U RH 86 novozaraženih u posljednja 24 sata

U RH 86 novozaraženih u posljednja 24 sata

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 86 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1190, a 74 posto novozaraženih je iz samoizolacije, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Prenosimo kronologiju HRT-a.

- Danas je 143. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj. Broj pozitivnih osoba od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je 4039. Od toga je u proteklih 24 sata 86 novodijagnosticiranih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ukupno se oporavilo 2729 osoba, od čega su u protekla 24 sata iz bolnice otpuštene 934 osobe, što je 13 više u odnosu na jučer. Oporavljenih kod kuće je ukupno 1795, što je 87 više nego jučer.
Aktivnih slučajeva je 1190, što je 14 manje nego jučer. Hospitaliziranih pacijenata je 136, četiri više nego jučer, dok je na respiratoru šest bolesnika. Prosječna dob je 47,26 godina. Nema novih preminulih, pa je broj ukupno preminulih i dalje 120.

Ukupno je do sada testirano 99.414 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1690. Postotak pozitivnih nalaza je 4,06 posto.U zdravstvenom sustavu je 82 aktivan slučaj, jedan manje nego jučer, a u samoizolaciji je 477 zdravstvenih djelatnika, odnosno 21 manje od jučer.Ministar Beroš rekao je da Hrvatska ranije pokazala zrelost i samodisciplinu, te je apelirao na građane da tako bude i dalje.Uz grad Zagreb gdje su 22 novooboljela, najviše zaraženih je i u Primorsko-goranskoj županiji - 13. 

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade rekao je da je u svijetu broj oboljelih dosegnuo 13,5 milijuna, a 580.000 je umrlih.- Na 143 dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj od 97.724 testiranih 3.953 je pozitivno. Aktivno je 1.204. Na bolničkom liječenju su 132 osobe, a pet je na respiratoru, rekao je Beroš, dodavši da je prosječna dob oboljelih 47 godina.- U ovom valu epidemije preminulo je 12 osoba. Većina je imala značajnije komorbiditete ili su bili visoke životne dobi. Dvije umrle osobe bile su i na respiratoru, kazao je Beroš.
 
Istaknuo je da u proteklom tjednu nema novih žarišta, te da su aktivna žarišta sa vjenčanja i većih okupljanja.
- U Umagu je u domu za starije i nemoćne više zaposlenika i korisnika pozitivno na koronavirus, rekao je te dodao da epidemiolozi provode testiranja i više osoba je u samoizolaciji.

Informacije iz županijskih stožera:

● Troje je novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - muškarac srednjih godina i djevojka iz Župe dubrovačke te mladić iz Konavala, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Opširnije

● U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata testirano je 480 osoba od kojih su 22 pozitivne na koronavirus. Petnaest njih su kontakti ranije oboljelih, jedan je slučaj iz noćnog kluba, a jedan je uvoz iz BiH. Na području grada Zagreba aktivno je 384 slučaja koronavirusa. U samoizolaciji nalazi se 88 osoba, što daje ukupan broj od 841, a 21 osoba je izliječena, što daje ukupan broj od 593 izliječenih u Zagrebu. Opširnije  

● U Zagrebačkoj županiji zabilježena su dva nova slučaja koronavirusa, pa je tamo do sada evidentirano 212 oboljelih osoba, izvijestio je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. U odnosu na podatke od jučer devet osoba je izliječeno, tako da je na području Zagrebačke županije trenutno aktivno 57 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 146 osoba, a devet ih je preminulo, kaže se u priopćenju. Opširnije     

● Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema novozaraženih osoba. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom je 12. U samoizolaciji su 52 osobe. Svi pristigli rezultati testiranja 43 zaposlenika i dva pacijenta iz Specijalne bolnice Krapinske Toplice, u kojoj su ranije zaražena dva djelatnika, negativni su na koronavirus. Opširnije      

● Virus je ušao u požešku kaznionicu - pozitivan je jedan zatvorenik, a desetero djelatnika u samoizolaciji čeka rezultate testiranja.

