Beroš: Nikakva posebna pravila ne vrijede za nikoga u Hrvatskoj

beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je danas da je položaj epidemiološke profesije jasan po mjeri samoizolacije, da se prema premijeru Plenkoviću postupa kao prema svakom građaninu i da se ne mora izolirati jer nije bio u bliskom kontaktu sa zaraženim tenisačem Đokovićem.

Prema premijeru se postupa kao prema svakom drugom građaninu.

"Ne, posebna pravila se ne primjenjuju na nikoga u Hrvatskoj", rekao je Beros u HRT-ovoj Tema dana, podsjetivši da je CNIPH danas dao jasnu izjavu o tom događaju u kojoj je navedeno zašto i kako obradovati nekoga.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ranije je rekao da premijer Plenković ne bi trebao poduzimati nikakve dodatne mjere, uključujući ponovno testiranje na koronavirus i samoizolaciju, jer je u subotu u Zadru bio inficiran s zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem za manje od tri minute. i nije odmahnuo rukom.

Nakon što je jučer posjetio Zadar, premijer Andrej Plenković po treći je puta testiran na koronavirus, a rezultat je bio negativan.

"Jučer smo objasnili tijekom dana što bliski kontakt znači, koje su vrijeme i fizičke odrednice o kojima ovisi utvrđivanje mjera. Dakle, prema premijeru se postupa kao prema svakom drugom hrvatskom državljaninu i mislim da je položaj epidemiološke struke potpuno jasan", rekao je. je ministar zdravstva Beroš.

Također je rekao da se za definiciju 'bliskog kontakta' i mogućnosti zaraze uzima za znanstveno utemeljeno i istraživačko ponašanje.

"Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti dao je jasnu definiciju što je bliski kontakt i kada netko prijeti razvoju infekcije. To je nešto što je nastala u profesiji", napomenuo je.

SEC će pronaći optimalan model izbora za CNIPH

Na pitanje što bi se trebalo dogoditi na epidemiološkom polju da odgodi predstojeće parlamentarne izbore, Beros je naglasio da je stvarna epidemiološka situacija koja će biti u tom vremenu važnija od apsolutnog broja.

"Nismo odredili određeni broj preko kojeg bismo razmišljali o odgađanju izbora", rekao je Beros. Kaže da je važnije od samog broja način na koji se virus širi, geografska distribucija i broj novih slučajeva izvan postojećih žarišta.

"To su sve brojni čimbenici koje će epidemiološka struka pratiti. SEC će pronaći optimalan model s CNIPH-om koji neće ugroziti zdravlje i život građana. A sada kada se svi pridržavaju epidemioloških mjera zaustavili bi širenje virusa kao što to već imamo jednom stvoreno ", rekao je.

On je odbacio tezu da je švedski model borbe protiv koronavirusa prisutan u Hrvatskoj, dodajući da je Vlada od samog početka transparentna.

"Ne postoji mogućnost da vlada subliminalno šalje bilo kakve poruke preko bilo kojeg skrivenog kanala. Švedski model za sada nije relevantan", istaknuo je.
S obzirom na to da se velika većina ne pridržava mjera, Beroš je rekao da inspekcije nemaju ovlasti kažnjavati jer su to preporuke.

Ministar je pohvalio brzu epidemiološku reakciju u Zadru, ali je također istaknuo da će činjenica da je Novak Đoković pozitivan sigurno značiti osnovu za epidemiologe da djeluju u malo drugačijem svjetlu.

"Njihov je posao identificirati sve one građane koji su bili u kontaktu duže od 15 minuta, koji su bili u izravnom bliskom kontaktu s Đokovićem, jer sada se moraju odrediti i određene epidemiološke mjere protiv njih", dodao je.

Izvor: HINA / HRT / Vlada
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.