Na zadarskom području jedna je novozaražena osoba koronavirusom, a riječ je o vozaču koji je prevozio tenisače na prošlotjednom Adria Touru, priopćio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije. U Primorsko-goranskoj županiji šest je novozaraženih. U Đakovu, žarištu koronavirusa u zemlji, 12 je novooboljelih, među kojima i dvoje djece iz djećjeg vrtića časnih sestara iz Đakova. 

Evo kronologije HRT-a koji situaciju prati iz minute u minutu. https://vijesti.hrt.hr/628128/epidemija-covid-19-iz-minute-u-minutu


● U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 258 uzoraka, od toga je 12 novooboljelih, 8 iz Đakova i 4 iz Osijeka. Među oboljelima je i dvoje djece iz vrtića kojeg vode časne sestre. Aktivnih slučajeva je 79, u KBC-u Osijek je 18 pacijenata. Svi koji su u KBC-u su stabilno i nemaju teže simptome. U samoizolaciji je 631 osoba, od jučer novih 167 kontakata. U 77 provjera mjera samoizolacije, samo je jedna bila prekršena, i to u Osijeku.

● Na području Zadra jedna je novozaražena osoba, a riječ je o vozaču koji je prevozio tenisače tijekom održavanja Adria Tourapriopćio je županijski Stožer Civilne zaštiteJučer je testirano 40 osoba, a u samoizolaciji je njih 175.

● U Zagrebu je 20 novozaraženih koronavirusom, među kojima su pozitivni na Covid-19 povezani s noćnim klubovima, nešto je obiteljskih kontakata kao i uvoz iz Srbije i BiH. U protekla 24 sata provedeno je 341 testiranje. U samoizolaciju je stavljeno 79 osoba. Trenutno je u Zagrebu 99 aktivnih slučaja zaraze koronavirusom i 650 aktivnih samoizolacija. Opširnije   

Žarišna su mjesta u Zagrebu nekoliko noćnih klubova, objavljeno je jučer. Testiranja traju, kao i utvrđivanje kontakata.

- Radi se o lokalnoj transmisiji, vrlo teško će se poloviti sve jer ni oni sami ne znaju s kim su se sve družili. Ono što nam oni kažu, mi te kontakte apsolutno odmah zovemo i stavljamo u samoizolaciju. Do sada smo stavili 76 osoba u samoizolaciju, kazao je za HTV Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji pet je novooboljelih od koronavirusa, četiri osobe su iz Splita dok je jedna s područja Makarske, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Opširnije    

● U Primorsko-goranskoj županiji je šest novozaraženo koronavirusom, svi su bez simptoma i na kućnom liječenju u izolaciji, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Šestero novozaraženih povezani su s već utvrđenim žarištima unutar Hrvatske i susjednih država, Slovenije i BiH. Opširnije    

● Ličko-senjska županija i dalje je korona-free zona, 69. dan za redom nema novooboljelih osoba. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad sedam osoba. Testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 521 osobom. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 11 osoba. Opširnije  

● U posljednjih 24 sata u Istarskoj županiji nema novooboljelih, priopćio je jutros županijski Stožer civilne zaštite.

● Novooboljelih nema ni na području Virovitičko-podravske županije, izvijestio je Stožer civilne zaštite. U posljednja 24 sata testirano je 19 osoba, od toga i svi kontakti osobe koja je od srijede pozitivna na COVID 19. Svih 19 nalaza bilo je negativno. Od početka pandemije COVID-a 19, na području Virovitičko-podravske županije, 10 je osoba zaraženo korona virusom. Opširnije   

●  Nema novooboljelih ni u Šibensko-kninskoj županiji, a 49 osoba je u samoizolaciji.

●  Oko novog širenja zaraze jutros oprečna mišljenja. Dok je liječnik i znanstvenik te član Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusne bolesti prof. dr. Dragan Primorac za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" rekao kako  imamo gotovo sve indicije da je postojeća varijanta virusa ipak slabija, znanstvenik dr. sc. Ivan Đikić jutros u HRT-ovoj emisiji Studio 4 rekao da virus nije oslabio i da je percepcija da smo ga savladali virus i riješili ga se očigledno bila kriva.