- Radi se o osobi koja je 4.7. po odredbi suda morala biti zaprimljena na izdržavanje kazne u zatvoru. Nakon smještaja u izolacijsku jedinicu pokazala je simptome, prvi put je testirana 8.7 i bila je negativna. Po pogoršanju simptoma je ponovno neki dan testirana i ispostavilo se da je COVID-pozitivna, rekao je Ante Vitalia epidemiolog Požeško-slavonske županije. Dodao je da imaju 73 aktivna slučaja.

● U Međimurskoj županiji u posljednja 24 sata obrađena su 42 uzorka i svi su nalazi negativni. U ovom trenutku u Međimurskoj županiji samo se jedna osoba administrativno vodi kao zaražena, zbog mjesta prebivališta koje je u Međimurskoj županiji iako živi i radi u Zagrebu. Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je izrazito povoljna.

● Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je da nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. U posljednja 24 sata testiran je 31 uzorak sa sumnjom na koronavirus i svi su nalazi negativni. Na području županije trenutno je samo jedan aktivan slučaj, a od početka epidemije ukupno je zabilježeno 100 slučajeva oboljenja.

● U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Četiri osobe su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a za dvije je osobe u tijeku epidemiološka obrada odnosno utvrđivanje njihovih kontakata. Hospitalizirane su ukupno četiri osobe od kojih je jedna na respiratoru. Opširnije    

● U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije zabilježen je jedan novi slučaj oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o mladoj ženskoj osobi iz Vodica, koja je bliski kućni kontakt s oboljelom osobom koja boravi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od 24. lipnja 2020. godine do danas na području županije zabilježena su 33 slučaja oboljenja, oporavilo se 19 osoba. Dvoje oboljelih i dalje se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice i nisu na respiratoru, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju.

● Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata, testirano je 48 osoba od kojih je jedna pozitivna na Covid-19. Riječ je o ženi, srednje životne dobi, sa slabije izraženim simptomima na COVID-19, koja se zarazila na maturalnom zabavi. Od početka pandemije Covid-19, na području Virovitičko-podravske županije, 23 osobe su zaražene korona virusom. Od toga, dvanaest ih je trenutno zaraženo, desetero ih se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo. Opširnije    

● Na području Splitsko-dalmatinske županije testirano je 289 uzoraka od kojih je 9 pozitivno na koronavirus. Također na Covid -19 pozitivan je i jedan strani državljanin iz Ujedinjenog Kraljevstva. Od 9 novooboljelih 5 su kontakti prethodno oboljelih, dok se 4 osobe epidemiološki obrađuju. Na bolničkom liječenju nalazi se šest osoba, a u samoizolaciji 618. Opširnije    

● Na području Zadarske županije četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 87 uzoraka, a u samoizolaciji je 447 osoba. Hospitalizirano je sedam osoba. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije. Opširnije   

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata 8 je novooboljelih (2 iz Starih Mikanovaca, 2 iz Vinkovaca, 1 iz Tovarnika i 1 iz Posavskih Podgajaca). Dvije osobe su hospitalizirane. U protekla 24 sata testirano je 123 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3709. U samoizolaciji na području županije nalazi se 485 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 pozitivno je 5 zdravstvena radnika (1 liječnik i 4 medicinske sestre/tehničara). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (6 liječnika, 24 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 6 nezdravstvenih radnika).

● U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih.  

● U Istri je u protekla 24 sata ispitano 170 uzoraka od kojih je jedna novozaražena osoba, priopćio je Županijskog stožera civilne zaštite. Radi se o uvezenom slučaju, odnosno stranom državljaninu, koji je došao iz Republike Srbije. Opširnije     

● U Osječko-baranjskoj županiji šest je novooboljelih - 3 iz Osijeka, 2 iz Đakova, 1 iz Našica. U posljednja 24 sata testirano je 240 uzoraka. U KBC-u Osijek na liječenju je 26 osoba, a četiri su na respiratoru. Opširnije    

● U Ličko-senjskoj županiji osmi dan za redom nema novooboljelih osoba. Ukupno je od Covida-19 oboljelo 30 osoba od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 sata provedeno je testiranje nad 15 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 44 osobe.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade podsjetio je na "HDD - higijena, dezinfekcija, distanca".

