Do sada je testirano 50.340 osoba, od čega 1.603 u zadnja 24 sata. Hospitaliziranih osoba je 146, a na respiratoru je 7 pacijenata. Ukupan broj ozdravljenih je 1850, što je 16 više u posljednja 24 sata. Iz bolnice je otpušteno 711 pacijenata, a 1139 ih je ozdravilo kod kuće. U protekla 24 sata nema novopreminulih i ukupan broj preminulih je ostao na 24, dodala je.

Evo kronologije HRT-ai snimke press konferencije  uživo u 14 sati. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je epidemiološka situacija u RH jako dobra, broj oboljelih se zadržava na jednoznamenkastoj brojci, a broj umrlih je jedan od najnižih u Europi.Dodao je da vrlo pažljivo prate situaciju otkako su dopuštene gospodarske aktivnoti i aktivnosti građana. Pojasnio je kako je od ovih 8 novooboljelih njih 7 koji su stigli iz Švedske, svi izvori zaraze su poznati i situacija je pod kontrolom.


O domu u Koprivnici

Na pitanje što je s domom za starije u Kopriovnici, Capak je rekao da je karantena naziv epidemiološke mjere gdje se zdravi ljudi stave u zatvoreni prostor i ne dopušta im se kontakt s nikim, dok se ne vidi hoće li se bolest razviti, a u ovom slučaju karantena ne pomaže.
- Možemo dom staviti u karantenu, da nema ulaza ni izlaza, ali to u ovom slučaju ne pomaže. Važno je da su svi slučajevi koji su se dogodili bili odmah pokriveni od strane epidemiologa, dodao je. Smatra da je u ovom trenutku da je situacija pod kontrolom, a karantena uovakvim situacijama nema smisla.

Cijela znanstvena zajednica udružena u otkrivanju lijeka

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić govorila je lijekovima, rekla je da ih je nekoliko isprobavano.

- Ovaj zadnji se pokazao u ograničenim studijama kao dobar, kod jednog dijela bolesnika je učinkovit, ali ga je potrebno  primjeniti kod bolesnika koji imaju teže stanje, primjerice prije stavljanja na respirator jer bi možda to i spriječilo stavljanje na respirator. On je strogo indiciran lijek, nije za široku uporabu, može imati nuspojave i nije lijek koji može dobiti svatko tko ima blagi ili bilo kakav oblick COVID-a, rekla je.

Ponovila je da je cijela znanstvena zajednica udružena u otkrivanju lijeka i sigurna je da ćemo ga imati prije nego da ga razvija samo jedna zemlja.

O pridržavanju mjera

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je govorio o pridržavanju mjera.- Ravnateljstvo Civilne zaštite zajedno s inspekcijom civilne zaštite i policijskim službenicima i službenicima inskeptorata, rade nadzor na provođenju mjera (...) Od 6. do 13. svibnja je izvršen obilazak oko 58.000 poslovnih subjekata, a uočeno je oko 1400 nepravilnosti. Mi uglavnom izdajemo mjere upozorenja i nakon toga se odgovorne osobe korigiraju u svom ponašanju. Ovdje govorimo o velikom broju objekata koji se koriste za uslužne djelatnosti, a kada bi netko i htio, nemoguće je pokriti sve inskepcijama, rekao je.
Božinović je rekao da se govori o preporukama jer misle da su građani dobili dovoljno informacija o kakvoj se bolesti radi, kako se najbolje zaštititi i to je pomoglo da iz prve faze izađemo na način da smo minimizirali rizike i  štete, i to nam je otvorilo put da popustimo mjere.
- Ovo je bolest u kojoj možemo pobijediti svi zajedno, nije poanta, ako se radi o nekim pojedinačnim slučajevima (...) najgora sankcija je prenošenje bolesti. Činjenica da zbog neodgovornog ponašanja ugrožavaš nečije zdravlje.

O koncertima, prelasku granice, javnom okupljanju 

Što se tiče koncerata, koji će se moći održavati na terasama, Capak je odgovarao na pitanje hoće li se propisivati nove mjere.
- Ako netko zatraži da propišemo posebne preporuke, mi ćemo ih propisati, ali smatramo da ćemo s ovim preporukama koje ćemo dati za izvedbe, a kreću od ponedjeljka, da ćemo obuhvatiti oko 70, 80% zahtjeva, rekao je.
Što se tiče situacije na granicama, Božinović je rekao da se čuo s načelnikom istarskog stožera, koji kaže kako nije znao sve detalje te odluke tako i tu nemanikakvih nesporazuma.
- Što se tiče trećih zemalja, tu su se sve članice EU-a usuglasile da se do 15. 6. produžuje zabrana ulazaka državljana trećih zemalja na teritorij EU-a, dodao je. Na pitanje jesu li zabranjeni prosvjedi u smislu janog okupljanja, Božinović je rekao da postoji zakon o javnom okupljanju, nema zabrane javnog okupljanja, niti zabrane prosvjedovanja.

O Domovima za starije

Capak kaže da ne zna točan broj preminulih u Domovima.- U cijeloj Europi je oko 60 posto, negdje i više, osoba koje su preminule iz domova za starije, a kod nas ih je nešto manje. U svim Domovima u kojima se dogodio proboj, epidemiološka reakcija je bila izuzetno brza i razdvajanje pozitivni i negativnih. Imali smo dovoljno prostora u bolnicama za njihovu hospitalizaciju, rekao je.
Komentirao je i o čemu ovisi kako će se rasplamsati zaraza u Domu, kaže da to ovisi o tome kakav je komorbiditet osoba i kakvo je njihovo opće zdravstveno stanje - tamo gdje su nepokretni pacijenti, tamo je veća smrtnost.

O serološkim testiranjima

Markotić je govorila o serološkim testiranjima, rekla je da se testira sa dva testa, za sada nitko od zaposlenika Zarazne koji su testirani nije bio zaražen virusom, pokazuju dosadašnji prikupljeni podaci seroloških testova. Još nemaju sve rezultate.
- To govori o visokoj profesionalnosti u radu (...) jer su bili vrhunski profesionalci, proveli sve mjere zaštite kako treba, a u privatnom životu su se ponašali vrhunski i profesionalno, rekla je.
- Što se tiče fame oko nekakve prokuženosti populacije (...)  nema još puno tih istraživanja. U nekim njemačkim provincijama koje su bile visoko izložene, je to išlo maksimalno do 15% (...) Svi oni koji su pokušali taj modalitet postići, postigli su da imaju veliki broj oboljelih i umrlih. Prema istraživanjima koja se provode, ne vidi se da je nastala nekakva velika prokuženost. S ovim tipom virusa još ne znamo 100% hoće li ta antitijela biti zaštitna i koliko dugo će štititi od ponovnog obolijevanja. Mislim da ovo što smo dobili s našim zaposlenicima je za svaku pohvalu, a prava zaštita će biti tek kad dobijemo cjepivo, dodala je Markotić.

Pravila za plaže, o putnicima iz Frankfurta

Danas su objavljene preporuke za plaže i za kupanje, Capak je rekao da provođenje preporuka nadzire Civilna zaštita i inspekcija.
Govorio je o putnicima iz Frankfurta, rekao je kako nisu u samoizolaciji budući da nisu pozitivni na koronavirus.