Koronavirus: U Hrvatskoj 14 novooboljelih, a dvije osobe preminule

Koronavirus: U Hrvatskoj 14 novooboljelih, a dvije osobe preminule

U Hrvatskoj su dvije osobe preminule, a 14 je novooboljelih rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske iznoseći nove podatke u posljednja 24 sata u vezi s epidemijom koronavirusa.

Ukupan broj Covid-19 pozitivnih s današnjim danom je 2076 osoba. Testirano je ukupno 6.221 osoba, a u protekla 24 sata 1.745. To je pozitivnih 5,73% na ukupan broj testiranih.

U Osijeku je jučer preminuo muškarac koji je 1953. godište, a u Dubrovniku žena koja je 1938. godište. Tako je ukupan broj preminulih 69. Na respiratoru je 20 bolesnika. Hospitaliziranih je 261, što je osam manje u odnosu na jučer. Oporavljenih je uz otpust iz zdravstvenih ustanova 559, odnosno osam više. Kod kuće je oporavljenih 889, tj. 52 osobe više. Tako je ukupan broj oporavljenih u RH 1.348, što je 60 više u odnosu na jučer, kazao je ministar Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar Beroš čestitali su svim djelatnicima Hitne službe njihovu obljetnicu.  

Govoreći o ustanovama koje pružaju skrb starijim i nemoćnim osobama Beroš je kazao da inspekcijski nadzor koji se odnosi na stručni rad zdravstvenih radnika u djelatnosti socijalne skrbi, provode nadležne komore, a ne Ministarstvo zdravstva.

- Želim naglasiti da samo zajedno možemo biti uspješni u silaznoj krivulji, kao što smo zajedno bili uspješni dok smo uzlaznu krivulju epidemije stavljali pod kontrolu i smanjivali njen rast. Stoga još jednom, svima zahvala, kazao je Beroš. 

Odgovarajući na pitanje hoće li se nešto mijenjati s odredbom da rodilje same, bez pratnje, idu na porod, Beroš je kazao da nakon konzultacija s epidemiolozima postoji preporuka da se posjetiteljima i pratnji ipak omogući, ali u iznimnim okolnostima.

- Ustanove mogu donijeti odluku o iznimkama i dozvoliti treće osobe na porodu, međutim to nije pravilo. Prepuštamo zdravstvenim ustanovama da procijene s obzirom na okolnosti što će učiniti, dodaje. 

Ministar je kazao i da se u vezi s problemom koji se odnosi na posjet roditelja djeci u bolnicama razmišlja o tome da se dozvoli posjet majkama, odnosno najužoj obitelji jer to povećava sigurnost djeci dok se nalaze u zdravstvenim ustanovama.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, govoreći o povratku djece u škole kazao je da je "traženo od roditelja da dostave potvrdu prilikom dolaska djeteta prvi put u školu. Svrha potvrde je da dijete nije bolesno od Covida 19, da roditelji i ukućani također nisu bolesni od Covida 19 i da je roditelj upoznat s uputama te da napišu da oba roditelja rade i da nema druge mogućnosti nego da se dijete pošalje u školu. O potrebi potvrde poslodavca nismo uopće razgovarali".

Evo najnovijih vijesti:

● U Osijeku je jedna novozaražena osoba, a jedna je preminula, inače kronični bolesnik.

● Nakon Ministarstva zdravstva i inspekcijski nadzor Ministarstva za socijalnu politiku utvrdio je da se u splitskom Domu za starije u Vukovarskoj postupalo sukladno preporukama nadležnih tijela te da nije bilo propusta. 

Tvrde kako su korisnici bili primjereno zbrinuti i imali su svu potrebnu svakodnevnu njegu i skrb. Virus se, podsjetimo, u dom probio 7. travnja, korisnici Doma su evakuirani i zbrinuti, a od posljedica virusa preminulo je 14 ljudi koji su se tamo zarazili.

● Novo je žarište koronavirusa plućni odjel splitskog KBC-a u koji je ušao virus. Ondje je zaraženo šest medicinskih sestara i jedna spremačica.

●  Hrvatska se priprema za drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera koje na snagu stupaju u ponedjeljak, u sklopu kojih počinje i postupna reaktivacija zdravstvenog sustava. Ravnatelji zagrebačkog i splitskog KBC-a, potvrdili su - da imaju dovoljno zaštitne opreme te da se bolnice vraćaju redovitim procedurama - naravno, postupno i prema prioritetima.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da od idućeg tjedna počinje postupna reaktivacija zdravstvenog sustava.

Ravnatelji zagrebačkog i splitskog Kliničkog bolničkog centra potvrdili su da su sustav i osoblje spremni. U Zagrebu će svi djelatnici biti i serološki testirani, zaštitne opreme imaju i bolnice se vraćaju redovitim procedurama - naravno, postupno i prema prioritetima.

