Digitalizacija donosi velike promjene i pravnicima u gospodarstvu

Digitalizacija donosi velike promjene i pravnicima u gospodarstvu

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je okrugli stol pod nazivom „Digitalna komunikacija“ na kojem se raspravljalo o izazovima digitalizacije u poslovanju pravnika u gospodarstvu.

Predsjednica Udruženja pravnika članica HGK Marina Kralj Miliša i članica Uprave Končar elektroindustrije istaknula je da je razmjena iskustava ključna za rast i razvoj branše. „Postoje različiti načini e-komunikacije sa sudovima i zemljišnim knjigama i zato danas razmjenjujemo iskustva kako bi to što više iskoristili. Samo tako ćemo ići naprijed kao struka“, naglasila je Kralj Miliša, dodavši kako su pravnici kroz Udruženje HGK napravili veliki iskorak i počeli „zabijati golove“.

Maja Mance, stručna suradnica Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK, predstavila je službene iskaznice, njihovu funkciju i proces izdavanja. „Svrha e-registra je evidentiranje pravnika i pripravnika u članicama HGK i izdavanje službenih iskaznica. Iskaznicama se potvrđuje status pravnika koji se na zahtjev Komore može provjeriti u bilo koje doba“, pojasnila je Mance, dodavši kako je sud recentnom odlukom priznao korporativne pravnike i donio dopunu odluke o primaju stranaka u pravnim odjelima, izjednačivši ih tako sa odvjetničkom strukom.

Denis Stanić iz Hrvatskog Telekoma predstavio je iskustva Hrvatskog Telekoma vezana uz pripremu za korištenje usluge e-Komunikacije s pravosudnim tijelima. „Zakonom o parničnom postupku obavezna je e-komunikacija sudova i pravnih osoba, a taj prelazak na digitalno je izazov za brojne urede. No, svi za njega moramo biti spremni jer je taj sustav budućnost našeg rada“, poručio je Stanić. Naglasio je kako je za pristupanje usluzi e-Komunikacija potrebno zadovoljiti određene tehničke uvjete poput e-vjerodajnice, potpisnog certifikata i upisa u interni registar u Ministarstvu pravosuđa. „Uvjete je moguće dobiti preko Fine, a kroz uslugu je dostupno i plaćanje sudskih pristojbi preko CorvusPaya“, zaključio je Stanić.

Prezentaciju “Digitalne komore” održao je Šimun Buzov iz Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK pojasnivši prisutnima kako se mogu registrirati i koje sve usluge kao korisnici mogu dobiti.

Nakon prezentacija pokrenuta je rasprava o prijedlozima i inicijativama za daljnju digitalizaciju usluga, poput podnošenje e-prijedloga za zemljišne knjige, e-katastra i jedinstvenog registra osoba.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.