Danas 2958 novozaraženih, Capak najavio dio mjera koje predlažu Varaždinci, a Premijer da će o strožim mjerama odlučiti struka

Danas 2958 novozaraženih, Capak najavio dio mjera koje predlažu Varaždinci, a Premijer da će o strožim mjerama odlučiti struka

Krunoslav Capak, jučer je izjavio da će slijedom porasta broja oboljelih od koronavirusa jer prema statistici Hrvatska ima jednu od najvećih incidencija u Europskoj uniji nacionalni Stožer vrlo vjerojatno prihvatiti većinu zahtjeva varaždinskog stožera za pooštravanjem mjera. Također je najavio da će do kraja tjedna biti donesene i nove, strože nacionalne mjere. A i danas velika brojka - u RH je zabilježeno 2958 novih slučajeva zaraze virusom SARS-Co2 te je broj aktivnih slučajeva  ukupno 18193. Među njima su 1992 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 217 pacijenata. Preminulo je 57 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 96837 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 1257 preminulo, ukupno se oporavilo 77387 osoba od toga 2522 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 43265 osoba.
Na konferenciji za novinare Nacinalnog stožera civilne zaštite predstavljene su nove, strože epidemiološke mjere. Od početka epidemije testirano je 657.872 osoba, a u protekla 24 sata 8.321. Prosječna dob testiranih je 43 godine. Hospitalizirane su 1.992 osobe, a na respiratoru je 217 osoba. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je da se u EU računa na suzbijanje pandemije uz pomoć cjepiva, a na pitanje novinara zašto se ne donose rigoroznije mjere ako su kontakti očito najveći problem, odgovorio da su mjere koje su poduzeli prije tri tjedna i pet dana polučile efekt jer da vidimo da smo sada došli do trenda stagnacije kojei donose postojeće mjere  ne donose se nove, poručio je.
Na pitanje novinara o tome jesu li te mjere, posebice one vezane za okupljanja, možda mogle biti donesene ranije, pa bi taj trend bio povoljniji i bilo bi manje smrtnih slučajeva, rekao je:
- Različite stavove smo čuli u javnosti u proteklih devet mjeseci. Kada smo išli u snažno zatvaranje, tada smo imali kritičare da je to presnažno. Kada smo išli na otvaranje, onda smo dobili kritike zašto se otvaramo. Kada god mi nešto napravimo, uvijek postoje oni koji će artikulirati kontraargumente, rekao je dodavši da je reakcija Hrvatske primjerena stanju epidemije.U donošenju mjera slušaju struku i znanstvenike, rekao je. - Što se tiče drugih zemalja, većina njih je išla u restriktivnije mjere zatvaranja, kada su već bili na putanji prema dolje. I kada gledate trenutne brojke nekih zemalja koje su u zadnja tri do četiri tjedna imali puno restriktivnije mjere, oni su praktički imali isti efekt kao i mi, dodao je.

Izvor: HRT

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.