Podaci lokalnih stožera na današnji dan:

● Zagrebačka županija


Na području Zagrebačke županije do danas do 11 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije dva dana za redom nema novooboljelih, ali je osam osoba više izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 66 osoba, a tri su preminule. Opširnije    

Istarska županija

●  I Istri se nastavlja pozitivan trend u borbi protiv koronavirusa, već trinaesti dan za redom nema oboljelih, a iz Stožera Civilne zaštite Istarske županije izvijestili su kako se vrtići i škole pripremaju za skorašnje otvaranje.

Unutar 24 sata ispitano je ukupno 74 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Trenutno je na ispitivanju 12 uzoraka brisa zbog sumnje na COVID-19, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino KozlevacOpširnije     

●  Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata na koronavirus testirane su 22 osobe i svi nalazi su negativni. Tako sada na području županije već 15 dana za redom nema novozaraženih COVIDOM 19.

Od početka pandemije na području županije bilo je zabilježeno 10 oboljelih, od kojih je u međuvremenu 7 ozdravilo. Broj osoba u samoizolaciji s današnjim danom je 458, a u posljednja 24 sata policija nije zabilježila kršenja mjera samoizolacije. Do sada su izvršili provjeru pridržavanja mjera samoizolacije 3338 puta.

● Krapinsko-zagorska županija

U posljednja 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije uzeto je 107 briseva, i svi su negativni na koronavirus. Ozdravila je još jedna osoba, te ih je sada ukupno 64. Trenutno je 73 osoba pozitivno na koronavirus. Opširnije  

● Sisačko-moslavačka županija

Na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, a tri osobe su ozdravile.

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Sisak nalaze se dva pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju. 

Od trideset i dva pacijenta s područja Sisačko-moslavačke županije od ove zarazne bolesti ozdravila su dvadeset i dva pacijenta te nam je ostalo još deset na SARS-CoV2 virus pozitivnih osoba. 

● Ličko-senjska županija

U Ličko-senjskoj županiji 12. dan zaredom nema novozaraženih od Covida-19. Ukupno su oboljele 22 osobe od kojih su tri osobe izliječene, a pod aktivnim epidemiološkim nadzorom sa samoizolacijom još je 169 osoba.

U protekla 24 sata, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske nisu utvrdili nepoštivanje izrečene samoizolacije. Opširnije   

●  Osječko-baranjska županija

Na Klinici za infektologiju osječkog KBC-a preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus pa je od početka epidemije na području Osječko-baranjske županije do sada preminulo osam osoba, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite. 

Tijekom posljednja 24 sata na području Županije testirano je ukupno 127 uzoraka, od kojih je jedan bio pozitivan na Covid 19, a riječ je o osobi s područja Harkanovaca i kontakt je otprije oboljele osobe. U epidemiji korona virusa do sada je u Županiji oboljela 121 osoba. Opširnije     

● Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ–a od ukupno 194 obrađena testa 11 je novooboljelih osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4, Solina 1, Kaštela 1, Makarske 2, Otoka 2 i Podgore 1.

U odnosu na jučerašnji dan još je 20 osoba izliječeno od koronavirusa te je do sada izliječena 251 osoba.

Među novooboljelim osobama četiri su njegovateljice doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj (2 iz Makarske, 1 iz Podgore i 1 iz Otoka), koje se nalaze u samoizolaciji već 14 dana te u tom vremenu nisu bile u kontaktu niti sa korisnicima niti sa djelatnicima doma. Nakon isteka 14 dana, iste su testirane na covid infekciju i njihov nalaz je pozitivan.

Jospitalizirane su 94 osobe. Devet osoba nalazi se na respiratoru i to sedam iz Splitsko dalmatinske županije i dvije iz Šibensko kninske županije.

U samoizolaciji nalazi se 106 zdravstvenih djelatnika, a osam osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko dalmatinske županije do sada je zabilježeno 488 slučajeva zaraze koronavirusom. Opširnije   

● Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. Od 31 oboljele osobe ozdravilo ih je 20, jedna je umrla, a ostale se liječe - u bolnici su tri osobe, a kod kuće njih sedam, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 37 osoba, a svi pristigli nalazi su negativni. Opširnije    

● Međimurska županija

U Međimurskoj županiji nema već 16. dan zaredom novoozaraženih koronavirusom.

U protekla 24 sata testirano je 13 osoba, a ukupno su dosad testirane 423 osobe. Opširnije  

● Varaždinska županija

U Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata nije potvrđen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, ukupno je u županiji oboljelo 46 osoba, a ozdravilo njih 30.

U protekla 24 sata testirane su 34 osobe, što daje ukupno brojku od 1330 testiranih. Pod mjerom samoizolacije je više od 1400 osoba. Opširnije   

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/609956/koronavirus-najnovije-vijesti-2   

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.