U Hrvatskoj u posljednjih 24 sata 2597 novozaraženih

U Hrvatskoj u posljednjih 24 sata 2597 novozaraženih

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu RH izvijestio je da je u Hrvatskoj u posljednjih 24 sata 28 osoba preminulo, a 2597 je novozaraženih. Aktivnih slučajeva je 15.513, među njima je 1545 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga ih je na respiratoru 178. U posljednja 24 sata oporavilo se 1580 osoba, a u samoizolaciji ih je trenutano 32.225. Do danas je ukupno testirano 582.170 osoba, od toga 9681 u posljednja 24 sata.

Evo i kronologije HRT-a: https://vijesti.hrt.hr/676518/koronavirus-najnovije-informacije-44

Na današnjoj press konferenciji Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, kazao je da tjedni porast broja zaraženih stagnira. Od prošle srijede je porast broja 5%, a tjedne postotne promjene se smanjuju, dodao je. 

- Trenutačno je 28% udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih. Incidencija je vrlo visoka (772,2), što nas stavlja gotovo u vrh liste država EU-a, a ima županija i s višom incidencijom - Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska gdje je viša od 1.000. Po smrtnosti smo u sredini ljestvice zemalja EU, dodao je. 
Naglasio je da se Hrvatska ozbiljno priprema za cijepljenje protiv Covida. Kazao je da ne zna u kojem trenutku će doći koliko cjepiva, ali se Hrvatska na vrijeme pobrinula da rezervira cjepivo za više od 50% stanovnika. Dodao je i da je od Pfizera naručieno milijun doza cjepiva.

- Prije više od mjesec dana sklopili smo ugovor s AstraZanecom. Očekuje se da će oksfordsko cjepivo biti prvo registrirano. Naručili smo i od Johnson&Johnsona. To su sklopljeni ugovori s garancijama isporuke. Prije nekoliko dana sklopili smo ugovor s Pfizerom za milijun doza za koje još ne znamo kako će EU napraviti raspored, kazao je Capak.

Završetak kliničkih ispitivanja za AstraZanecu je relativno blizu, rekao je Capak. Smatra da bi prve distribucije mogle krenuti već u prosincu: "Sad ne možemo tu informaciju potvrditi, danas ćemo s njima imati video konferenciju."

U popisu cjepitelja bit će vulnerabilne skupine. Rang listu nismo napravili, to ćemo usuglasiti, ali u svakom slučaju to su strateške skupine kao što su zdravstveni radnici, radnici u socijalnom sektoru, a svakako će biti obuhvaćene i vulnerabilne skupine - starije osobe od 65 godina, kronični bolesnici...

Govoreći o kritikama u vezi s nepoklapanjm brojki Capak je kazao da stoji iza svakog podatka koji iznese.

- Ako netko misli da HZJZ ne daje točne podatke, trebao bi imati argumente. Sigurno nismo dosegli plafon testiranja. Uvodimo i te brze antigenske testove što će značajno povećati broj dnevnih testova. Ako je netko bio u kontaktu i razvije simtpome, bitno je da ode u samoizolaciju, čak i ako ga se ne šalje na test. Takvih je slučajeva malo. Mogućnost da se pošalje nekoga na test postoji, ako i nemaju uputnicu ili nisu naručeni. Tko god dođe, može pristupiti testu, dodao je.

Alemka Markotić, ravnateljica Infektološke klinike "Dr. Fran Mihaljević" kazala je da "svi koji imaju simptome, ako se osjećaju loše, potražit će pomoć liječnika i tamo će biti testirani".

Božinović: Kolona sjećanja ove godine održava se drugačije

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je obilježavanje Dana sjećanja jedan je od najvažnijih blagdana u Hrvatskoj, ali da se Kolona sjećanja ove godine održava drugačije. 

-  Postignut je optimalan epidemiološki okvir u kojem ćemo se sjetiti najveće žrtve hrvatskog naroda u novijoj povijesti, a uz suglasnot i odgovornost svih učiniti sve da prođe na epidemiološki najbolji način. Obratili smo se građanima i na blagdan Svih svetih, prošlo je dobro. Nema razloga da to ne bude i u Vukovaru uz poruku svima izvan Vukovara da taj dan obilježe u svojim gradovima uz prigodno paljenje svijeća. Donijeli smo izmjenu odluke kako bi stvorili pravnu pretpostavku za nešto što je očekivano, a u organizaciji ministarstava i HZJZ-a poduzeto je sve da se u ovakvim okolnostima oda počast žrtvi hrvatskog naroda uz najmanji mogući broj ljudi.

