U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze

U protekla 24 sata zabilježeno je 116 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1038. Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Dvije osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba. Do danas je ukupno testirano 91 486 osoba, od toga 1722 u posljednja 24 sata. Prenosimo kronologiju HRT-A:

Odluka o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika
Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je donio Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19.

Navedenom Odlukom se uvode nužne mjere koje moraju ispuniti organizatori svih okupljanja s više od sto osoba. Organizatori koji na okupljanju očekuju više od sto sudionika obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka okupljanja. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati ovu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od sto sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika, kako bi se u slučaju da se ustanovi da je netko od sudionika bio zaražen virusom SARS – CoV-2, što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provođenja Odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

● U Banskim dvorima danas je održana sjednica Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa, nakon koje je ministar zdravstva Vili Beroš najavio nove mjere, poput obveze nošenja maski u nekim djelatnostima te povišenje kriterija za ulazak u zemlju.

Beroš je u izjavi novinarima rekao da razgovaraju o svim potrebnim mjerama te da će danas biti utanačene. Dodao je da je potpuno jasno da su okupljanja ta koja zadnjih dana uzrokuju povećan broj oboljelih te da su se u novim mjerama okrenuli prema okupljanjima, ali na način da ih neće zabraniti, već će naglasiti sve epidemiološke mjere koje su dosad polučile rezultate. Opširnije

● Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji "U mreži Prvog" da Stožer civilne razmatra mogućnost pooštravanja mjera, sve mjere se razmatraju i sve je na stolu.

- Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo, rekla je Bubaš. Opširnije

Podaci županijskih Stožera civilne zaštite:

● U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 107, dok je broj aktivnih slučajeva 62. Opširnije 

● U Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o muškarcu srednjih godina s blažom kliničkom slikom, priopćio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite. Opširnije

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o mladiću iz Župe dubrovačke te dvije žene i muškarcu srednjih godina iz Dubrovnika, izvijestio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite. Opširnije

● U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je šest novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije od čega su tri pacijenta s područja grada Kutine, jedan pacijent s područja grada Popovače, jedan pacijent s područja grada Novske, te jedan pacijent s područja grada Siska. Od navedenog broja novooboljelih iz ovog izvješća četvorica pripadaju članovima benda koji je svirao 27. lipnja 2020. godine na proslavi u Kutini gdje se zarazio veći broj osoba što je navedeno u ranijim izvješćima.

● U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije jedna je  novooboljelu osoba od COVID-19. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja ima prebivalište u našoj županiji, a boravi u Splitu i koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije.

S današnjim danom broj oboljelih na području županije i dalje je 27, jer danas pozitivna osoba na COVID-19 ne boravi na prostoru županije. Dvije oboljele osobe i dalje se liječe se na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

● U posljednja 24 h u Zagrebačkoj županiji zabilježe je jedan novooboljeli. Dvije su osobe izliječene. Na području te županije trenutno je aktivan 51 slučaj. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a sedam ih je preminulo.

● Tijekom jučerašnjeg dana u Zagrebu je dijagnosticirano 35 Covid-pozitivnih bolesnika, rekao je danas pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav JelečOpširnije

●  Od ukupno 274 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas je 17 novooboljelih osoba - iz Splita 11, Sinja 1, Solina 1, Trogira 1, Nerežišća 1, Pučišća 1 i Runovića 1. Uz 17 novooboljelih osoba sa područja SDŽ-a pozitivne su i 3 osobe iz drugih županija (1 iz Dubrovačko neretvanske, 1 iz Šibensko kninske i 1 iz Zadarske županije ) koje su testirane na području Splitsko dalmatinske županije. Od 17 novooboljelih osoba 10 su kontakti prethodno oboljelih, objavio je NZJZ SDŽ-a.

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije je objavio da imaju dva nova slučaja zaraze -  jedan je gradonačelnik Ogulina što je objavljeno još sinoć, te još jedna osoba iz gradske uprave. Do sada su zaražene tri osobe iz ogulinske gradske uprave.

● Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih osoba pozitivnih na koronavirus. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko - zagorske županije je 7. U protekla 24 sata testirano je 36 uzoraka, od kojih je 35 negativno, dok se za 1 nalaz čekaju rezultati.

● Od ukupno 153 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na koronavirus na području Osječko-baranjske županije čak 20 je bilo pozitivno. Najviše (12) novopozitivnih osoba je iz Đakova, sedam iz Višnjevca i jedna iz Feričanaca. Svi su kontakti već evidentiranih oboljelih na koronavirus. Opširnije

● U Istri je osam novooboljelih od koronavirusa. Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeta su 164 uzorka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je 8 pozitivnih, stoji u priopćenju Županijskog stožera civilne zaštite.

Kod dvije osobe radi se o uvezenom slučaju (izvor Republika Srbija i Švedska). Tri osobe su kontakt pozitivne, a u tijeku je epidemiološka obrada triju osoba. U mjerama samoizolacije, trenutno se nalazi 159 osoba. Opširnije

● Na području Zadarske županije 14 je novozaraženih osoba. Od toga broja 12 ih je vezano uz nedavno održano vjenčanje, a 2 osobe zarazile su se na nekom drugom mjestu. Među novooboljelima je jedan zdravstveni djelatnik iz OB Zadar koji se zarazio izvan bolnice, a u samoizolaciju je stavljeno 10 liječnika i 3 medicinske sestre. Opširnije

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 1 nova pozitivna osoba na COVID-19. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 88, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 64 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3149. U samoizolaciji na području županije nalazi se 298 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 2 zdravstvena radnika (2 medicinske sestre/tehničara).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 44 radnika (7 liječnika, 30 medicinskih sestara/tehničara 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

● U Požeško-slavonskoj županiji danas je zabilježen jedan novi slučaj. U toj žiupaniji trenutno ima 71 aktivni slučaj zaraze korona virusom (covid-19). U kućnoj izolaciji se nalazi 66 osoba te je 5 osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba. Ukupno je testirano 2486 osoba, na posljednjem testiranju bilo je 37 uzoraka te je jedan uzorak pozitivan na koronavirus.

● U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. Dvije oboljele osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević dok su ostali oboljeli dobrog općeg stanja te nemaju simptome bolesti.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad  12 osoba uzimanjem uzoraka od čega je pristiglo 8 negativnih rezultata testiranja a za 4 se čekaju rezultati. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 692 osoba.

● Na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba koronavirusom. Testirano je 27 osoba i svi nalazi su negativni. Na području te županije trenutno se u samoizolaciji nalazi 41 osoba.

● U Virovitičko-podravska županiji danas je zabilježen 1 novi slučaj zaraze, rečeno je na konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Koronavirus u svijetu:

● U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno 311 novih slučajeva zaraze koronavirusom što je najveći broj u jednom danu otkako se virus SARS-CoV-2 pojavio u toj zemlji početkom ožujka. Opširnije

● San Salvador, glavni grad Salvadora, u "kritičnoj je fazi" nakon porasta broja umrlih u epidemiji koronavirusa i zbog opterećenja zdravstvenog sustava, upozorila je nevladina organizacija Liječnici bez granica (MSF). Opširnije 

● Sjedinjene Države su zabilježile novi rekord u dnevnom broju zaraženih koronavirusom, s više od 65.500 novih slučajeva u protekla 24 sata, pokazuje izračun koji je objavilo sveučilište Johns Hopkins. Opširnije

● Privremena bolivijska predsjednica Jeanine Anez objavila je da je testiranje pokazalo da je pozitivna na novi koronavirus, ali da se dobro osjeća. Opširnije

● Australija će prepoloviti broj građana kojima će svaki tjedan biti dopušten povratak iz inozemstva, izjavio je premijer Scott Morrison dok vlasti pokušavaju suzbiti širenje covida-19 u drugom najnaseljenijem gradu u zemlji. Opširnije

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/632924/koronavirus-iz-minute-u-minutu-9

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.