom se utvrdilo da je prijava osnovana.

Dubrovačko-neretvanska županija deveti dan bez novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji već deveti dan nema novozaraženih koronavirusom, nakon što su sva 23 uzorka poslana u nedjelju imala negativan rezultat, pa je ukupni broj pozitivnih i dalje 110, priopćio je županijski stožer civilne zaštite. U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 18 pacijenata pozitivnih na Covid-19, od kojih 11 na Odjelu za infektologiju i dva u Jedinici intenzivnog liječenja, od kojih je jedan intubiran. Pet pozitivnih smješteno je u izdvojenom bolničkom objektu u dubrovačkom studentskom domu. Ukupno je od početka pandemije ozdravilo 38 osoba.

Nema novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

Jedanesti dan za redom na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba od bolesti COVID-19. Tijekom proteklog vikenda, odnosno, u posljednjih 48 sati svi pristigli nalazi su negativni, priopćio je Stožer. U proteklom periodu od kada su na snazi mjere protiv širenja zaraze koronavirusom na području  Brodsko-posavskoe županije je zabilježeno ukupno 20 pozitivnih slučajeva od čega je 16 aktivnih te 3 osobe koje su ozdravile i 1 preminula osoba.

Nema novooboljelih u Primorsko-goranskoj županiji

Već  5. dan nema novooboljelih na području Primorsko-goranske županije. Broj oboljelih i ozdravljenih se izjednačio pa je trenutačno stanje 35 oboljelih i 35 ozdravljenih. Dvije osobe u KBC - u Rijeka i dalje su na respiratoru i stabilno, jedna s područja ove, a druga iz ličko-senjske županije.

U KBC Rijeka u tijeku su pripreme da se već ovoga tjedna normalizira rad Klinike za psihijatriju i dijelom Klinike za otorinolaringologiju. Ujedno apeliraju na građane, koji su se već danas rano ujutro skupili pred poliklinikom, premda nisu imali zakazan pregled, da i dalje budu u kontaktu sa svojim liječnikom obiteljske medicine i ne dolaze, ako nije nužno. Posebno ne ako nemaju zakazan pregled, i ne bez zaštitnih maski.

U Spitsko-dalmatinskoj županiji 4 novooboljele osobe

Splitsko dalmatinske županije od ukupno 93 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije 4 su novooboljele osobe zaražene koronavirusom i to iz Splita 3 i Podstrane 1. Do sada je ukupno izliječeno 177 osoba, od kojih 27 jučer. 112 osoba je hospitalizirano. 9 osoba nalazi se na raspiratoru i to 7 i Splitsko dalmatinske županije i 2 iz Šibensko kninske županije.

Nitko od novooboljelih osoba nije korisnik niti djelatnik domova za starije i nemoćne osobe. Među novooboljelim osobama 3 su zdravstvena djelatnika.

Nema novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Dvanaesti dan za redom na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba COVIDOM 19. Do sada je na području Bjelovarsko-bilogorske županije na koronavirus testirano 315 osoba. Od početka zaraze koronavirusom u našoj županiji bilo je potvrđeno 10 oboljelih od kojih je u međuvremenu 6 ozdravilo. u samoizolaciji su 364 osobe.

Jedan novozaraženi u Osječko-baranjskoj županiji

Nakon 2 dana bez novozaraženih, danas je jedna novozaražena osoba u Osječko-baranjskoj županiji. Nvozaražena osoba bila je u samnoizolaciji, a riječ je o kontaktu već zaražene osobe, izvijestio je načelnik Stožera Goran Ivanović.

Jedan novooboljeli u Zagrebačkoj županiji

Na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 27.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 128 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o jednoj osobi više, a dvije osobe više su izliječene. Do sada je ukupno izliječeno 47 osoba, a tri su preminule.

Bez novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji

Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih. Dosad je na području ove županije oboljelo ukupno 86 osoba, a oporavilo se njih 37. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 5 pacijenata, od kojih je jedna osoba i dalje na respiratoru. Dva pacijenta sa šibenskog područja se i dalje nalaze na respiratoru u KBC-u Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 91 osoba, od čega je 60 kontakt s oboljelim od COVID-19, priopćio je županijski stožer.

Deseti dan bez novooboljelih u Istri

I dalje nema novooboljelih u Istri, već deseti dan zaredom, a od jedanaest ispitanih uzoraka brisa svi su negativni na koronavirus, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije. U pulskoj Općoj bolnici trenutno je hospitaliziran samo jedan pacijent pozitivan na novi koronavirus. Ispitano je 11 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. U nedjelju je izliječen još jedan pacijent, što čini ukupno 82 izliječenih od Covida-19 u Istarskoj županiji, istaknuo je načelnik Stožera Dino Kozlevac

● COVID-19 usmrtio je 203 tisuće ljudi u svijetu od prosinca kada se bolest pojavila u Kini. Više do 2,9 milijuna zaraženih dijagnosticirano je u 193 zemlje i teritorija. SAD su najviše zahvaćene s 53.934 umrlih i gotovo 940.000 inficiranih. Slijede Italija s 26.384 umrlih, Španjolska s 23.190 preminulih te Francuska i Velika Britanija. Razmjerno broju stanovnika Belgija ima najvišu smrtnost, 612 mrtvih na milijun stanovnika. Opširnije

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/598507/epidemija-koronavirusa-najnovije-informacije-2

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.