Capak: Sklopljeni ugovori s tri proizvođača cjepiva

Capak: Sklopljeni ugovori s tri proizvođača cjepiva

Hrvatska se ozbiljno priprema za cijepljenje protiv Covida-19. Rezervirali smo cjepivo za više od 50% stanovnika, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite RH. Cijepljenje će biti dobrovoljno, a besplatno za sve strateške i ranjive skupine ljudi.S AstraZenecom sklopljen je ugovor prije više od mjesec dana za 2.700.000 doza. To je oksfordsko cjepivo za koje se očekuje da će biti prvo registrirano.Potom je za potrebe Hrvatske nedostajalo još 900.000 doza i to je naručeno od Johnson&Johnsona. Capak pojašnjava da su to već sklopljeni ugovori.Garancije isporuke postoje "ako sve prođe dobro, završetak četvrte faze istraživanja, klinička ispitivanja tih cjepiva i registracija". 

Dodaje da je prije nekoliko dana sklopljen ugovor s Pfizerom za milijun doza. - Naša narudžba je bila u petak, a još ne znamo kako će EU napraviti raspored. Oni kada dobiju ukupnu naručenu količinu, onda rasporede onu količinu koju su ugovorili s pojedinim tvrtkama prema broju stanovnika svim zemljama EU-a. Tako da trenutačno ne znamo koliko će nam EU dodijeliti. Mi smo naručili milijun doza, a ono koliko će nam dodijeliti to može biti ili manje ili više, kazao je Capak.Dodao je i da ne vjeruje da će cjepivo stići u prosincu već vjerojatno u prvom kvartalu iduće godine. "Spremni smo da cjepivo dođe i ranije. Registracija nije vjerojatna prije Božića, a ako se ipak dogodi bit ćemo spremni."

S nekim tvrtkama Hrvatska tek treba pregovarati

Istaknuo je da još postoji nekoliko tvrtki s kojima je EU ugovorila određene količine cjepiva, a da Hrvatska s njima još nije pregovarala niti je dobila ugovore na uvid. Capak napominje kako očekuje da će se to uskoro dogoditi.
- Kad ćemo znati otprilike kad se njihov završetak ispitivanja i registracija očekuje, onda ćemo vidjeti hoćemo li naručiti još neke dodatne količine ili ne, dodao je. Napominje da je završetak kliničkih ispitivanja za AstraZenecu relativno blizu. U prvom razgovoru su obećali da bi prva distribucija krenula već u prosincu, a u trenutku registracije bi se počelo i cijepiti. 
- Sad ne možemo tu informaciju potvrditi, danas ćemo s njima imati video konferenciju. Ugovor i sami pregovori koji se vode o ugovoru ne uključuju informacije o učinkovitosti i nuspojavama cjepiva. Pa se kontakti s pojedinim proizvođačima nastavljaju i tražimo od njih te informacije, dodao je.

"Rang liste cjepitelja još uvijek nema"

Istaknuo je da u njihov plan obuhvaća i popis cjepitelja.- Rang listu nismo napravili, to ćemo usuglasiti, ali u svakom slučaju to su strateške skupine kao što su zdravstveni radnici, radnici u socijalnom sektoru, a svakako će biti obuhvaćene i vulnerabilne skupine - starije osobe od 65 godina, kronični bolesnici.

https://vijesti.hrt.hr/676630/hrvatska-je-rezervirala-cjepivo-za-vise-od-50-stanovnistvahttps://vijesti.hrt.hr/676630/hrvatska-je-rezervirala-cjepivo-za-vise-od-50-stanovnistva

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.