Koronavirus u RH - Čak 19 novih slučajeva u posljednja 24 sata

korona

U  Hrvatskoj je porastao broj novooboljelih od koronavirusa. U posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva pa je do sada ukupno 2.299 osoba pozitivnih na virus Covid-19. Dosad su se oporavile 2.142 osobe. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 50 osoba na liječenju.

Jedna novooboljela osoba je iz Primorsko-goranske županije, jedna iz Zagrebačke županije, šest je novooboljelih osoba iz Grada Zagreba, sedam novooboljelih osoba je iz Splitsko-dalmatinske županije, dvije novooboljele osobe su iz Osječko-baranjske županije, jedna je novoboljela osoba iz Brodsko-posavske županije i jedna je novooboljela osoba iz Šibensko-kninske županije. Čak 2.142 osobe su se oporavile, a pozitivna vijest je da nema pacijenata na respiratoru, a bolnički se liječi 8 osoba.  Do sada je testirano 72.202 osoba, od toga 388 u posljednja 24 sata.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze novim koronavirusom, a riječ je o osobi koja ima prebivalište na području grada Dubrovnika, a koja se zarazila u Zagrebu. U pitanju je mlađa muška osoba dobrog općeg stanja s blagim simptomima, a njegovi kontakti se obrađuju.

● Je li Solin novo žarište za Dnevnik u podne HTV-a prokomentirala je Željka Karin, ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

- Ne možemo reći da imamo novo žarište, ali imamo veći broj oboljelih u Solinu. Međutim, to su sve kućni kontakti oboljele osobe koja je bila u BiH, tako da je epidemiološka situacija zasad pod kontrolom. Naravno, mi sada obrađujemo sve kontakte oboljelih iz te obitelji, kazala je.

Je li obrada kontakata zaražene osobe čarobna formula za sprječavanje širenja virusa?Epidemiolozi uvijek postupaju po stručnim smjernicama, međutim situacija se uvijek procjenjuje individualno, odgovara Karin.

- Kao što se ranije na Braču procijenilo, tako se i ovdje sada procijenilo da se ide široko, s obzirom na to da duži period nismo imali novooboljelih i s obzirom na to da se radi o importiranim slučajevima, odgovara Karin.

●Djelatnici i učenici splitske Osnovne škole Marjan, u kojoj je jedan učenik zaražen, negativni su na koronavirus.

- Dječak se inače jako dobro osjeća i znamo iz prijašnjih situacija da djeca puno manje obolijevaju i imaju blaže simptome bolesti, kazala je Karin.
 
● Zbog trenutačne epidemiološke situacije Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo za socijalnu politiku preporučuju da na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba do daljnjega budu zabranjeni posjeti domovima za starije te da korisnici domova ne odlaze kući. Preporučuju i da do daljnjega budu ukinuti posjeti korisnicima smještaja u sustavu socijalne skrbi te da se i njima ukinu odlasci kući.

● Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute za slučaj zaraze turista u Hrvatskoj:

"Strane turiste s potvrđenom bolesti COVID-19 odmah se prebacuje u predviđenu zdravstvenu ustanovu, a domaći turisti s blažim simptomima šalju se kući u izolaciju, po mogućnosti vlastitim prijevozom. Strani gosti koji su kontaktirali oboljelog mogu se i prije isteka izolacije oboljelog vratiti u svoje matične države. Zaposlenici u objektu u kojem je bio smješten zaraženi turist, a koji su također zaraženi, moraju na bolničko liječenje ili izolaciju, ovisno o težini simptoma. Zaposlenici kojima nije potvrđena bolest, a bili su u kontaktu sa zaraženim turistom,  također moraju u izolaciju. O završetku izolacije i zdravstvenom stanju odlučit će liječnik koji je odredio karantenu, odnosno samoizolaciju".

● Zbog dolaska sve većeg broja turista, Stožer Istarske županije odlučio je da će svi gradovi i općine na njihovu području odrediti smještajne kapacitete za karantenu i samoizolaciju turista za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom.

● Zaraženih je u svijetu gotovo 9 milijuna, a umrlih malo manje od pola milijuna. Najveće je žarište Brazil s 55 tisuća novooboljelih. U Europi, kako smo čuli, situacija nije dobra kod naših susjeda. Srbija tri dana zaredom ima više od 90 novozaraženih koronavirusom, jučer 93. U Bosni i Hercegovini jučer su potvrđena 84 nova slučaja pa vlasti razmišljaju o pooštravanju mjera.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.