Zbog koronavirusa ranije počinju ljetna sezonska sniženja

Zbog koronavirusa ranije počinju ljetna sezonska sniženja

Ljetno sezonsko sniženje započinje 1. srpnja i traje najdulje 60 dana. U sklopu sezonskog sniženja redovna cijena i nova, snižena cijena moraju biti istaknute jasno, vidljivo i čitljivo.

„Prema praksi u posljednjih nekoliko godina očekuje se da se prometi u trgovini na sezonskim sniženjima povećavaju čak i do 30 posto,“ rekla je direktorica Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić dodavši kako su neki trgovci, kako bi privukli kupce i očuvali poslovanje nakon ponovnog otvaranja, ponudili i dodatne promotivne akcije i ostale posebne oblike prodaje i prije početka sezonskog sniženja. Oni su se, naime, zatekli u nezavidnom položaju jer im je zbog situacije s koronavirusom poslovanje bilo ograničeno točno na početku proljetne sezone, što inače označuje početak dobrog poslovanja i pojačanog prometa. „Neki od njih spustili su svoju robu i do 40 posto u okviru predsezonskih sniženja, prije redovnog zakonskog ljetnog sniženja koje počinje 1. srpnja“, pojasnila je Ravlić.

Naime, gospodarske su posljedice koronavirusa utjecale na ukupno gospodarstvo, pa tako i na trgovinu, posebno na neprehrambeni dio trgovine, uključujući i trgovinu tekstilom jer im je,među ostalim,zbog ograničenja rada bilo ograničeno fizičko poslovanje u prodavaonicama. Većinom su trgovci neprehranom, uključujući trgovce tekstilom, svoje poslovanje u vrijeme fizički zatvorenih prodavaonica usmjerili na online poslovanje. „Podaci govore da je online trgovina ubrzano rasla, a postoci se razlikuju ovisno o grani trgovine. Tako je, primjerice, trgovina tekstilom rasla mjesečno od 10 do 15 posto, dok je trgovina hranom u vrijeme ograničenja rada rasla i deset puta više nego što je to bilo prije koronakrize“, objasnila je Ravlić.

Sezonska se sniženja posljednjih godina kreću u rasponu od 20 do 50 posto, uz napomenu kako taj raspon raste kako se bliži kraj sezone. Ravlić je također rekla kako se u posljednjem krugu sniženja, pred sam istek roka od 60 dana, može pronaći roba snižena i do 70 posto, što znači da se i hrvatska trgovina približava europskim trendovima i velikim popustima u vrijeme sezonskih sniženja, čime postaje konkurentnija u odnosu na zemlje okružja. Uz spomenute kategorije proizvoda, na sezonskim se sniženjima nalaze i često prodaju i različiti sezonski proizvodi kao što su ljetna oprema, proizvodi za opremanje doma, sezonske dekoracije i slično.

Prema važećem Pravilniku o uvjetima i načinu provedbe sezonskog sniženja, danas se sezonsko sniženje odvija dvaput godišnje, zimsko od 27. prosinca, a ljetno od 1. srpnja i može trajati maksimalno 60 dana. „Ako trgovac ne proda sve proizvode, može nastaviti s prodajom proizvoda po sniženoj cijeni sve do isteka zaliha, ali mu nije dopušteno oglašavati takvu prodaju kao sezonsko sniženje nakon tih 60 dana,“ ističe Ravlić dodajući da se u tom slučaju radi o posebnim oblicima prodaje.

U skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača, posebnimse oblicima prodaje smatra prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji, a obuhvaća, među ostalim, akcijsku prodaju, rasprodaju, sezonsko sniženje, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe. Dakle, u Hrvatskoj i izvan sezonskih sniženja trgovci mogu prodavati svoju robu i po promotivnim cijenama, uz poštovanje pozitivnih zakonskih propisa i brigu da se ne pojavljuje nepošteno trgovanje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.