Prijeti popunjavanje kapaciteta u Županijskoj bolnici u Čakovcu

Prijeti popunjavanje kapaciteta u Županijskoj bolnici u Čakovcu

Predsjednica Hrvatskoga liječničkog sindikata Renata Čulinović Čai rekla je da je pitanje sata kada će se popuniti kapaciteti u Županijskoj bolnici u ČakovcuIstaknula je i da su srednje škole jedno od mjesta iz kojih se pojačano širi zaraza pa bi, smatra, trebale prijeći na online nastavu.
Čulinović Čaić rekla je da je problem što se u Županijsku bolnicu u Čakovcu prima više pacijenata nego što ih se otpušta, čime se brzo pune bolnički kapaciteti. Od 102 dostupna, 97 je punih i problem je u tome što se prima sve više ljudi mlađih dobnih skupina s teškom kliničkom slikom koja zahtijeva intenzivno i dugotrajno liječenje i samim time kreveti su dulje zauzeti, objasnila je.Srednje škole su fokus iz kojih se zaraza širi, smatra Čulinović Čaić. Istaknula je kako se ne treba voditi činjenicom da u srednjim školama ima manji broj detektiranih učenika, nego da je vjerojatno dosta onih koji su bez simptoma ili su s vrlo blagim simptomima poput prehlade.
Oni su pozitivni i infekciju prenose u vlakovima, autobusima, javnom prijevozu, prenose između sebe u kafićima prije nastave i nakon nastave, kada čekaju prijevoz, ustvrdila je i dodala da se oni ili slabo pridržavaju mjera ili ih se uopće ne pridržavaju. Zatim zarazu prenose ukućanima, braći i sestrama, pa tu dolazi do eksponencijalnog širenja zaraze.Zbog tih razloga predlaže da sve srednje škole prijeđu na online nastavu, a to su predložili i Stožeru civilne zaštite Međimurske županije.U priopćenju međimurskih udruga navodi se da je Međimurska županija u vrhu Hrvatske po broju testiranih na COVID-19 te da je udio pozitivnih na testiranju s prosječno 24 posto u listopadu porastao na 34 posto u prva dva tjedna studenoga.Međimurske liječničke udruge poslale su 6. studenoga dopis županijskome Stožeru civilne zaštite s prijedlogom primjene strožih mjera na području Međimurja, koje su djelomično prihvaćene. Smatraju da je potrebna stroža kontrola pridržavanja predloženih mjera, zauzimanje čvršćeg stava lokalnog prema Nacionalnom stožeru i pravodobno uvođenje dodatnih protuepidemijskih mjera na županijskoj razini.

Međimurska županija: Testirano više od 20 posto stanovništva

U Međimurskoj županiji dosad je testirano više od 20 posto stanovništva, rekao je danas župan Matija Posavec. Posavec je izvijestio i da je Županijskoj bolnici u Čakovcu u pomoć stiglo 11 medicinskih sestara i tehničara. - S današnjim brojevima došli smo na više od 20 posto ukupnog testiranja našeg stanovišta jer se testiranja ne obavljaju samo u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo nego se uzorci uzimaju i u drugim hrvatskim laboratorijima i drugim ustanovama, rekao je župan Posavac i dodao da je jučer, s obzirom na to da je bio spomendan, uzeto malo manje uzoraka, 409, ali i dalje iznad prosjeka. 
Na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite rekao je da je 26 novozaraženih, a aktivna su 1174 slučaja.  Posavec je istaknuo da se ozbiljno razmišlja o sekundarnom respiracijskom centru.
Ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak izvijestio je da imaju 97 pacijenata i u protekla 24 sata troje umrlih visoke i vrlo visoke dobi s mnogim komorbiditetima.  Dobar i zadovoljavajući podatak je što imamo samo malo više od tri posto djelatnika naše bolnice pozitivno i oko 2,5 posto u samoizolaciji, rekao je Novinščak. Predstavljeno je 11 medicinskih sestara i tehničara koji su u čakovečku bolnicu došli u ispomoć iz Klinike Magdalene, Bolnice Sveti Duh i Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama. U Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije trenutačno je sedam djelatnika oboljelo od COVID-a, a šest ih je u samoizolaciji.

Ravnateljica Vladimira Križaj Grabant rekla je da rade kao i do sada, ali imaju oko 30 posto više poziva te veći broj intervencija, posebice vikendom.
Na konferenciji za novinare župan Posavec najavio je antigensko testiranje na jednoj lokaciji uz granicu s obzirom na to da su žarišta i u susjednoj Sloveniji, a dosta Međimuraca ondje radi, te u jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi kako bi se utvrdilo koliko je zaraze u javnom prijevozu i pri čekanju autobusa.

U vezi s nastavom rekao je kako u školama nema kompletne online nastave, nego su pojedini razredi u samoizolaciji.  - Brojevi zaraženih u osnovnim školama u ovom trenutku su 0,15 posto i 0,65 posto u srednjim školama, ali mislim da ne bi bilo loše da barem jedan dio srednjoškolaca bude na online nastavi. To je na stolu i raspravljamo, rekao je župan Posavec te dodao da će se, ako liječnici kažu da bi online nastava za tjedan dana ili deset dana mogla smanjiti broj oboljelih, ići i u to.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.