U Hrvatskoj 38 preminulih, 1529 novozaraženih

U Hrvatskoj 38 preminulih, 1529 novozaraženih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14942. Među njima je 1451 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 142 pacijenta. Preminulo je 38 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 68.776 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 832 preminule, ukupno se oporavilo 53.002 osobe od toga 2.227 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 28.122 osoba. Do danas je ukupno testirano 564 686 osoba, od toga 5670 u posljednja 24 sata.

• Hrvatski znanstvenik Ivica Đikić u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću ističe kako Vlada još nije svojim građanima prezentirala jasan plan i strategiju za suzbijanje Covida-19 za razliku od mnogih zemalja EU te upozorio da je situacija u Hrvatskoj alarmantna. 

• U Varaždinskoj županiji na snazi su najstrože mjere u borbi protiv koronavirusa. Ukinute su sportske amaterske aktivnosti za kontaktne sportove, nema ni amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi i okupljanja, ugostiteljski objekti otvoreni su za goste do 22 sata. Sve je to izazvalo nezadovoljstvo dijela poduzetnika, glumaca, građana koji tvrde - lokalni se stožer pogubio. Iz stožera upozoravaju da su mjere nužne zbog porasta broja novozaraženih. 

• Znanstvenik Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta Vlade, kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da su današnje brojke zaraženih koronavirusom posljedica događanja od prije dva ili tri tjedna. Istaknuo je da je porast broja zaraženih stao, a da se u Zagrebu bilježi pad. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić smatra da Hrvatskoj treba pad broja zaraženih, a ne usporavanje rasta. Opširnije       

Koronavirus po županijama


➡️ 
U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena je zaraza koronavirusom kod 124 osobe, a jedna osoba je preminula. Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je da je udjel hospitaliziranih povećan na oko pet posto, a udjel starijih osoba u ukupnom broju zaraženih je oko 14 posto. Na Klinici za infektivne bolesti je 21, a u zgradi Klinike za otorinolaringologiju su 22 bolesnika. Na Covid odjelu na Sušaku na liječenju, sa srednje teškom kliničkom slikom, je 13 pacijenata. U respiracijskom centru liječi se 13 pacijenta, a četiri osobe su na respiratoru.

➡️ Osječko-baranjskoj županiji 98 osoba pozitivno je na koronavirus. Na liječenju u KBC-u Osijek trenutno se nalazi 134 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih su 29 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 oboljelih od COVID-a. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek jučer su preminule dvije muške osobe iz Osijeka, rođene 1946. godine, odnosno 1956. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali druga teška oboljenja. Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 4.885 osoba.

➡️ Na području Šibensko-kninske županije osam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; pet osoba s područja Šibenika te po jedna osoba s područja Drniša, Vodica i Tisnog. Hospitalizirana je 21 osoba, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 158 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 620 osoba. Stožer civilne zaštite uvodi nove strože mjere koje se odnose na broj ljudi na okupljanima i rad ugostiteljskih objekata.

➡️ Zagrebu je u posljednja 24 sata evidentirano 316 novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrdio je za portal HRT-a ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar.

➡️ Zadarskoj županiji je 47 novozaraženih. Danas najviše novooboljelih u Obrovcu - dvadesetero. Slijedi Zadar s 12 slučajeva, Biograd tri, te Benkovac i Poličnik po dva. Po jedan novi slučaj zaraze zabilježen je u Bibinjama, Jasenicama,  Novigradu, Kalima, Pašmanu, Sv.Filipu i Jakovu, Škabrnji i Vrsima. Budući da je koronavirus utvrđen kod jedne štićenice Doma za starije u Karinu, jučer su testirani svi djelatnici i štićenici. Nalaz je pokazao da je još 16-ero korisnika te četiri djelatnice pozitivno na koronavirus. Svi su asimptomatski, a zaraženi štićenici izolaciju provode u domu. U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelu preminule su dvije osobe, 95- godišnja žena i 75-godišnji muškarac, oboje s  kroničnim bolestima. Na liječenju u zadarskoj bolnici je 28 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru, dok  je u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru smješteno 8 bolesnika.

➡️ Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 20 osoba iz Metkovića, osam iz Ploča, pet iz Župe dubrovačke, tri iz Dubrovnika te po jednoj osobi iz Kule Norinske, Orebića i Slivnog. Jedna osoba je preminula, muškarac iz Metkovića (rođ. 1928. godine). U OB Dubrovnik hospitalizirane su 53 osobe. Devet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, četiri bolesnika su na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a pet je na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 823 osoba.

➡️ Zagrebačkoj županiji oboljelo je 87 osoba, a ozdravilo 39 osoba, pa je trenutno aktivno 2486 slučaja. U Velikoj Gorici zabilježeno je 18 novozaraženih, u Samoboru 15, Dugo Selu 13 te Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini po 9. Samoizolacija je određena učenicima dvaju razreda osnovnih škola i dvaju razreda srednjih škola.

➡️ Vukovarsko-srijemskoj županiji na koronavirus pozitivno je novih 125 osoba, a jedna je osoba preminula. Hospitalizirano je 54 osoba, a u samoizolaciji nalazi se 745 osoba. 

➡️ U Istri su 64 novooboljele osobe od koronavirusa. Za 54 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod pet osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Zagreb (1), Rijeka (3), Varaždin(1)). U epidemiološkoj obradi nalazi se 5 osoba, izliječena je 51, trenutno je 468 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se 289 osoba.

➡️ S područja Ličko-senjske županije 12 je novooboljelih osoba od COVID-19, a jedna je osoba preminula. Devet oboljelih je s područja Gospića te tri s područja Novalje. U Domu za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije preminula je jedna osoba starije životne dobi (95 godina) koja je uz potvrđeni virus imala i niz kroničnih bolesti. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 329 osoba.

➡️ Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od novooboljelih osoba 13 njih je vezano uz jedan privatni dom za stare i nemoćne. U samoizolaciji nalazi se 745 osoba. Preminula je jedna osoba.

➡️ Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 sata 121 osoba oboljela je od koronavirusa.

➡️ Požeško-slavonskoj županiji 14 je pozitivnih osoba. Riječ je o osobama koje su testirane 6. studenoga. Trenutno je u toj županiji aktivno 205 slučajeva, 186 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 672 osobe, a ukupno je testirano 13865 osoba.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva koronavirusa, jer jučer nisu provođena testiranja. Trenutno je  
aktivno 274 slučajeva, 35 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 21 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 976 slučajeva bolesti COVID-19.

Koronavirus u svijetu

• Covidom-19 u svijetu je zaraženo više od 50 milijuna ljudi, od čega 10 milijuna u Sjedinjenim Državama gdje izabrani predsjednik Joe Biden danas uspostavlja kriznu radnu skupinu, a u Europi s više od 12 milijuna zaraženih sve su oštrija ograničenja i sve glasniji prosvjedi protiv tih mjera. 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/675689/koronavirus-najnovije-informacije-43

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.