Znanstvenici objasnili mogu li se kirurške maske nositi više puta

KIRURŠKA MASKA

Znanstvenici objasnili mogu li se kirurške maske nositi više puta. Hininu objavu prenosimo s N1 http://hr.n1info.com/Zdravlje/a579979/Znanstvenici-objasnili-mogu-li-se-kirurske-maske-nositi-vise-puta.html?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Content%2bexchange

Sedmodnevna metoda

Adios Corona, skupina znanstvenika koji osiguravaju informacije o covidu-19 za javnost, preporučuje stavljanje na stranu na sedam dana maske u papirnatu omotnicu s označenim datumom. "Nekoliko znanstvenih studija pokazalo je da gotovo svi virusi odumru na maski nakon sedam dana", kaže Corpet. Prema studiji objavljenoj u časopisu Lancet samo 0,1 posto virusa na vanjskoj strani maske može se nakon tjedan dana još detektirati.

 

Ta metoda ipak nije primjerena za zdravstvene radnike koji su izloženi mnogo većim količinama virusa. Peter Tsai, izumitelj elektrostatski nabijenog materijala filtera N95 suglasan je sa sedmodnevnom metodom. No, sugerira da maske ostanu na otvorenom tjedan dana prije ponovnog korištenja i taj se ciklus može ponoviti pet do deset puta.

Jednokratne se maske može staviti i u pećnicu, kaže Tsai za AFP, idealno na temperaturu od 70 do 75 stupnjeva Celzija što nije previsoka temperatura na kojoj bi maska izgorjela, no dostatna je da uništi virus. Pranje kirurških maski u perilici rublja nije dobra ideja, kažu znanstvenici. "Pranje bez praška za rublje možda neće isprati viruse", kaže Tsai. "A pranje s praškom uklonit će elektrostatiku" smanjujući učinkovitost maske. Francuska skupina za zaštitu potrošača UFC-Que Choisir prala je kirurške maske na 60 stupnjeva Celzija, potom ih stavljala u sušilicu i peglala ih. Nakon takvih deset postupaka maska je još uvijek filtrirala najmanje 90 posto čestica od tri mikrona. "Osim umjerenog gubitka glatkoće materijala kirurške maske bile su barem učinkovite kao maske od tkanine", izvijestio je ovog mjeseca UFC-Que Choisir.

Poput donjeg rublja

Znanstvenik Philippe Vroman s francuskog inženjerskog sveučilišta Ensait došao je do istog zaključka.

Nakon pet pranja "gotovo da nema razlike u propusnosti za čestice od tri mikrona", kazao je Vroman na temelju preliminarnih rezultata istraživanja koji još nisu objavljeni.

VEZANA VIJEST  

No nisu svi znanstvenici s tim suglasni.

"Pranje maske u kući može dovesti do sekundarne kontaminacije i širenja virusa ako se ne opere na pravi način", kaže Kaiming Ye, voditelj biomedicinskog inženjerskog odjela na njujorškom sveučilištu Binghamton.

Slika Juraj Varga s Pixabay 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.