Kompenzacijske mjere nužne su i za javnolinijski prijevoz putnika

Kompenzacijske mjere nužne su i za javnolinijski prijevoz putnika

Nastavno na objavljene Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta i nadoknadu fiksnih troškova, HUP skreće pažnju na činjenicu da su tom uputom i mjerama potpore zahvaćeni samo oni kojima je odlukom Stožera obustavljen rad, a izostavljeni oni kojima je rad ograničen poput javnolinijskog prijevoza putnika. Prijevoznici okupljeni u HUP-u očekuju da se izvrši obećanje o sklapanju ugovora o javnoj usluzi s prijevoznicima što su neke županije već najavile i pozdravljamo svaku odluku koja bude donesena u tom smjeru.

„Javnolinijskom prijevozu putnika ograničen je rad zbog drugih odluka Stožera, poput prebacivanja nastave za srednje škole na online, a oni su zakonski i ugovorno, na temelju ugovora o javnim uslugama sa županijama, obvezni obavljati prijevoz na određenim linijama i u određenim intervalima. Zbog djelatnosti koje prijevoznici obavljaju omogućen je dolazak radnicima na svoja radna mjesta za sve one koji moraju biti fizički prisutni na radnom mjestu, što uključuje i sve one radnike koji su ključni u borbi suzbijanja učinaka protiv COVID 19 (npr. medicinske sestre i tehničari). Na temelju ove obveze prijevoznicima ostaju barem jednaki troškovi kao i u razdoblju prije pandemije COVID 19, dok im je promet značajno pao.“ - istaknuo je Hrvoje Meštrović, predsjednik HUP- Koordinacije unutarnjeg javno linijskog cestovnog prijevoza putnika

Podsjećamo, odlukom Stožera javno linijskim prijevoznicima je ograničen prijevoz na 40% kapaciteta svih putnika.  Također, od. 14. prosinca 2020. do 18. siječnja 2021. srednje škole se prebacuju na online nastavu. Time javno linijskim prijevoznicima prestaje dotok prihoda za to razdoblje, a najveći prihod čini upravo prijevoz učenika. Pored toga što su izmakli redovni prihodi, nastali su i novi troškovi za prijevoznike zbog obveze pridržavanja higijenskih mjera kao što su: nabava maski, dezinfekcijskih sredstava, redovno čišćenje i prozračivanje autobusa itd.

Prijevoznici okupljeni u HUP-u predlažu kao trenutnu kompenzacijsku mjeru izvršenje isplate sredstava za prijevoz učenika srednjih škola do kraja godine po broju učenika u listopadu u punom iznosu. Za ovu mjeru već postoje sredstva u Državnom proračunu RH alocirana u tu svrhu budući da linije i dalje voze. HUP – Udruga prometa također predlaže da se, pored fiksnih troškova koji su navedeni u Zahtjevu za nadoknadu fiksnih troškova, uvrste troškovi koje imaju javno linijski prijevoznici:

  1. Gorivo za županijske i međužupanijske linije za mjesec prosinac 2020. godinu sukladno podacima MFIN-a o potrošenim trošarinama radi neposrednog ograničenja kapaciteta putnika na 40%, posrednog pada broja putnika zbog zatvaranja ostalih djelatnosti te održavanje nastave na fakultetima online putem, a posljedica svega toga je da građani putuju u značajno smanjenom opsegu (otprilike 70-80%) sredstvima javnog prijevoza.
  2. Cestarine za javne linije - broj putnika je ograničen na 40% kapaciteta putnika pa samim time ne pokriva troškove održavanja linija.
  3. Autobusni kolodvori u vlasništvu privatnih poduzeća – suspendirati obveze za komunalije i režije za pad prihoda veći od 40%

Autobusni kolodvori, neovisno o vlasništvu su dio javne infrastrukture.Privatni vlasnici kolodvora nemaju jednak pristup mjerama olakšica. Od privatnika se očekuje da sami podmire novonastale troškove, pružaju 100% ugovorenu uslugu, sami amortiziraju sve gubitke koje nastaju s novim ograničenjima što ih stavlja u diskriminatoran položaj u odnosu na javne kolodvore.

Svako odgađanje pružanja daljnjih potpora dovest će do smanjenja broja zaposlenih vozača radnike i građane.i popratnog osoblja, a što će za posljedicu imati zastoj i prestanak obavljanja prijevoza za ostale

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.