Kod Zaprešića ekshumirana masovna grobnica s najmanje 130 žrtava stradalih nakon Drugog svjetskog rata

Kod Zaprešića ekshumirana masovna grobnica s najmanje 130 žrtava stradalih nakon Drugog svjetskog rata

Iz pronađene masovne grobnice na lokaciji Prudnice u Općini Brdovec u Zagrebačkoj županiji, ekshumirani su posmrtni ostatci najmanje 130 osoba, žrtve razdoblja nakon 2. Svjetskog rata, objavilo je u subotu Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Ekshumaciju posmrtnih ostataka iz masovne grobnice na području Prudnice u brdovačkoj Općini, Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je u protekla dva tjedna, od 4. do 15. svibnja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, objavilo je Ministarstvo na svojim službenim internetskim stranicama.

Posmrtni ostatci najmanje 130 osoba ekshumirani su iz masovne grobnice dimenzija 20,3 puta 3,2 metra (64,96 m2), a prikupljena operativna saznanja nadležnih međuresornih službi pokazala su da je riječ o žrtvama poslijeratnog razdoblja, nakon Drugog svjetskog rata.

Temeljem zakonske obveze, jedinice lokalne samouprave na čijem se području pronađu posmrtni ostaci, dužna je u sklopu mjesnog groblja osigurati mjesto njihovog trajnog zbrinjavanja, navode iz Ministarstva.

Dodaju kako je po prvi put, obradom ove masovne grobnice ostvarena suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova na dijelu dokumentiranja nalazišta korištenjem 3D laserskog skenera.

Služba kriminalističke tehnike Ravnateljstva policije pružila je podršku u opremi i ljudstvu pri dokumentiranju i rekonstrukciji 3D modela grobnice, čime se dodatno ojačala već uhodana metodologija Hrvatskog modela za traženje nestalih osoba, ističe se u priopćenju.

Ministarstvo je prvu fazu terenskog istraživanja na toj lokaciji u Općini Brdovec provelo tijekom siječnja ove godine, kada je pregledano više od 1000 metara četvornih  terena. Na jednom dijelu probnim iskapanjem pronađena je masovna grobnica, čime su potvrđena ranije prikupljena saznanja.

Inače, priprema terenskog istraživanja počela je još u rujnu 2019., kada su obavljeni terenski izvidi i snimanje iz zraka mogućih lokacija grobišta na širem području općine Brdovec. Tijekom priprema, ali i za vrijeme same terenske obrade obavljeni su razgovori s mještanima koji su nudili svoja raspoloživa saznanja o grobištima.

Ovim završetkom ekshumacije u Brdovcu, Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja započinje terenska istraživanja na području Općine Đurmanec, odnosno Maceljske gore, od ponedjeljka 18. svibnja.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ističu da jasno propisanim postupkom žele osigurati sustavni pristup u obradi grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.