U protekla 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

koronavirus

U protekla 24 sata zabilježeno je 96 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 728.Među njima je 88 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Dvije su osobe preminule.Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3.008 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 112 preminulo, a 2.168 se oporavilo.U samoizolaciji su trenutno 4.943 osobe. Do danas su ukupno testirane 82.902 osobe, od toga 1.465 u posljednja 24 sata.

Prenosimo kronologiju HRT-a: 

● Posljednja dva dana broj zaraženih u Požeško-slavonskoj županiji raste. Jučer je testirano 87 osoba i kod njih 25 kasno sinoć potvrđena je zaraza. Među njima su i četiri zdravstvena djelatnika Opće županijske bolnice u Požegi. Dogodilo se ono čega su se svi pribojavali - virus se probio u bolnicu. Dio osoblja morat će u samoizolaciju no svi pregledi i kontrole se nastavljaju. Vjerojatno taj broj nije konačan s obzirom da će se danas obaviti testiranja još 50-ak osoba.

● U Zagrebu je u posljednja 24 sata obavljeno 408 testiranja i od toga je 25 pozitivnih na koronavirus. Većina ih se zarazila u noćnim klubovima. Trenutno je u Zagrebu 286 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji od jučer je 177 osoba, što daje ukupan broj od 1.445. Stožer je objavio da je jedna djelatnica Doma za starije i nemoćne Sveta Ana pozitivna na Covid-19, te da su u tom domu obavili sva potrebna testiranja i nitko drugi nije pozitvan. Također, rečeno je i da je virus ušao u dvije poliklinike. Opširnije   

●  U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvije su osobe pozitivne na koronavirus (1 iz Dubrovnika, a druga iz Smokvice). Osoba iz Dubrovnika zarazila se u Zagrebu, a ona iz Smokvice u Splitu i od 25. lipnja je u samoizolaciji, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite. Od početka pandemije testirano je 3.883 uzorka. U samoizolaciji su 72 osobe, a od početka pandemije utvrđeno je 38 slučaja kršenja te mjere.
● U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je osoba pozitivna na koronavirus.  Osoba je s područja Petrinje, poznat je izvor zaraze te su svi kontakti u obradi.

● Na području Bjelovarsko-bilogorske županije zaražena je jedna osoba, čime se broj novooboljelih popeo na tri. Riječ je o muškarcu koji radi u Zagrebu. U samoizolaciji na tom području trenutačno su 42 osobe. Zbog pogoršanja epidemiološkog stanja osim pooštrenih mjera u bolnicama i domovima umirovljenika, stožer je danas donio odluku o ponovnom otvaranju Covid ambulante u županijskom Domu zdravlja koja će 7 dana u tjednu biti otvorena za drive in testiranje. Također, donio je i preporuku o otkazivanju svih manifestacija koje nemaju gospodarsku važnost. Preporuka nije obvezujuća, a kontrole svih mjera na javnim skupovima i u noćnim klubovima bit će pooštrene.

● U posljednja 24 sata u Brodsko posavskoj županiji zabilježeno je pet novooboljelih od koronavirusa. Troje je zdravstvenih djelatnika. Stožer poziva da se sve veće priredbe na području županije ili odgode ili se pojačaju propisane mjere zaštite.

● Na području Šibensko-kninske županije dvije osobe pozitivne su na koronavirus. Riječ je o jednoj ženskoj osobi srednje životne dobi, koja je bila u samoizolaciji zbog bliskog obiteljskog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom i koja trenutno boravi na područja Grada Vodica, a prebivalište joj je u Zagrebu. Druga oboljela osoba je iz Knina, riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja do sada nije bila pod mjerama samoizolacije. Epidemiološka obrada je u tijeku. Trenutno je 7 aktivnih slučajeva oboljenja na području  županije, svi imaju blaže kliničke simptome i nisu hospitalizirani.

● U Ličko-senjskoj županiji 3 su novooboljele osobe od COVID-19. Riječ je o osobama s područja grada Otočca. Jedna oboljela osoba nalazi se na liječenju u Općoj bolnici Ogulin te je dobrog općeg stanja, dok ostalo dvoje oboljelih nemaju simptome bolesti. Dvije osobe su kontakti oboljelih osoba iz Đakova te su pod aktivnim nadzorom već nekoliko dana. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 5 osoba uzimanjem uzoraka, testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 550 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 18 osoba. Opširnije   

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 2 su osobe pozitivne na koronavirus (1 osoba iz Borova, 1 osoba iz Vukovara). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 60, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji 1 osoba hospitalizirana. U protekla 24 sata testirana je 51 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2660. Opširnije    

● U Istri je danas zabilježena jedna osoba pozitivna na covid-19. Riječ je o osobi iz samoizolacije odnosno o obiteljskom kontaktu s već dokazano pozitivnom osobom koja je boravila u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Županijskog stožera Civilne zaštite. Trenutno je u pulskoj bolnici hospitalizirano sedam osoba, a oko 150 osoba je u samoizolaciji. Opširnije       

● Iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije kazali su da je 12 novoboljelih. Šest slučajeva je iz Osijeka, četiri iz Đakova i dva iz Dalja. Svi novooboljeli su kontakti već oboljelih od koronavirusne bolesti. U protekla 24 sata testirano je 175 uzoraka. Na području županije trenutno je 209 pozitivnih, u KBC-u je hospitalizirano 27 osoba od kojih nijedna nije na respiratoru. U samoizolaciji je 1864 osobe, od toga je 207 novih slučajeva u odnosu na jučer. Zbog sve više testiranja od danas ponovno djeluje mobilni tim za uzimanje uzoraka.  Opširnije     
 
● Na području Splitsko-dalmatinske županije nema novooboljelih osoba. Dvije osobe su hospitalizirane u KBC-u Split, a jedna osoba nalazi se na respiratoru. U samoizolaciji su 253 osobe.

●  Na području Zadarske županije jedna je novozaražena osoba. Riječ je o mlađem muškarcu koji se zarazio unutar granica Zadarske županije i utvrđuje mu se kretanje. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 105 uzoraka, a u samoizolaciji je 76 osoba. Smanjeni broj osoba u samoizolaciji vezan je uz ukidanje mjera samoizolacije za državljane Srbije, BIH i Makedonije. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske izvršili su 16 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nisu evidentirana kršenja mjere.

● Jedna novozaražena osoba je i u Primorsko-goranskoj županiji.


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.