U Hrvatskoj novih 98 slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus, novopreminulih nema

U Hrvatskoj novih 98 slučajeva osoba pozitivnih na koronavirus, novopreminulih nema

U Hrvatskoj je novih 98 slučajeva pozitivnih na koronavirus, ukupno je aktivnih 1192, a broj dnevno oboljelih veći je za dva od jučer, dok preminulih nema - izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite, ministar Vili Beroš. Na bolničkom liječenju je 137 osoba, a sedam pacijenata je na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1437 osoba. Od 25. veljače do danas ukupno su 4.137 osobe zaražene novim koronavirusom, 2.825 osoba se oporavilo, a preminulo 120 osoba. Do sada je ukupno testirana 100.851 osoba, od toga 1437 u protekla 24 sata. Prosječna dob bolesnika je 47,16 godina, rekao je Beroš. Osvrnuvši se na napise u medijima rekao je da gdje god je moguće skraćuju liste čekanja na dijagnostičke pretraga.

- Tijekom jutrošnje informacije u jednim dnevnim novinama zatražio sam od ravnatelja svih zdravstvenih bolničkih ustanova podatke o listama čekanja za pregled trbuha, odnosno abdomena magnetnom rezonancijom, rekao je Beroš. Dodao je da se trenutačno u KB Dubravi čeka 30 dana, KB Sveti Duh dva mjeseca, KB Merkur 50 dana, a KB Sestre milosrdnice maksimalno 3 mjeseca, s time da onkološki bolesnici imaju prioritet.Dodao je da je za bolnice gdje su rokovi puno duži tražio od ravnatelja hitno poduzimanje rješenja za skraćenje lista čekanja.Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u Hrvatskoj nema nikakvih novih žarišta. Najveće brojke su u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Zagrebu, rekao je.Govoreći o cijenama testova Beroš je rekao da na tržištu postoji niz različitih testova te da nisu svi jednako dijagnostički relevantni.

- Naš zadatak je naći one testove koji daju najveći stupanj dijagnostičke točnosti u odnosu na cijenu. Prema tome, moguće je da će se na tržištu pojaviti i neki drugi testovi, koji će biti možda i jeftiniji, možda i skuplji, ali ono što je naš zadatak bio i ono što sam posebno dao zadatak HZZO-u je da omogući one testove koji su relevantni, najbolji omjer cijene i dijagnostičke točnosti, rekao je Beroš.
 
Evo kronologije HRT-a:

Prema ranije objavljenim podacima lokalnih stožera, u Zagrebu su zabilježena 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, u Istarskoj županiji 10, Splitsko-dalmatinskoj 9, Primorsko-goranskoj 7, Vukovarsko-srijemskoj 5, a u Zadarskoj 4.

Izvještaje županijskih stožera pratite na hrt.hr/koronavirus!

●  Soldo: kada nositi pamučne, a kada kirurške maske

 
 U Zagrebu su u posljednja 24 sata potvrđena 23 nova slučajeva zaraze koronavirusom.
- Ono što je važno reći - pojačana je aktivnost kroz domove zdravlja, 199 korisnika bilo je u covid ambulantama, od toga je samoizolacija određena u 4 slučaja i broj upućenih na testiranje je 47, kazao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.Istra broji 10 novih slučajeva, no epidemiolozi umiruju - kažu da je situacija pod kontrolom.

- Dobar dio su kontakti, jedan dio dolazi iz samoizolacije, to znači da su već locirani kao potencijalna opasnost i nekoliko ljudi ne. Za sada utvrđujemo, pretpostavljamo da će to biti sve pozitivni kontakti,  kazao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Prema broju novooboljelih slijedi Splitsko-dalmatinska županija, ondje ih je 9, potom Osječko-baranjska i Primorsko-goranska sa 7.Među njima su troje kontakti ranije oboljelih koji su u samoizolaciji. Potom jedan pomorac koji se testirao zbog odlaska na brod te tri osobe koje se redovno testiraju zbog prirode svog posla-jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije i policajcu.Situacija s koronavirusom donijela je i to su maske za lice postale naša svakodnevica. Ipak, ima onih koji su izuzeti od te obveze.

● Grba Bujević: Maske ne moraju nositi djeca do 2 godine, a neke će osobe trebati i razgovor sa psihijatrom

Maske još uvijek nisu obvezne na otvorenom, ali preporuka je pridržavanje fizičke distance.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.