Beros u RTL Direktu: Ne postoji alternativa odgovornom ponašanju!

Beros u RTL Direktu: Ne postoji alternativa odgovornom ponašanju!

Ministar zdravlja Willy Beros, koji se još uvijek oporavlja od koronavirusa kod kuće, bio je gost putem video veze u emisiji RTL Direkt. "Osjećam se dobro, nisam imao ozbiljnih simptoma, što mi omogućuje rad od kuće", rekao je na početku ministar Beroš.  
Na pitanje je li kasno sa strožim mjerama, ministar je rekao: 
"Ako pogledamo širu sliku i kontekst, nema čarobnog štapića i nema idealne situacije. Te su mjere rezultat svakodnevnih analiza i razmišljanja naših stručnjaka. Ne donose se ishitrenim odlukama, već stalnim praćenjem trendova. Brojevi nisu dobri, "Morali smo reagirati na ovaj način. U okolišu možete vidjeti da različite mjere donose različite rezultate. Potpuno je jasno da samo povećana odgovornost svakog od nas može pridonijeti prevenciji ovog virusa", naglasio je Beros dodajući:
 
"Stručnost je ta koja prati situaciju. O mjerama se raspravlja svakodnevno. Teško je reći što bi se dogodilo da je bilo drugačije. Glavni cilj je spriječiti preopterećenje zdravstvenog sustava, a to je i postignuto. Neprestano pokušavamo uravnotežiti ekonomske i zdravstvene učinke. "Pokušali smo uravnotežiti situaciju i pronaći najbolji mogući odgovor. Kad smo vidjeli da broj i dalje raste, preporučili smo nove mjere", rekao je. 
Na pitanje je li samo njega pitao bi li ranije donio takvu odluku, Beros je rekao: "Ne bih, svi smo zajedno u tome, ne postoje djelomične odluke ni djelomična rješenja. Svi zajedno, kao vladin tim, moramo razgovarati, što od početka ovoga krizu i imamo ".
 
Iskustva drugih zemalja pokazala su da je za postizanje nekih rezultata potrebno najmanje mjesec dana. Na pitanje misli li da ćemo imati rezultate za 3 tjedna, kada mjere isteknu, Beros je rekao: 
"Početna procjena je da bi se mogli dobiti određeni rezultati, ali ako se ne postignu, produljit ćemo mjere." Smatra da su tri ili četiri tjedna vrijeme koje će pokazati učinak tih mjera.
 
Na pitanje je li prerano usuditi se predvidjeti kakav će biti Božić, Beros je naglasio: "Živimo u okviru nove normale, važno je da Božić bude miran, da budemo među članovima uže obitelji. Pritom se moramo ponašati odgovorno, jer sprečavajući nepotrebne kontakte i druženja, radimo najbolje za sebe i članove svoje obitelji, kao i za cijelu naciju. " 
Danas se spominjalo i kažnjavanje. Hoće li ljudi koji ne nose maske biti kažnjeni? 
"Nerado razmišljamo o kaznama, ali ako se pojedinci nastave ponašati bezobzirno i ugrožavati druge, morat ćemo razgovarati i o takvim mjerama. Nevoljko, ali ako je potrebno, razgovarat ćemo i o tome. da unatoč apelima i edukaciji i dalje imamo situaciju da se virus prenosi zbog ne nošenja maski ”, naglasio je.Ministar se osvrnuo i na ne baš povoljnu prognozu Europskog centra za praćenje bolesti za Hrvatsku. Rekli su - ako nešto ne promijenite, mogli biste imati 170 smrtnih slučajeva dnevno. 
 
"Poštujemo sve relevantne projekcije i djelujemo adekvatno. Ali usvajanjem ovih strožih mjera pokušavamo stati na kraj tim crnim projekcijama i brojkama. 
Danas neki mediji pišu da bi cjepivo mogli dobiti već 20. prosinca. Je li to malo previše optimistična prognoza? 
"Možda je to previše pretjerano optimistična prognoza. Moram naglasiti da dolaskom cjepiva u nekom trenutku nećemo moći riješiti ovaj problem. Ne postoji alternativa odgovornom ponašanju. Nadajmo se cjepivu, nadamo se "Ponavljam, nema alternative odgovornom ponašanju naših građana", rekao je.

Na pitanje slaže li se s predsjednikom Republike koji je rekao da cijepljenje treba biti obavezno, Beros je rekao: "Nisam siguran da cijepljenje treba biti obavezno. Vjerujem u odgovornost naših građana koji će sigurno prepoznati važnost cijepljenja protiv ove opake bolesti jer, ako pogledamo povijesno, cijepljenjem je iskorijenjeno mnogo ozbiljnih smrtonosnih bolesti i vjerujem da će tako biti i u ovom slučaju. " 
Ponovno je za subotu najavljen prosvjed za slobodu izbora, za slobodno kretanje, za slobodno disanje ... 
"Poštujem sve slobode, ali mi smo u vrlo specifičnim okolnostima globalne pandemije. Virus je oko nas i prijeti našim životima. Preko pedeset naših sugrađana umire svaki dan od ove ozbiljne bolesti. Ignoriranje ove činjenice bilo bi izuzetno, izuzetno opasno ", rekao je na kraju ministar Beroš.
 
Izvor: RTL / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.