Ministar Beroš u posjetu Splitu: Imamo 30 novooboljelih, od toga 10 časnih sestara u Đakovu

Ministar Beroš u posjetu Splitu: Imamo 30 novooboljelih, od toga 10 časnih sestara u Đakovu

Ministar Beroš u posjetu je Splitu gdje je obišao Klinički bolnički centar Split na Križinama gdje je objavio da trenutno imamo imamo 30 novooboljelih te da je novo žarište Đakovo - objavio je HRT. Beroš, koji je pri davanju izjava zamolio novinare za malo razmaka, naglasio je da je virus još uvijek među nama. Rekao je da je došao u KBC Split kako bi mu ravnatelj pokazao kapacitete koji su spremni za prihvat eventualnih Covid-19-pozitivnih bolesnika u skladu s uputstvom Ministarstva zdravstva koje je otišlo prema svim zdravstvenim ustanovama. - Sve zdravstvene ustanove moraju imati pripremljene ovakve kapacitete iz razloga što smo se otvorili, otvorili smo se i turizmu i jasno je, naravno, da se mogu pojaviti određena žarišta, rekao je Beroš.

- Svjedočimo tome da imamo određenih broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u zadnjih nekoliko dana, međutim, treba reći da smo po broju aktivnih slučajeva sa Slovenijom na začelju Europe. Naša epidemiološka situacija je i dalje dobra, međutim, to ne znači da se možemo opuštati, naprotiv, oprez je potreban i dalje, poručio je Beroš. Dodao je da je značajno da od jutros nema novooboljelih u Zadru, da su novooboljeli dobrog kliničkog stanja te da je samo jedan od njih imao blažu povišenu temperaturu, a nitko nema kliničkih simptoma. Poručio je da će aktivirati prave mjere u potrebnom trenutku.

U Đakovu zaraženo 10 časnih sestara

Novo žarište koronavirusa je samostan Milosrdnih sestara Svetog Križa u Đakovu. Provincijalna poglavarica Valerija Široki potvrdila je da je od 12 testiranih časnih sestara, njih 10 pozitivno. U samostanu je oko 180 sestara i sve su u samoizolaciji. Ne znaju kako je virus ušao, no poznato je da su tri sestre boravile u inozemstvu. Iz preventivnih razloga zatvorena je i samostanska crkva te Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret, a zatvorit će i gerontološki centar Amadeo.

- Zatvorena je i samostanska ckrva u kojoj se mise ni ranije nisu održavale zbog Covida 19.- Mise za vjernike nismo imali ni ranije, naša je samostanska crkva bila zatvorena što se tiče misa. Imali smo na otvorenom misu, jednu smo imali misu zadušnicu kad smo prošli tjedan prvi put otvorili samostansku crkvu, a proslava doživotnih zavjeta je bio drugi tretnutak kada je bila otvorena crkva, ali samo za sestre i za uzvanike tako da je bio mali broj, ali, evo, dovoljno da ne znamo odakle i kako, ali smo zaražene, kaže provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara svetog Križa u čijem samostanu u Đakovu se nalazi oko 180 sestara.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.