U RH 144 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

U RH 144 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata 144 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 a broj je aktivnih slučajeva 1894. Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Dvije osobe su preminule.  Od 25.  veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je 15.136 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 255 preminulo. Ukupno se oporavilo 12.987 osoba, od toga 250 u posljednja 24 sata. 
U samoizolaciji su trenutno 9.822 osobe, a do danas je ukupno testirano 267.297 osoba, od toga 5.165 u posljednja 24 sata, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Evo kronologije HRT-a: https://vijesti.hrt.hr/657415/epidemija-koronavirusa-iz-minute-u-minutu-17

• Podatke po županijama možete pronaći OVDJE.   

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 15.136 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 255 preminulo. Ukupno se oporavilo 12.987 osoba, od toga 250 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 9.822 osobe, a do danas je ukupno testirano 267.297 osoba, od toga 5.165 u posljednja 24 sata.

Kako je Wuhan zarazio cijeli svijet  
Borba s koronavirusom, priča "čovjeka s prozora"     

• Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke prema kojima se izolacija zaraženim osobama s blagim simptomima ili bez simptoma skraćuje s 14 na 10 dana.

• Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić gostujući u našem središnjem Dnevniku rekla je da cjepivom koje imamo - onim protiv gripe - trebamo izbjeći scenarij istodobne infekcije obama virusima. Govorila je i o stanju onih koji zbog bolesti COVID-19 završe u bolnici. 

• Nacionalni Stožer civilne zaštite, na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije, donio je nužne epidemiološke mjere za tu županiju, osim područja grada Novalje, u trajanju od 14 dana. Opširnije    

Podaci županijskih stožera:

• U Splitsko-dalmatinskoj županiji utvrđene su 34 osobe s koronavirusom, dok je jedna osoba umrla.

• Na području Zagrebačke županije utvrđeno je devet novih slučajeva koronavirusa, a jedna je osoba umrla.

• U posljednja 24 sata na području Primorsko-goranske županije testirano je 677 uzoraka na prisutnost koronavirusa i pozitivno je 10 osoba. Među novozaraženima su zaposlenice Doma za starije osobe u Delnicama i jedna njihova štićenica, koja je u izolaciji i odvojena od ostalih korisnika.

• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji osam je novih slučajeva zaraze
COVIDOM-19. U samoizolaciji nalazi se 479 osoba.

• Na području Osječko-baranjske županije pet je novih osoba pozitivno na koronavirus.

• U Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata obrađena su 164 brisa, od kojih je 11 bilo pozitivno na COVID-19. Trenutačno je u toj županiji 135 aktivnih slučajeva, 124 osobe su u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 581 osoba.

• Na području Koprivničko-križevačke županije evidentiran je jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2. 

• U Sisačko-moslavačkoj, Istarskoj Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novooboljelih osoba.

Koronavirus u svijetu

• Ujedinjeno Kraljevstvo jučer je povisilo stupanj upozorenja kojim mjeri širenje epidemije izazvane novim koronavirusom te odlučilo da će pubovi i restorani raditi kraće zbog prijetnje drugog vala, tijekom kojega bi moglo umirati više od 200 ljudi na dan, a da pritom neće "promijeniti smjer". Opširnije   

• U svijetu je dosad koronavirusom zaraženo više od trideset jedan milijun ljudi, a broj žrtava pandemije sve je bliže milijunu. I dalje je najviše zaraženih, više od sedam milijuna, u SAD-u.

• I u Europi se virus širi zabrinjavajućom brzinom. Najteže je ponovno u Španjolskoj, osobito u Madridu. Ondje je jučer stupilo na snagu ograničenje kretanja za više od 850 tisuća stanovnika iz 37 gradskih i prigradskih četvrti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.