Davor Božinović, čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite, kazao je da je Stožer donio više odluka ili selektivnih mjera. Donesenim odlukama omogućeno je da u morske luke i luke unutarnje plovidbe mogu uplovljavati putnički brodovi koji su na kružnim putovanjima, s najviše 200 putnika. Prije ih je bilo 40.

Uvedena je nužna mjera nošenja medicinskih maski ili maski za lice. Od 13. srpnja su ih dužni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene, vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu, što uključe i taksi vozila. Osim toga, moraju ih koristiti i zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti, kupci za vrijeme boravka ondje, pa zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti te druge osobe koje su na to obvezane posebnim uputama od HZJZ-a, rekao je Božinović koji je podsjetio da je od jučer ta odluka proširena i na zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, te stranke koje dolaze kod njih te zaposlenici u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima.

Istaknuo je da je uvedena i nužna mjera okupljanja za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika, gdje se od organizatora traži dostavljanje prethodne obavijesti i čuvanja popisa sudionika, u slučaju da se netko na tom događaju inficira Covidom-19, kako bi se olakšao rad epidemiološkoj službi, rekao je, te dodao da je produžen i rok primjene odluke o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza do 31. srpnja 2020.

- U proteklom tjednu na razini države provedeno je ukupno 9.757 nadzora, od strane lokalnih stožera, u kojima sudjeluju inspektori civilne zaštite u suradnji s policijskim službenicima, a i inspektori Državnog inspektorata. Utvrđeno je 317 nepravilnosti, što je 3,2 posto, rekao je Božinović.

- U ovom razdoblju smo intenzivirali nadzor nad provođenjem propisanih mjera i preporuka. Možemo konstatirati da se građani, organizatori, poslodavci u najvećoj  mjeri pridržavaju propisanih mjera, rekao je te apeliaro na odgovorno ponašanje. Nije namjera uvesti sankcije i dodatna ograničenja, već naprotiv pozitivnim primjerima osigurati da funkcionira gospodarstvo, život uopće, a i da bude siguran boravak i domaćim i stranim turistima u RH, dodao je.

Odlukom nacionalnog stožera, obveza nošenja maski proširuje se na nova mjesta. Od danas ih moraju nositi zaposlenici svih trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade s klijentima, ali i sami klijenti.

Koronavirus u svijetu

● U Bosni i Hercegovini potvrđeno je novih 267 slučajeva zaraze koronavirusom a od jučer su preminule još tri osobe koje su ranije zaražene, izvjestili su iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo. U Federaciji BiH gdje je testirano 1300 uzoraka 182 su bila pozitivna na koronavirus dok su u Republici Srpskoj testirali 472 uzorka, a zaraza je otkrivena u 85 slučajeva. Opširnije      

● U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1032 ljudi, te potvrđeno 19 novih slučajeva zaraze, objavila je slovenska vlada. Dnevni broj utvrđenih novih zaraza jednak je kao i prethodni dan kada je bilo provedeno 1112 testova. U slovenskoj vladi vjeruju da će se epidemiološka situacija idućih dana smirivati. Opširnije  

● Italija je danas zabranila ulazak u zemlju putnicima koji dolaze iz Srbije, s Kosova i iz Crne Gore kako bi spriječila uvoz slučajeva covida-19 izvana. Opširnije    

 Latinska Amerika i Karibi prešli su prag od 150.000 smrtnih slučajeva zbog zaraze koronavirusom, od čega je gotovo polovica smrtnih slučajeva zabilježena u Brazilu. Opširnije    

● Brazil je izvijestio o 39.924 nova slučaja zaraze koronavirusom čime se ukupni broj zaraženih u toj zemlji približio brojci od dva milijuna. Opširnije   

● Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je jednokratnu financijsku pomoć svim Izraelcima kako bi im pomogao u ublažavanju tereta epidemije koronavirusa. U Izraelu zaraženo je 43.668 ljudi, a preminulo je 375. Opširnije     

● Rusija planira proizvesti 30 milijuna doza eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19 ove godine, s mogućnosšću proizvodnje još 170 milijuna u inozemstvu, rekao je Reutersu direktor ruskog Fonda za izravna ulaganja Kiril Dmitrijev. Opširnije    

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/634943/koronavirus-iz-minute-u-minutu-10

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.