Okvir će biti tijekom dana objavljen, kazao je i naveo da su dvije kritične točke - jedna je u krugu bolnice, a druga na groblju gdje je organičen broj ljudi uz fizički razmak. Napominje da će se angažirati i redarska služba da se preporuke poštuju. Kazao je i da su "pred nama i Božić i Nova godina i da ćemo se s time morati nositi".

Podaci županijskih stožera:

U Zagrebu je u posljednja 24 sata zabilježena 621 nova osoba pozitivna na koronavirus, potvrdio je za HRT-ov web portal Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Andrija Štampar".  U Primorsko-goranskoj županiji je 166 novih pozitivnih na koronavirus. U Zagrebačkoj županiji ih je 117, u Istri 71, Brodsko-posavskoj županiji 66, Sisačko-moslavačkoj 48, Koprivničko-križevačkoj 44, Krapinsko-zagorskoj 42,  Bjelovarsko-bilogorskoj 38, u Ličko-senjskoj 16, a u Virovitičko-podravskoj županiji je 15 novozaraženih Covidom-19.

➡️ Ambriović Ristov: Cjepivo je testirano na ljudima, evo što slijedi dalje 

• Objava o visoko učinkovitom Pfizerovom cjepivu protiv koronavirusa koje je u trećoj razvojnoj fazi izmamila je brojne pozitivne reakcije svijeta znanosti koje se mogu svesti pod rečenicu - vidi se svjetlo na kraju tunela.

Prva doza cjepiva protiv koronavirusa izaziva imunosni odgovor, dok ga druga doza treba pojačati, izjavila je prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta Ruđer Bošković i članica Vladina Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije u HRT-ovom Studiju 4. Dodaje da su to rezultati uzeti sedam dana nakon druge doze i da je bitno otkriti ima li kakvih nuspojava.

• Glavni tajnik SDP-a Vedran Babić pozitivan na koronavirus, objavio je SDP. U ponedjeljak poslijepodne primijetio je da ima povišenu tjelesnu temperaturu, nakon čega se testirao. O svom pozitivnom nalazu odmah je obavijestio vodstvo stranke i sve pojedince s kojima je bio u neposrednom kontaktu. Ima blage simptome, osjeća se dobro i kod kuće je.
Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je posljednjih dana bio u obilasku lokalnih organizacija te nije bio u kontaktu s Glavnim tajnikom, stoji u priopćenju.

• U Hrvatskoj je 1467 novozaraženih, a u posljednja 24 sata umrle su 33 osobe. I dalje je najviše zaraženih u Zagrebu, a žarište je sjever zemlje. Nacionalni stožer održat će konferenciju za novinare u 11 sati, koju ćete moći uživo pratiti na našoj Facebook stranici HRT Vijesti.

➡️ Što znamo, a što ne znamo o cjepivu protiv koronavirusa 
➡️ Zašto je drugi val karantene stresniji od prvog?
➡️ Situacija u Varaždinu ozbiljna: "Dio građana nije dovoljno shvatio opasnost virusa" 

- Hoće li širenje i broj novooboljelih ostati na ravnoj crti ili će brojke rasti, što se nadamo da neće, vidjet ćemo u sljedećih nekoliko dana, komentirao je jučer ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.
Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" rekao je kako im brojke, naravno, ulijevaju malo optimizma, "ali bilo je dana kad smo imali preko 45 posto pozitivnih".
Sljedećih desetak dana ćemo biti puno pametniji, mi ćemo sasvim sigurno, kad krenemo s masovnijim testiranjem, imati povećane brojke.

• U riječkom KBC-u liječe se 82 pacijenta s koronavirusom, kazao je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka. Napominje da ondje ima dovoljno respiratora i da balansiraju između pružanja zdravstvenih usluga i za sve ostale bolesnike.

➡️ Ružić: Respiratora ima dovoljno, kadrove reorganiziramo 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.