U Varaždinskoj županiji u posljednjih 9 dana broj novozaraženih pao više od 10 posto, prvi rezultati pokazali 2,9 posto pozitivnih u velikim tvrtkama

U Varaždinskoj županiji u posljednjih 9 dana broj novozaraženih pao više od 10 posto, prvi rezultati pokazali 2,9 posto pozitivnih u velikim tvrtkama

U Varaždinskoj županiji je tijekom posljednja 24 sata evidentirano 206 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je 107 zaraženih manje u odnosu na prošli petak.  Tijekom posljednjih 9 dana evidentiran je pad novozaraženih veći od 10 %, čime je potvrđeno da zatvaranje ugostiteljskih objekata te prateće mjere daju rezultate. S druge strane, preliminarni rezultati testiranja brzim antigenskim testovima, koje su djelatnici Službe za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo proveli u prvoj velikoj tvrtki u županiji, pokazali su da je pozitivno svega 2,9 posto testiranih. - Istaknuli su to načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin i župan Radimir Čačić na konferenciji za novinare u petak u atriju Županijske palače.   - S obzirom da su prošla tri tjedna od stupanja na snagu prvih ozbiljnijih mjera, odnosno mjera pokrenutih na zahtjev Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, a koje su u pomaku od 7 dana, izuzevši prelazak srednjih škola na online nastavu, preuzete i na nacionalnoj razini, možemo sagledati rezultate ovog pilot-projekta. Sagledavajući tijek svih relevantnih epidemioloških pokazatelja, sa sigurnošću možemo reći da smo prvih 11 dana od uvođenja mjera još bilježili rast, dok 9 dana nakon toga bilježimo blagi pad. To jasno pokazuje 7-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika, koju je za Varaždinsku županiju evidentirala Svjetska zdravstvena organizacija: na dan 1. prosinca bila je 1169, a na današnji dan iznosi 1040. Dakle, evidentan je pad veći od 10 posto tijekom proteklih 9 dana, što se jasno vidi na grafičkim prikazima – istaknuo je načelnik Županijskog stožera Vugrin.   

Neupitno je da primarno zatvaranje ugostiteljskih objekata te prateće mjere daju rezultate, a strože mjere bi sasvim sigurno omogućile dodatan pad i vjerujemo da će, bude li potrebno, biti uvedene i na nacionalnoj razini, napomenuo je Vugrin.  

- Još važnije je podržati svijest o potrebnom odgovornom ponašanju i upravo zato je svaka vrsta namjernog ili nenamjernog diskreditiranja svijesti o potrebi za poštivanjem mjera izuzetno opasna. U Gradu Varaždinu kontinuirano se propitkuje potreba o zatvaranju ugostiteljskih objekata, a istovremeno se izričito prozivaju velike proizvodne tvrtke kao žarišta koja je bilo potrebno zatvarati prije ugostiteljskih objekata. S obzirom na to, dobro je da je Služba za medicinu rada Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo započela testiranje brzim antigenskim testovima u najvećim tvrtkama na području Varaždinske županije – rekao je načelnik Županijskog stožera i dodao:  

- Tvrdnje koje je iznio načelnik Stožera civilne zaštite Grada Varaždina da broj zaraženih tamo seže do 40 posto, a da je po njihovim istraživanjima taj broj svakako 25 %, jasno i nedvosmisleno demantiraju preliminarni rezultati. Oni pokazuju da je u prvih 339 uzoraka detektirano 10 osoba pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, što je 2,9 %. To nije niti 25 %, a nikako 40 % pa stoga ovaj brojka po ničemu ne odudara od stope zaraženosti u nekim drugim kolektivima. Naprotiv, čak su redovita testiranja zaposlenika u zdravstvenom sustavu pokazala zaraženost do razine od 8 %. Preliminarno možemo zaključiti da je razina odgovornosti u velikim proizvodnim pogonima izrazito visoka i da je neopravdano, a u smislu povjerenja u mjere i opasno, prozivati ih kao ključna žarišta – istaknuo je Vugrin. - Slika govori više od tisuću riječi, samo što oni koji ne žele vidjeti, zatvaraju oči kako ne bi vidjeli što lijepo piše – istaknuo je župan Radimir Čačić pokazavši grafički prikaz novih pozitivnih po danima te novih slučajeva u 7 dana na 100.000 stanovnika u Varaždinskoj županiji.    

- Mjere koje smo zatražili i dobili 20. studenoga imale su normalni slijed, jer inkubacija traje prosječno osam do devet dana, tome treba pribrojiti testiranje i evidenciju, tako da nakon 11 do 12 dana imate špicu. Kakav je rast bio kod nas, vidi se jasno na grafikonu. Da se u studenome nismo izborili za mjere, rast bi se nastavljao i dalje. Međutim, nakon stagnacije sada imamo i pad broja novozaraženih. To je izuzetno važno za nas građane u Varaždinskoj županiji, ali i za cijelu Hrvatsku jer smo mi zapravo pilot-projekt budući da su naše mjere nakon tjedan dana preuzete i primijenjene i na nacionalnoj razini, uz male iznimke – naveo je župan Čačić.  

Ponovio je da svake mjere koje sprečavaju kontakte daju rezultate, pa tako i postojeće koje dovode do stagnacije broja novozaraženih, a želi li se postići više od toga, moraju se uvoditi i strože mjere.  - Da bi se izbjegle priče koje također možemo čuti da „neki testiraju puno više“ ili da je „lako rušiti brojeve ako malo testiraš“, predočujemo vam i grafikon koji jasno pokazuje da u posljednjih mjesec dana u Varaždinskoj županiji kontinuirano testiramo dvaput više od Hrvatske. Udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih pada i današnji udio od 35 posto je najniži zadnjih nekoliko tjedana. Nažalost, i dalje slušamo neodgovorne i politikantske izjave: u Hrvatskoj se više nitko ne usudi izreći da nije bilo nužno zatvoriti ugostiteljstvo osim Grada Varaždina. Pokušali su optužiti velike tvrtke da su žarišta, naveli su ih i izrijekom, a još su spomenuli i to da su u stranom vlasništvu, pa su, po njima, posebno neodgovorne.

Provedeni preliminarni testovi, na kojima smo zahvalni jer je svako testiranje dobrodošlo, pokazali su da je udio pozitivnih, od kojih su svi asimptomatski, ispod tri posto, što je manje i od udjela zaraženih u školstvu u Međimurju, koji je iznosio 3,02 posto. Avar nije pogriješio puno, svega 10 puta i predlažem da se od srama više nigdje ne pojavljuje – istaknuo je Čačić.  Dodao je da će prva mjera nakon Božića, odluči li se na nacionalnoj razini da postojeće mjere nisu dovoljne, biti vezana uz velike trgovačke centre, što je učinio cijeli svijet, pa će vjerojatno i Hrvatska. – Činjenica je da još uvijek imamo najblaže mjere u Europi – napomenuo je župan Varaždinske županije.

 

 

---

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.