Aktualna situacija vezana uz koronavirus u Varaždinskoj županiji, 27. travnja do 13 sati - nema novooboljelih

Aktualna situacija vezana uz koronavirus u Varaždinskoj županiji, 27. travnja do 13 sati - nema novooboljelih

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Ukupan broj do sada oboljelih je 46 osoba, a ukupan broj ozdravljenih osoba je 30. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 13 osoba, a jedan pacijent je jučer prebačen u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagreb, gdje se sada liječe tri osobe s našeg područja.  Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još 4 osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta. 

U protekla 24 sata testirane su 27 osobe, a time ukupno do sada 1210 osoba. U mjeri samoizolacije i dalje se nalazi preko 1200 osoba, čime smo drugi u Republici Hrvatskoj po broju osoba u samoizolaciji.  Od strane PU varaždinske u protekla 24 sata zabilježena su 2 slučaja kršenja mjere samoizolacije i 9 slučaja kretanja bez potrebne e-Propusnice. 

Danas je krenula prva faza popuštanja mjera ograničenja, koje između ostalog omogućuju i rad svim trgovinama (osim onih unutar trgovačkih centara) te rad svima koji obavljaju uslužne djelatnosti (osim onih gdje se ostvaruje bliski kontakt s klijentima). Paralelno su definirane i protuepidemijske mjere kojih se treba pridržavati, a koje nalažu da treba:

-          osigurati fizički razmak među kupcima te između kupaca i radnika,

-          omogućiti dezinfekciju ruku strankama na ulazu u objekt,

-          ograničiti broj stranaka u objektima i to u trgovinama na svakih 100m2 prostora na najviše 15 stranaka, a kod uslužnih djelatnosti na svakih 100m2 prostora na najviše 20 stranaka i to ograničavanjem ulaza u objekt kad se dostigne maksimum,

-          osigurati zaštitne maske za osoblje i distancu prema strankama,

-          osigurati minimalni kontakt među djelatnicima različitih smjena,

-          kontinuirano provoditi čišćenje i dezinfekciju površina koje se često diraju,

-          dnevno mjeriti tjelesnu temperaturu djelatnicima 

Radno vrijeme može biti kao i prije epidemije izuzev nedjeljom i blagdanom kada je dopušten rad samo kioscima, trgovinama koje prodaju kruh i pekarske proizvode te trgovinama na benzinskim postajama. Oni kojima je radno vrijeme duže od 10 sati moraju imati pauzu od sat vremena radi dezinfekcije prostora. 

Za detalje i potpuni pregled svih odluka i mjera upućujemo vas da konzultirate službene stranice Ravnateljstva civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.