Nove prigodne marke – stare poštanske rute

Nove prigodne marke – stare poštanske rute

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 8. svibnja noveprigodne poštanske marke„Europa – stare poštanske rute“. Motiv na poštanskim markama jekapela sv. Frane na Velebitu prema predlošku litografije u boji na papiru iz polovine 19. stoljeća otisnute u tiskari Antonelli (Državni arhiv u Zadru, HR-DAZD-552, Grafička zbirka, III/3). Djelo je Hrvatskoj pošti ustupio na korištenje Državni arhiv u Zadru. Autoricamaraka je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost maraka je 8,60 kuna. Marke su izdane u sutisku u arku od 12 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

S ovom serijom maraka, izdanom u sutisku, Hrvatska pošta sudjeluje na natjecanju za izbor najljepše marke iz serije „Europa“ koje organizira udruga europskih javnih poštanskih operatora PostEurop.

Stare poštanske rute – Majstorska cesta

Pouzdana i pravodobno prenesena vijest oduvijek je bila važan čimbenik u pokretanju i razvitku svih važnih procesa unutar ljudskog društva. Preduvjet svakog organiziranog prijenosa vijesti postojanje je dobrih i prohodnih prometnica, stoga je povijest starih poštanskih ruta u Hrvatskoj velikim dijelom i povijest starih hrvatskih cesta. Primjer iznimne vještine građenja jest Majstorska cesta preko Velebita, koja je povezala Zadar i Liku trasom Obrovac – Podprag – Mali Alan – Sveti Rok. Građena je od 1825. do 1832. i smatra se prvom suvremenom prometnicom koja je povezala kontinentalnu Hrvatsku i Dalmaciju. Gradio ju je je poznati graditelj hrvatskih cesta onog vremena, graničarski časnik Josip KajetanKnežić. Upravo zbog velike kvalitete projektiranja i građenja prozvana je „Majstorskom cestom“. Krajem 1833. uspostavljen je jednom tjedno promet poštanskim kočijama (diližansama) na relaciji Beč – Zadar. Majstorska cesta je 2007. stavljena na Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske i jedna je od rijetkih starih hrvatskih cesta koja je sačuvala svoj izvoran oblik.

Litografija u boji prikazuje motiv s Majstorske ceste: kapelu sv. Frane u mjestu Podpragu, a ispred nje poštansku kočiju s postiljonom koji puše u poštanski rog. Litografija je djelo nepoznatog umjetnika, otisnuta je u tiskari Antonelli, a danas se čuva u Državnom arhivu u Zadru. Kapela je sagrađena u čast tadašnjeg cara Franje Josipa i posvećena svetom Franji Asiškom. Projektirao ju je u klasicističkom stilu talijanski arhitekt Valentino Presani. U kapeli je 2001. postavljena spomen-ploča hrvatskim braniteljima koji su poginuli braneći položaje na Velebitu tijekom Domovinskog rata.

                                                      

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.