U Međimurju 18.dan bez novooboljelih, ostala još samo jedna osoba sa virusom COVID 19

mđimurje

Međimurje punih 18 dana nema novo oboljelih osoba korona virusom. U proteklih 48 sati obavljeno je 59 testiranja, što je ukupno 481 testiranje. Povećan broj testiranja je zbog sigurnosti, a dodatna se testiranja obavljaju među zaposlenicima Domova za starije i nemoćne osobe kao i štićenicima koji prema procjeni liječnika pokazuju sumnju.

Pretposljednja osoba oboljela virusom COVID 19 je ozdravila tako da je u Međimurju još samo jedna oboljela osoba koja je vrlo dobrog općeg stanja, ali prema ponovljenom testiranju je još uvijek pozitivna. Ovo su lijepe vijesti jer smo i u mjesec svibanj ušli sa vrlo povoljnom epidemiološkom situacijom. Naravno, u ovoj situaciji je puno lakše raditi jer smo posljednjih dva mjeseca živjeli iz dana u dan, strepeći nad svakim rezultatom testiranja, razmišljali što još možemo učiniti, koje mjere i odluke donijeti. U tom smo vremenu, i to je najvažnije, sačuvali naš zdravstveni sustav, a sada se uspješno nosimo s izazovima da virus ne uđe u naše Domove za starije i nemoćne i da maksimalno zaštitimo više od 2000 korisnika i zaposlenika tridesetak Domova u Međimurju“ – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec obavijestio je kako je upućena inicijativa Nacionalnom Stožeru da osobe koje odu u stranu zemlju (Mađarska, Slovenija, Austrija) po robu ili radi obavljanja prije dogovorenog posla ne moraju prilikom dolaska u Hrvatsku otići u samoizolaciji koja predstavlja veliki teret i za poslodavce i zaposlenike. „Radnici koji odlaze po robu ili obavljaju neki posao suzdržavaju se od bilo kakvog kontakta koji nije povezan s poslom. Znači, oni ne bi trebali biti s nikim, došli bi u sjedište tvrtke u stranoj zemlji, utovarili robu i bez izlaska iz vozila vratili bi se u Hrvatsku. Tražimo da te osobe ne budu u samoizolaciji, jer nemaju nikakve simptome koji bi ukazivali da su zaraženi virusom Covid-19. Jednako tako, moramo voditi računa i o dnevnim migrantima, obzirom da smo na granici Slovenije i Mađarske, u blizini Austrije i ako smo se cijelo to vrijeme uspjeli uspješno nositi sa pandemijom, vjerujem da prateći brojke i u susjednim zemljama se može tražiti pojednostavljenje života tim ljudima. Uz naravno, poštivanje svih uputa, preporuka i mjera“ – pojasnio je načelnik Grivec dodajući kako svakodnevno Stožeri moraju provoditi kontrole i pisati izvješća Nacionalnom stožeru o utvrđenim nepravilnostima oko pridržavanja svih mjera fizičkih udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora, korištenja zaštitne opreme, pridržavanje obaveza poslodavca  da osigura uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama, zabrane javnih okupljanja, radnog vremena objekata koji rade, poštivanje upute o zabrani broja okupljenih osoba, o broju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi, vjerskim okupljanjima, poljoprivrednim aktivnostima. „Zadovoljstvo nam je istaknuti kako se naši poslodavci, radnici, vlasnici objekta dosljedno drže svih uputa i mjera pa većih nepravilnosti nema“.  

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak pojasnio je kako se od ponedjeljka olakšava režim rada zdravstvenih ustanova. „Trijažni šatori na ulasku u zdravstvene ustanove ostaju do daljnjega, kao i prenamjena prostornih i ljudskih kapaciteta za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od viruso COVID 19 .Cilj je u prvih nekoliko tjedana postići dvije trećine dijagnostičkih, terapijskih i rehabilitacijskih postupaka. Razmatramo rad u dvije smjene i rad vikendom kako bi omogućili kvalitetnu zdravstvenu skrb. Kronični pacijenti koji su klinički stabilni će putem konzultacija svojih obiteljskih liječnika sa specijalistima dobiti sve potrebne informacije i upute kako bi izbjegli izlaganje rizika dolaska u bolnicu. Do daljnjega posjete u Županijsku bolnicu nisu dozvoljene, osim u iznimnim okolnostima, a čije odobrenje daje odgovorna osoba bolničkog odjela. Sukladno uputama ministra zdravstva, prije naručivanja pacijenta u bolnicu će se odraditi prethodni pregledi i utvrditi opravdanost potrebe za eventualnom hospitalizacijom. Važno je naglasiti da će svi, prilikom ulaska u prostor bolnice, imati obavezu nošenja zaštitnih maski“. 

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač obavijestila je kako je tijekom proteklog tjedna proveden nadzor svih socijalnih ustanova u Međimurju vezano uz pridržavanje mjera, uputa i preporuka. „Određene nepravilnosti su ispravljene, a formirani timovi imaju savjetodavnu ulogu i pomoć kako bi se zaštitile socijalne ustanove. Pojačani nadzor će se nastaviti i dalje, timovi su ojačani socijalnim radnicima, pojačana je suradnja sa Centrom za socijalnu skrb. Intenzivirali smo ljudsku dimenziju naše komunikacije. I u narednom razdoblju će se voditi i kontrolirati evidencija ulaska u socijalne ustanove, mjeriti se temperatura zaposlenicima i štićenicima ustanova i pojačano se dezinficirati sve površine. Shvaćajući situaciju u udomiteljskim obiteljima, tijekom narednih dana obaviti će se nadzor svih 94 udomiteljskih obitelji koji brinu i o djeci, ali i odraslim osobama, te nadzor svih 6 stambenih jedinica.“

Tijekom idućeg tjedna Stožer civilne zaštite će dati upute o ponovnom radu dječjih vrtića i osnovnih škola.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.