U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

vugrin

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nema ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa su tako i danas ukupne brojke ostale nepromijenjene. Oboljelo je ukupno 46 osoba, a ozdravilo njih 30. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi 13 osoba, a u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu trenutno se liječe tri osobe s našeg područja.  Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još 4 osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta. 

U protekla 24 sata testirano je 36 osoba, a time ukupno do sada 1445 osoba.U Varaždinskoj županiji se u preventivnoj mjeri samoizolacije još uvijek nalazi preko 1800 osoba po čemu smo i dalje na visokom drugom mjestu u Republici Hrvatskoj. Od strane PU varaždinske u protekla 24 sata zabilježeno je 1 kršenje te mjere, te 88 slučaja kretanja bez potrebne e-Propusnice. - Sutra kreće druga faza popuštanja mjera te s radom ponovno počinju frizeri, kozmetičari i ostale uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt sa strankama. Baš zato je jako važno da nastavimo s pridržavanjem protuepidemijskih mjera o držanju međusobnog razmaka i dezinficiranju, a preporuka je i da se u zatvorenim prostorima nose maske. Zanemarimo li te mjere, može se dogoditi da dođe do novog prodora virusa i većeg broja oboljelih, a to bio onda predstavljalo korak unazad u do sada vrlo uspješnoj borbi protiv zaraze - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin. Dodatno želimo istaknuti i jedno upozorenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a radi se o nužno potrebnim mjerama za sprječavanje i suzbijanje legionarske bolesti u objektima koji su duže vremena bili zatvoreni. 

Tako, između ostalog, posebno ističu da je potrebno:

Provesti ispiranje sustava hladne i tople vode. Za sve osobe u tijeku procesa ispiranja preporuča se da imaju kirurške maske na licu za smanjenje udisanja aerosola. Rozete na slavinama/tuševima skinuti gdje ih ima, staviti u sredstvo za otapanje kamenca i dezinficirati te nadalje, na svakom izljevnom mjestu propustiti minimalno 5 minuta hladnu vodu.

Provesti pasterizaciju sustava tople vode. Osoba zadužena za kotlovnicu treba zagrijati vodu koja se priprema kao topla na maksimum i sva izljevna mjesta pasterizirati na način da se ispušta vrela voda temperature +65° Celzijusa minimalno jednu minutu.

Krenuti od zadnjih točaka izljeva, gornjih katova i ispuštati vodu, a kada se primijeti da se voda rashladila, stati i pričekati da se u spremnicima nanovo podigne temperatura. Na taj način obići cijeli objekt gdje se nalaze izljevna mjesta potrošne vode. 

Preporuka se odnosi i na dijelove objekata koji su bili dijelom zatvoreni zbog smanjenja opsega rada, a potrebne mjere u potpunosti možete pregledati na službenim stranicama Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo putem sljedeće poveznice:

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/nuzno-potrebne-mjere-za-sprjecavanje-i-suzbijanje-legionarske-bolesti-u-objektima-zbog-covid-19/

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.