Primorac: Imamo gotovo sve indicije da je virus slabiji

Đikić: Virus nije oslabio, bit će nam još gore

● Na pitanje kako komentira ova oprečna mišljenja i zašto hoda bez maske, uoči sastanka znanstvenog savjeta hrvatske Vlade znanstvenik Gordan Lauc rekao je da u cijeloj Europi ima jako malo bolesnih ljudi, da vrlo malo ljudi umire, iako u određenim zemljama vidimo da postoje zaraženi.

Lauc: Nisam iznenađen, ali nema razloga za paniku

● Ponovnom pojavom većeg broja zaraženih, ali i uvođenjem obveze nošenja maski u javnom prijevozu, povećala se i potražnja za zaštitnim sredstvima. Predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo u emisiji Studio 4 HTVa rekla je jutros da je situacija s maskama i dezinficijensima puno bolja nego na početku epidemije. Dodala je da su se pojavom većeg broja zaraženih zalihe u ljekarnama ispraznile istog dana, ali da je tržište dobro opremljeno i da se sve odmah normaliziralo. Opširnije

●  Epidemiolozi osječko-baranjskoga Zavoda za javno zdravstvo u Đakovu uzimaju uzorke na mjestima na kojima se prošlih dana pojavio koronavirus, a rezultati testiranja bit će najvjerojatnije poznati danas.

- Ovdje u nadbiskupiji imamo pozitivnog nadbiskupa u miru Srakića i jednog svećenika u bogoslovnom sjemeništu, ali imamo u izolaciji desetak svećenika koji su bili u nekim kontaktima, rekao je u četvrtak Luka Strgar, svećenik kanonik u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

●  Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je da je jučerašnji broj zaraženih koronavirusom velik te upozorava da se svaki dan promišlja o epidemiološkim mjerama. 

● U središnjem Dnevniku HTV-a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić komentirala je navode da je virus oslabio.

● Grad Zagreb jučer je počeo dijeliti besplatne maske. Građani ih mogu preuzeti na lokacijama 218 mjesnih odbora i Crvenog križa.  Po dvije maske po osobi u mjesnim odborima moći će preuzeti građani stariji od 65 godina s prebivališem ili boravišem na području tog odbora, a na lokacijama Crvenog križa u Ilici i Sigetu maske se dijele korisnicima javnoga gradskog prijevoza s valjanom voznom kartom.  Više pročitajte ovdje.

● Ukupan broj zaraženih u svijetu uskoro će dosegnuti 10 milijuna. Nakon nekoliko tjedana povoljne epidemiološke situacije, mnoge europske zemlje ne uspijevaju usporiti širenje virusa, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je 11 država da će im zdravstveni sustav biti ugrožen ako se nešto hitno ne poduzme. Među njima su i zemlje u našem okružju: BiH, Kosovo, Sjeverna Makedonija te Albanija.

● Nakon brojnih kritika Sjedinjenih Država vezanih uz rad Svjetske zdravstvene organizacije, Francuska i Njemačka objavile su da vjeruju njezinim stručnjacima i da su spremne više uplaćivati nego dosad. Samo će Njemačka do kraja godine uplatiti pola milijarde eura. To je gotovo 150 milijuna eura više nego što su prošle godine uplatile Sjedinjene Države. 

● Europski regulator uvjetno je odobrio uporabu antivirusnog lijeka Remdesivira za oboljele od korona-virusne bolesti. Prvi je to lijek koji je dobio preporuku na Starom kontinentu. Europska agencija za lijekove objavila je da je njezin odbor preporučio primjenu lijeka za odrasle osobe i djecu stariju od 12 godina kod kojih dijagnosticirana upala pluća iziskuje primanje kisika.

● Na Imperial Collegeu u Londonu počelo je veliko kliničko ispitivanje cjepiva protiv koronavirusa na volonterima. Oko 300 osoba primit će u idućih nekoliko tjedana cjepivo nakon uspješnog testiranja na životinjama. Nakon prve faze, planira se daljnje ispitivanje u kojem će sudjelovati 6 tisuća volontera.  Znanstvenici se nadaju da će već u listopadu dobiti odgovor na pitanje može li cjepivo biti učinkovito, a ono bi se moglo distribuirati diljem svijeta od početka 2021.

 https://vijesti.hrt.hr/628128/epidemija-covid-19-iz-minute-u-minutu